Francúzi debatujú, či majú neočkovaní platiť svoju liečbu

Pacient s covidom, ktorý vo Francúzsku skončí na JIS, stojí nemocnicu 3-tisíc eur denne. Šéf parížskych nemocníc si myslí, že by si ju mal platiť.

28.01.2022 06:00 , aktualizované: 20:16
Kanada, kamionisti, protest, očkovanie Foto: ,
Demonštranti a priaznivci protestu proti očkovaniu proti COVID-19 pre cezhraničných kamionistov jasajú, keď v stredu 26. januára 2022 prechádza protestný konvoj kamiónov a vozidiel cez Kakabeka Falls pri Thunder Bay v Ontáriu.
debata (73)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:16 Island plánuje do polovice marca zrušiť všetky protipandemické obmedzenia. Od polnoci z piatka na sobotu sa po dvoch týždňoch budú môcť znova otvoriť bary, nočné kluby i reštaurácie. Takisto sa zvýši limit počtu osôb, ktoré sa môžu stretávať na verejnosti, a to zo súčasných desať na 50. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie tamojšej vlády.

„Dnes máme dobré správy,“ povedala islandská premiérka Kathrín Jakobsdóttir na tlačovej konferencii v Reykjavíku. „V našom boji proti epidémii dochádza k skutočným zmenám, jednak preto, že sa vírus zmenil, a tiež pre dobrú mieru zaočkovanosti,“ uviedla. Dodala, že ak všetko pôjde podľa plánu, v polovici marca sa vráti „normálny život“.

Plavárne, športové haly a lyžiarske strediská budú môcť byť od soboty využité namiesto súčasných 50 na 75 percent svojej maximálnej kapacity. Začne tiež platiť pravidlo dodržiavania metrového namiesto dvojmetrového rozstupu. Uvedené opatrenia budú platiť do 24. februára.

Následne je v pláne umožniť stretávanie sa až 200 osôb naraz a tiež sa skončia obmedzenia v spomínaných športových prevádzkach. Zároveň sa zrušia pravidlá týkajúce sa karantény a izolácie.

Islandská vláda chce do 14. marca zrušiť všetky opatrenia súvisiace s bojom proti pandémii koronavírusu. Podmienkou je, že sa neobjavia nové varianty a nedôjde k nárastu počtu vážnych prípadov ochorenia, ktoré spôsobia tlak na zdravotnícky systém. „Počas rušenia opatrení je možné očakávať, že sa dočasne zvýši počet domácich prípadov nákazy, čo môže spôsobiť i nárast počtu vážne chorých a tiež narušiť chod mnohých podnikov,“ varovala vláda.

Na Islande je plne zaočkovaných proti covidu vyše 80 percent populácie nad päť rokov a 52 percent ľudí starších ako 16 rokov dostalo i posilňujúcu tretiu dávku. V posledných týždňoch tam hlásia zhruba 1 300 novoinfi­kovaných denne. Celkovo tam zaznamenali 64.486 potvrdených prípadov nákazy a 46 obetí. Z 360-tisíc obyvateľov je momentálne okolo päť percent ľudí v karanténe alebo izolácii. (tasr, afp)

17:20 Európska komisia schválila v piatok liek Paxlovid, ktorý vyrába spoločnosť Pfizer, na liečbu ochorenia COVID-19. Rozhodnutie EK znamená, že liečivo sa môže začať používať v členských štátoch EÚ. Podmienečnú autorizáciu Paxlovidu predtým vo štvrtok odporučil výbor Európskej liekovej agentúry (EMA) pre lieky na humánne použitie.

Paxlovid Pfizer liek koronavírus Čítajte viac Eurokomisia schválila proticovidový liek Paxlovid od Pfizeru

15:54 Z dôvodu vysokého počtu tried v karanténe je aktuálne zatvorených päť stredných škôl, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, vyučuje sa v nich dištančne. Ide o Strednú priemyselnú školu (SPŠ) technickú a Strednú odbornú školu (SOŠ) techniky a služieb v Spišskej Novej Vsi, a gymnáziá v Krompachoch, Veľkých Kapušanoch a v Košiciach na Poštovej ulici. Informoval o tom v piatok Úrad KSK.

