Objavili pozostatky unesenej Andrey Vlčekovej, súd rozhoduje o obnove konania

Z únosu vražda? Trnavský okresný súd nerozhodol, či obnoví konanie vo veci únosu Andrey Vlčekovej. V sude s kyselinou sa po rokoch totiž našli zvyšky jej ostatkov.

28.01.2022 14:41 , aktualizované: 15:01
miroslav vlček Foto: ,
Miroslav Vlček na súde.
debata (26)

Andreu Vlčekovú uniesli 13. decembra 2016 spred materskej školy v Hlohovci. Únoscovia ju mali násilím vtiahnuť do auta a odovzdať exmanželovi Miroslavovi Vlčekovi v skladoch vo Veľkých Ripňanoch. Z troch únoscov sa priznal iba Vojtech Olé. V prípade dalších dvoch ešte stále prebieha trestné stíhanie. Vlček si únos bývalej manželky objednal za to, že proti nemu svedčila v prípade ekonomickej trestnej činnosti.

Vlček si v súčasnosti odpykáva 12 rokov vo väzení za zločin pozbavenia osobnej slobody v súvislosti s únosom exmanželky.

Okresný súd v Trnave v piatok začal rozhodovať o obnove konania. Návrh podal vlani v septembri špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Ako vtedy oznámil, podarilo sa zaistiť kľúčový dôkaz. „Pri prehliadke skladu vo Veľkých Ripňanoch v inej trestnej veci bol nájdený plastový sud s objemom 220 litrov s kyselinou sírovou a biologickým materiálom. Kľúčové sú fotokompozitné zubné výplne – biele plomby, ktoré boli následne na základe zdravotnej dokumentácie poškodenej stotožnené s jej zubnými výplňami. Je zrejmé, že v tomto sude s kyselinou bola rozpustená poškodená,“ zdôvodňuje Lipšic svoj návrh.

Minulý rok Lipšic opísal, ako sa Vlček, ktorý bol pri prehliadke, začal čudne správať, keď sa zamerali na sud s kyselinou. Na jeho povrchu polícia zaistila stopy po Vlčekovej, to viedlo ku skúmaniu obsahu suda.

Na súd v Trnave priviezla eskorta aj odsúdeného Vlčeka. „Ja som žiadnu vraždu nespáchal,“ vyhlásil.

Spomenul tiež, že pred areálom vo Veľkých Ripňanoch, kam mali únoscovia doviezť jeho exmanželku, stálo v tom čase modré auto s policajtami až dokiaľ sa tam nevykonala prehliadka. Ak by sa tam niekto pohyboval, určite by ho podľa Vlčeka zatkli. Auto už poznal, pretože ho po prepustení z väzby v roku 2016 pravidelne sledovali. „Stávali tam dosť často,“ dodal.

Súd sa v piatok oboznámil s listinnými dôkazmi. Vysporiadať sa musí aj s otázkou znaleckého posudku. „Ide o procesnú otázku, či musí byť znalecký posudok vyhotovený aj v tomto osobitnom konaní o povolení obnovy konania alebo je možné na tento účel prečítať posudok alebo vypočuť znalcov, ktorí boli pribratí v prípravnom konaní síce v inej trestnej veci, ale kde vedieme stíhanie pre totožný skutok, aj keď inak právne kvalifikovaný, pre aký bol Vlček právoplatne odsúdený,“ podotkol Lipšic. Vlčekov obhajca by uprednostnil, aby znalecký posudok vypracoval iný znalec. Vlček tiež podal návrh na obnovu konania avšak vo svoj prospech.

Súd o obnove konania v piatok nerozhodol, termín verejného zasadnutia bol odročený na marec. Prípadné obnovenie konania by zrušilo všetky doterajšie rozsudky. Za úkladnú vraždu môže súd Vlčekovi predĺžiť pobyt za mrežami na doživotie.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrea Vlčeková