Prieskum: Voliči schvaľujú najmä opatrenia SaS, najhoršie vyšla strana Za ľudí

Pri presadzovaní protipandemických opatrení sa voliči najviac stotožňujú s návrhmi strany Sloboda a Solidarita (SaS).

27.01.2022 23:06
debata (8)

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre reláciu Na hrane televízie Joj pripravila agentúra Ako od 10. do 17. januára na vzorke 1 000 respondentov. Účastníkom prieskumu položili otázku: „S návrhmi ktorej z koaličných (teda vládnych) politických strán sa najviac stotožňujete pri presadzovaní protipandemických opatrení". Celkovo 26,5 percenta voličov si vybralo SaS, 15,7 percenta sa rozhodlo pre hnutie Sme rodina. Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) označilo 11,2 percenta respondentov, návrhy strany Za ľudí považuje za najlepšie 7,5 percenta opýtaných.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Zmätok na pokračovanie. Vláda prichádza s novými pravidlami

Ďalších 21,2 percenta účastníkov prieskumu na otázku nevedelo odpovedať, 1,8 percenta odpovedať nechcelo, 13,4 percenta sa nestotožňuje s návrhmi žiadnej koaličnej strany a 2,7 percenta vyjadrilo svoj súhlas s opatreniami inej strany, než boli vymenované.

V porovnaní s priemerným výsledkom sa s opatreniami SaS stotožňujú častejšie muži, respondenti vo veku 18 až 33 rokov, obyvatelia Bratislavského kraja a vzdelanejší ľudia. Pri hnutí Sme rodina ide nadpriemerne o ženy a respondentov s najnižším vzdelaním. Opatrenia hnutia OĽaNO schvaľujú prevažne respondenti vo veku 66 a viac rokov a občania maďarskej národnosti. Čo sa týka strany Za ľudí, tá má najväčší úspech u obyvateľov Prešovského kraja a u tých, ktorí sú inej národnosti.

Celkovo 13,4 percenta účastníkov prieskumu sa nestotožňuje s návrhmi žiadnej koaličnej strany. Ide o predovšetkým o sympatizantov strán Republika a Smer.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #koronavírus