K štvrtku bolo na ochorenie COVID-19 v krajských školách pozitívnych celkovo viac ako 1000 žiakov a 88 zamestnancov. „V karanténe sa tak ocitlo 218 tried po celom kraji. Na dištančnom vyučovaní z dôvodu karantény je aktuálne približne 6350 stredoškolákov v krajských školách,“ uviedla hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Z tried v karanténe je najviac v okresoch Košice a Košice-okolie, a to spolu 120. V okrese Michalovce sa dostalo do karantény 41 tried, v okrese Spišská Nová Ves 38, v Trebišovskom okrese 12, v okresoch Rožňava a Sobrance po tri triedy a jednu triedu v karanténe má okres Gelnica.

14:30 Pápež František odsúdil v piatok šírenie falošných správ o ochorení COVID-19 a očkovaní proti koronavírusu. Šírenie takýchto dezinformácií je podľa neho porušovaním ľudských práv, informovali agentúry Reuters a AP. „Je ľudským právom byť náležite informovaný a dostať pomoc s porozumením situácie na základe vedeckých dát a nie falošných správ,“ uviedol František pre portál catholicfactchec­king.com – o konzorcium katolíckych médií, ktoré uvádza, že jeho cieľom je „objasniť falošné správy a zavádzajúce informácie“.

„Je nemožné nevidieť, že okrem pandémie sa v súčasnosti šíri aj ‚infodémia‘ – skreslenie reality na základe strachu, ktoré v našej globálnej spoločnosti vedie k explózii komentárov k falošným, priam až vymysleným správam,“ uviedol František.

Pápež však zároveň požiadal o zhovievavý prístup k tým, ktorí týmto falošným správam uverili. Podľa Františka je takýmto ľuďom potrebné pomôcť, aby pochopili pravdu. „Falošné správy musia byť vyvrátené, avšak individuálne osoby musia byť rešpektované, pretože často (takýmto správam) uveria nevedome… Realita je vždy komplexnejšia, ako si myslíme, a musíme rešpektovať pochybnosti, obavy a otázky, ktoré si ľudia kladú,“ uviedol František s tým, že takýchto ľudí nemožno „zavrhnúť“.

13:51 Nórsky kráľ Harald V. (84) má po štvrtkovom stretnutí s ministerkou zahraničných vecí Anniken Huitfeldtovou, u ktorej sa neskôr potvrdila nákaza koronavírusom, príznaky nádchy, a preto sa niekoľko dní nebude venovať pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok kráľovský palác, píše agentúra AP. Ako uviedol palác v krátkom vyhlásení, „budú vykonané všetky potrebné vyšetrenia a testy (na covid)“. Pracovné povinnosti kráľa, ktoré sú výlučne reprezentatívne, nateraz prevezme jeho syn a následník trónu, korunný princ Haakon.

Šéfka nórskej diplomacie Huitfeldtová pre tlačovú agentúru NTB uviedla: „Úprimne dúfam, že som nenakazila kráľa Haralda, kráľovnú Sonju alebo korunného princa Haakona.“ Panovníkovi zároveň popriala „skoré uzdravenie“. Kráľ Harald V. je zaočkovaný troma dávkami proticovidovej vakcíny. AP pripomína, že v minulosti sa uňho objavili viaceré ochorenia.

12:00 Niektorí zradikalizovaní aktivisti odmietajúci očkovanie proti koronavírusu a protipandemické opatrenia prechádzajú cez hranice a pripájajú sa k protestom, kde sa šíri extrémistická ideológia. Uviedol to nový šéf rakúskej tajnej služby.

Viedeň, Rakúsko, streľba, polícia, polizei Čítajte viac Rakúska tajná služba: Radikálni antivaxeri prechádzajú cez hranice a šíria extrémizmus

11:12 Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR analyzuje podávanie monoklonálnych protilátok vzhľadom na dominanciu variantu omikron na Slovensku. Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová pre TASR uviedla, že ministerstvo pozorne sleduje trendy a liečbu pacientov s ochorením COVID-19 a zabezpečilo aj dostatočné množstvo antivirotík.

