Šikuta sa ohradil voči Mazákovi, žiada vyvodenie zodpovednosti za útok na sudcu

Predseda Súdnej rady Ján Mazák sa ospravedlnil sudcovi Františkovi Moznerovi za pasáž v liste adresovanom predsedníčke Poradnej rady európskych sudcov. Uviedol v ňom, že Mozner je stále podozrivý z pokusu o spoluprácu s tými, ktorí sú vo väzbe za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta apeluje na vyvodenie zodpovednosti za Mazákove vyjadrenia.

28.01.2022 06:39
Ján Mazák Foto: ,
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
debata (126)

Ján Mazák v liste predsedníčke Poradnej rady európskych sudcov vyjadril pochybnosti voči sudcovi Františkovi Moznerovi, ktorý aktuálne pôsobí ako predseda trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR.

„Jeho krok je naozaj veľmi zvláštny. Je stále podozrivý z pokusu o spoluprácu s tými, ktorí sú vo väzbe za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ak si želáte, môžem Vám poskytnúť detaily týchto podozrení z konverzácie Moniky Jankovskej a Mariana Kočnera, ktorý je podozrivý ako hlavný koordinátor vraždy Jána Kuciaka, z aplikácie Threema,“ napísal Mazák o Moznerovi. Tieto vyjadrenia však zobral späť a sudcovi sa neskôr ospravedlnil.

„Ospravedlňujem sa za takéto vyjadrenie sa a súčasne Vám oznamujem, že predsedníčke Poradnej rady európskych sudcov posielam list, v ktorom ju žiadam, aby túto časť môjho stanoviska nebrala, ako nenáležitý a nepodložený text, do úvahy. List pripájam k tomuto ospravedlneniu,“ napísal Mazák v oficiálnom liste sudcovi Moznerovi.

Okrem toho zdôraznil, že túto časť listu adresovaného predsedníčke Poradnej rady európskych sudcov považuje za nenáležitú a za zbytočný osobný útok voči Moznerovi. Predseda Súdnej rady súčasne požiadal predsedníčku Poradnej rady európskych sudcov, aby túto pasáž považovala za bezpredmetnú a neprihliadala na ňu.

Podľa medializovaných informácií sudca František Mozner ospravedlnenie prijal.

K prešľapu predsedu Súdnej rady sa vyjadril aj predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta. „Ničím nepodložené poškodzovanie mena Najvyššieho súdu musí prestať, a to najmä ak prichádza zo strany justičných autorít,“ zdôrazňuje Ján Šikuta. Za neprípustné považuje, ak vrcholný predstaviteľ Súdnej rady v liste adresovanom predsedníčke Poradnej rady európskych sudcov kriminalizuje sudcu Najvyššieho súdu bez akýchkoľvek dôkazov.

„Ospravedlnenie za takéto ničím nepodložené tvrdenia, vychádzajúce zo špekulácií, môže byť satisfakciou len vo vzťahu k poškodenému sudcovi, ak ten tak zváži, v žiadnom prípade však nie je spôsobilé reparovať naštrbené renomé Najvyššieho súdu ako vrcholnej inštitúcie všeobecných súdov,“ uviedol predseda Najvyššieho súdu vo svojom stanovisku.

Šikuta je presvedčený, že predseda Súdnej rady by mal byť spôsobilý poznať dôsledky takéhoto konania a rovnako by mal byť pripravený za ne niesť patričnú zodpovednosť.

„Takéto konanie nemôže zostať bez povšimnutia. V slušnej spoločnosti sa za takéto vyjadrenia, poškodzujúce meno sudcu Najvyššieho súdu, a teda aj inštitúcie ako takej smerom k európskym inštitúciám, vyvodzuje zodpovednosť,“ apeluje Šikuta, ktorý o svojom postoji informoval ministerku spravodlivosti. Rovnako tak urobí aj smerom k predsedom Najvyšších súdov Európskej únie.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Ján Mazák #Ján Šikuta