Súdny proces v prípade zrútenia mosta v Iliašovciach odročili na marec

Pojednávanie v kauze pádu diaľničného mosta pri obci Iliašovce sudkyňa Okresného súdu v Spišskej Novej Vsi odročila na 15. a 16. marca. Proces s nemeckou statičkou Sabine H., ktorá v tomto prípade čelí obžalobe, sa začal v piatok uplatnením si náhrady za nemajetkovú ujmu poškodených a jej vypočutím pomocou telemosta. Statička obvinenia odmieta a tvrdí, že za pád mostnej konštrukcie nemôže jej statický výpočet.

28.01.2022 11:39 , aktualizované: 13:31
debata (8)

Obhajca Martin Puchalla doplnil, že pri obhajobe sa budú opierať o dva znalecké posudky, jeden z Technickej univerzity v Košiciach a druhý od nemeckého znalca, ktoré tvrdia, že výpočet bol v poriadku. Naopak obžaloba má k dispozícii ďalšie znalecké posudky, ktoré tvrdia opak. „Aj v prípravnom konaní som bol svedkom toho, že tí znalci sa doslova hádali o tých svojich stanoviskách,“ zdôraznil obhajca.

Nemecká statička po vypočutí súdu deklarovala, že na ďalšie otázky odpovedať nebude a zároveň využila svoje právo a ďalej v konaní vypovedať nechce. Svoje stanovisko zmení podľa toho, ako budú vypovedať svedkovia, v prípade potreby doplní svoju výpoveď. „Je to jej legitímne právo a v žiadnom prípade by jej to nemalo priťažiť,“ skonštatoval Puchalla. Dodal, že zatiaľ nie je jasné, či sa jeho klientka zúčastní ďalšieho pojednávania osobne, alebo udelí súhlas na konanie v jej neprítomnosti. Ubezpečil, že z ich strany prieťahy v súdnom procese určite nebudú.

„Ide o náročný prípad, takže veľa napovedia znalci a bude na nich, aby svoje posudky obhájili, lebo sa tu stretli dva protichodné názory dvoch ústavov, tak košického ako aj žilinského. Z nášho pohľadu ide o konečnú verziu obžaloby,“ uviedol okresný prokurátor. Podľa obžaloby mala nemecká statička chybne naprojektovať statiku podpornej mostnej konštrukcie, ktorá sa následne zrútila. Obžalovaná chce preukázať, že jej statický výpočet nebol chybný, pád mosta nezačal v mieste podpornej konštrukcie v osi sedem a osem, ako sa deklarovalo v obžalobe a pád bol len nevyhnutným dôsledkom nerovnomerného sadania podpier v osi päť a šesť.

Tragédia, pri ktorej zahynuli na stavbe štyria robotníci a ďalších 11 utrpelo zranenia, sa stala ešte v novembri 2012, súdny proces však začal až teraz. Prokurátor to zdôvodnil tým, že obžalovaná je občiankou Nemecka a tým pádom bola na viackrát vykonávaná právna pomoc. Niektoré úkony bolo potrebné zopakovať a proces prípravy konania podľa neho spomalilo aj nastavenie slovenského právneho poriadku. „Z postoja sudkyne je zrejmé, keďže si nastavila ďalšie pojednávanie na dva dni po sebe, že to môže mať plynulejší priebeh ako v prípravnom konaní,“ dodal prokurátor.

Súdny spis v procese má takmer 8000 strán. Okrem strát na životoch došlo aj k materiálnym škodám, ktoré Národná diaľničná spoločnosť vyčíslila na viac ako 96.000 eur. V prípade Sociálnej poisťovne, ktorá musela poškodeným vyplácať dávky, sa škoda vyšplhala na 459.000 eur a podľa jej zástupcov nie je konečná, keďže vyplácanie dávok naďalej trvá. Nemajetkovú ujmu si uplatňujú pozostalí, ale aj robotníci, ktorí tragédiu prežili, avšak majú trvalé zdravotné následky.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Iliašovce #zrútenie mostu