„Otázka ďalšej preskripcie a používania monoklonálnych protilátok vo vzťahu k variantu omikron je aktuálne predmetom interných diskusií a analýz,“ priblížila hovorkyňa. Ministerstvo aj naďalej odporúča ľuďom, aby sa očkovali.

Viaceré české odborné lekárske spoločnosti upozornili, že dostupné monoklonálne protilátky proti variantu omikron nezaberajú. Rovnaké protilátky sú dostupné aj na Slovensku.

„Žiadna z monoklonálnych protilátok dostupná v ČR (bamlanivimab, etesevimab, casirivimab, imdevimab, regdanvimab, samostatne alebo v kombinácii) nemá neutralizačnú aktivitu voči variantu omikron,“ uviedli organizácie v spoločnom stanovisku.

Ak variant omikron tvorí viac ako polovicu odobratých vzoriek, monoklonálne protilátky by sa mali podľa nich podávať len osobám s potvrdeným delta variantom. „Osobe s variantom omikron, ktorá spĺňa indikačné kritériá na podanie monoklonálnych protilátok je navrhnuté užívanie antivirotík,“ doplnili odborníci.

9:53 V Maďarsku dosiahol počet nakazených koronavírusom 1 508 358 po tom, čo v uplynulých 24 hodinách pribudlo 17 869 nových prípadov infekcie. Na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 zomrelo za posledný deň 78 pacientov, celkový počet obetí koronavírusovej pandémie tak stúpol na 41 229, informoval operačný štáb.

Aktuálne je nakazených 225 801 osôb. Z 3 463 hospi­talizovaných pacientov s covidom je 145 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Z necelých 6,4 milióna zaočkovaných dostalo dve dávky vakcíny takmer 6,1 milióna a tri dávky vyše 3,5 milióna ľudí.

9:25 Testy v Česku vo štvrtok odhalili 34 740 nových nakazených koronavírusom a 16 248 suspektných reinfekcií. Celkovo tak pribudlo takmer 51-tisíc prípadov nákazy. Počet hospitalizovaných podľa údajov z ministerstva zdravotníctva stúpol na 1 967 zo stredajších 1 879. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Najviac sa ochorenie COVID-19 šíri v stredných Čechách. Najhoršie je na tom okres Praha-západ, kde za posledných sedem dní pripadá na 100-tisíc obyvateľov 3 227 nakazených. Nasleduje okres Praha-východ s 3 072 infiko­vanými na 100-tisíc obyvateľov a hlavné mesto Praha (2 805). Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek (TOP 09) vo štvrtok na tlačovej konferencii povedal, že na konci tohto týždňa ráta s 80-tisíc nakazenými za deň. Vlna variantu omikron podľa neho bude kulminovať na budúci týždeň.

Šéf českého rezortu zdravotníctva vo štvrtok predstavil aj novú vakcínu proti ochoreniu COVID-19, ktorá smeruje do Česka. Ide o očkovaciu látku Nuvaxovid od spoločnosti Novavax. Je to dvojdávková vakcína, ktorá sa hodí pre tých, ktorí sa proti ochoreniu COVID-19 ešte nedali zaočkovať. Predregistrácia na očkovanie látkou Nuvaxovid sa začne 1. februára.

9:18 Zdravotníci na Ukrajine za posledný deň zaznamenali 34 408 nových prípadov koronavírusovej infekcie, čo prekonalo len deň staré doterajšie maximum 32 393 novo nakazených. S odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters. V súvislosti s covidom vo štvrtok zomrelo 144 ľudí.

Nemocnice vo štvrtok prijali 3 342 nových pacientov. Počet hospitalizovaných naďalej rastie, aktuálne ich je približne 34 400, z toho 15,5 percenta sú deti a 2,3 percenta zdravotníci, uviedol server Ukrajinska pravda.

Celkovo sa od vypuknutia pandémie na Ukrajine, ktorá má okolo 40 miliónov obyvateľov, potvrdilo 3,98 milióna prípadov nákazy. S covidom-19 tam zomrelo 99 882 ľudí.

8:56 Filipíny od budúceho mesiaca ukončia dva roky trvajúci zákaz cestovania do krajiny a otvoria svoje hranice pre zaočkovaných turistov zo 157 krajín vrátane všetkých európskych štátov. Uviedol to v piatok hovorca tamojšej vlády, informovala agentúra DPA.

„Od 10. februára umožníme plne zaočkovaným cudzím štátnym príslušníkom vstup na územie Filipín na účely obchodných a turistických ciest,“ povedal Karlo Nograles a spresnil, že turisti musia po prílete predložiť negatívne PCR testy urobené 48 hodín pred odletom a mať digitálny covidpas.

„Odvetvie cestovného ruchu sa bude môcť zotaviť a bude môcť výrazne prispieť k obnove a ekonomickému rastu krajiny,“ dodal Nograles.

Filipíny sú pre zahraničných turistov uzavreté od marca 2020. Vláda tento krok podnikla v snahe obmedziť šírenie koronavírusu. Manila pôvodne plánovala povoliť vstup turistom z určitých krajín už vlani v decembri, rozhodnutie však odložila pre šírenie infekčnejšieho variantu omikron.

Počet prípadov COVID-19 na Filipínach po vianočných sviatkoch dosiahol rekordné hodnoty, avšak tamojší zdravotnícki experti uviedli, že počty nakazených už klesajú.

7:51 Testy za štvrtok odhalili koronavírusovú nákazu u 12 ľudí pracujúcich pri príprave zimnej olympiády v Pekingu, uviedli usporiadatelia podľa agentúry Reuters. Desať prípadov infekcie sa podarilo zachytiť na letisku po prílete dotyčných, dvaja ľudia sa nakazili v uzavretej sociálnej bubline. Olympijské hry začínajú budúci piatok.

Čínske úrady informovali, že testy v pevninskej časti krajiny za štvrtok koronavírusovú infekciu potvrdili u 64 osôb, v 39 prípadoch išlo o miestny prenos nákazy, ostatní boli ľudia, ktorí sa nakazili pred príchodom zo zahraničia. Nikto nezomrel, celková smrteľná bilancia tak zostala na 4 636.

Najľudnatejšia krajina sveta v boji s pandémiou covidu-19 zvolila politiku takzvanej nulovej tolerancie. Znamená to, že sa miestnemu šíreniu vírusu pokúša zabrániť v zárodku, často za pomoci drastických karanténnych opatrení postihujúcich milióny ľudí.

7:11 Marocká vláda začiatkom februára ukončí zákaz letov z celého sveta, ktorý zaviedla 29. novembra v snahe predchádzať rýchlemu šíreniu vysokonákazlivého koronavírusového variantu omikron.

Zákaz prestane platiť 7. februára, uviedla vláda vo vyhlásení, ktoré zverejnila marocká tlačová agentúra MAP.

K takémuto rozhodnutiu dospela na základe „vývoja epidemiologickej situácie“. Rabat dodal, že neskôr oznámi podmienky pre cestujúcich prichádzajúcich od tohto termínu do krajiny.

Zákaz mal pôvodne platiť od konca novembra do 31. decembra, pričom spočiatku obsahoval aj určitú výnimku umožňujúcu marockým občanom návrat do vlasti. V decembri však Rabat vypustil aj zmienenú výnimku, a de facto tak uzavrel svoje vzdušné hranice.

Jediným povolenými boli v ostatnom čase repatriačné lety pre zahraničných občanov, ktoré Rabat schvaľoval prípad od prípadu.

Cestovné obmedzenia boli ďalšou ranou pre dôležitý sektor cestovného ruchu v tejto severoafrickej krajine, ktorý už beztak veľmi poznačili dve sezóny pandémie, približuje agentúra AFP.

6:54 V Nemecku za posledných 24 hodín pribudlo 190 148 novo nakazených koronavírusom. Na nový rekord vzrástla sedemdňová incidencia, ktorá k dnešku činí 1073,0. Infor­movala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na údaje Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

Predchádzajúci deň bola incidencia, ktorá udáva počet novo nakazených v prepočte na 100 000 obyvateľov za posledných sedem dní, na úrovni 1017,4. Pred týždňom to bolo 706,3.

Vo štvrtok hlásil RKI 203.136 novo nakazených, doteraz najviac od začiatku pandémie. Minulý piatok to bolo 140 160 prípadov. Celkovo sa v krajine s 83 miliónmi obyvateľov vírus SARS-CoV-2 preukázal už v 9 429 079 p­rípadoch.

Podľa expertov je skutočný počet novo nakazených ešte vyšší, pretože na mnohých miestach krajiny sú testovacie kapacity takmer vyčerpané. Niektoré mestá a okresy navyše hlásia problémy s poskytovaním dát.

Za posledný deň evidoval RKI 170 ďalších úmrtí v súvislosti s covidom-19, čím celková bilancia vzrástla na 117 484. Pred týždňom zaznamenal Kochov inštitút rovnako 170 zomrelých.

6:00 Šéf parížskych nemocníc vyvolal vo Francúzsku vášnivú debatu svojim výrokom, v ktorom spochybnil nárok neočkovaných na nemocničnú liečbu COVIDU-19 hradenú z verejného zdravotného poistenia. Informovala o tom agentúra Reuters.

V rámci francúzskeho systému všeobecnej zdravotnej starostlivosti je všetkým pacientom s COVIDOM-19, ktorí skončia na jednotke intenzívnej starostlivosti, hradená v plnej výške liečba, ktorá stojí približne 3000 eur denne a ktorá obvykle trvá týždeň až 10 dní.

„Keď sú k dispozícii bezplatné a účinné lieky, mali by ich mať ľudia možnosť bez následkov odmietnuť, (…) zatiaľ čo my sa snažíme starať o iných pacientov?“ položil v stredajšom televíznom rozhovore otázku Martin Hirsch, šéf parížskej siete nemocníc AP-HP.

Túto otázku Hirsch podľa svojich slov nastolil predovšetkým preto, že náklady na zdravotnú starostlivosť strmo rastú. Podľa neho by tiež nezodpovedné správanie niektorých nemalo ohrozovať dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre všetkých ostatných.

Niekoľko francúzskych pracovníkov v zdravotníctve už jeho návrh odmietlo. Krajne pravicoví politici vyzvali na Hirschove odvolanie a nesúhlas vyjadrila aj starostka Paríža Anne Hidalgová, ktorá predsedá správnej rade AP-HP a je kandidátkou socialistov v aprílových prezidentských voľbách. Na francúzskom twitteri sa objavil hashtag vyzývajúci na prepustenie Hirscha.

injekcia, očkovanie - dotyk - lekár Čítajte viac Mali by nezaočkovaní v nemocnici platiť? Spoluúčasť pri liečbe brzdí zákon

Minister zdravotníctva Olivier Véran sa k výzve zatiaľ nevyjadril. Poslankyňa za stranu prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybe (LREM) Olga Givernetová ale vo štvrtok v televízii BFM TV uviedla, že „problém, tak ako ho nastolila lekárska obec, nemožno ignorovať“.

Prieskum agentúry IFOP z polovice januára ukázal, že 51 percent Francúzov považuje za oprávnené, aby neočkovaní ľudia, ktorí skončia na JIS, platili celý účet za pobyt v nemocnici alebo aspoň jeho časť.

Podľa poslanca za konzervatívnych Republikánov Sébastiena Huygheho nejde o to, aby neočkovaní boli odmietaní na jednotkách intenzívnej starostlivosti, ale aby platili minimálny príspevok na náklady za starostlivosť. Jeho návrh zákona, aby sa neočkovaní podieľali na časti nákladov na liečbu, však parlament zamietol.

Návrh mal za cieľ zaviesť vo Francúzsku podobné pravidlá, ktoré už platia v Singapure. Keď obyvatelia tohto mestského štátu s jednou z najvyšších zaočkovaností na svete odmietnu vakcínu proti COVIDU-19, prípadnú liečbu si zaplatia u zo svojho. Podľa singapurského ministerstva zdravotníctva stojí liečba pacienta s COVIDOM-19 na intenzívnu starostlivosť v priemere 25 000 singapur­ských dolárov (16 570 eur).

73 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus