Dvojaký meter prezidentky? Inštitút ľudských práv kritizuje Čaputovú

Inštitút ľudských práv kritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá pri rozhovoroch v Dubaji nenastolila otázku ľudských práv.

28.01.2022 20:50
Zuzana Čaputová / EXPO Dubaj / Foto:
V popredí zľava prezidentka Zuzana Čaputová na svetovej výstave EXPO v Dubaji
debata (286)

Ľudské práva sú univerzálne a všetci ľudia sú si rovní, upozorňuje šéf mimovládnej organizácie Inštitút ľudských práv Peter Weisenbacher. A dodáva, že prezidentka mala pri rokovaniach so šejkom Mohamedom bin Zájdom Ál Nahjánom v Dubaji nastoliť aj túto otázku.

Čaputová navštívila slovenský pavilón v Dubaji, aby otvorila Národný deň na svetovej výstave EXPO. Ako napísala na sociálnej sieti, „je to možnosť prezentovať kreativitu a schopnosti Slovenska, inovátorov, vedcov, podnikateľky a podnikateľov, ale aj slovenskú kultúru svetovému publiku v regióne, ktorý aj pre nás prináša mnohé príležitosti“.

Uviedla, že výsledkom rokovania s korunným princom Abú Dhabí, šejkom Mohamedom bin Zájdom Ál Nahjánom, úradujúcim prezidentom Spojených arabských emirátov, je prísľub, že „ešte počas tohto roka príde na Slovensko tím zo Spojených arabských emirátov, aby dohodol ďalšie možnosti ekonomickej spolupráce“.

„Je mimoriadne znepokojujúce, že prezidentka rokovala s korunným princom Abú Dhabí a úradujúcim prezidentom Emirátov bez toho, aby nastolila otázku ľudských práv. Pracuje tam pritom viac ako 250-tisíc zahraničných robotníkov v podmienkach, ktoré všetky relevantné organizácie nazývajú moderným otroctvom. Časté sú fyzické tresty, odbory sú zakázané a aktivisti, ktorí sa ich v minulosti pokúšali založiť, zmizli alebo náhle zomreli za nevyjasnených okolností,“ reagoval Weisenbacher na slová Čaputovej.

Hovorí, že svetové médiá nedávno informovali o rozvode panovníka Dubaja Mohammeda Bin Rashid Al-Maktouma s princeznou Hayou, ktorý sa konal v Británii. Počas súdneho konania princezná predložila viacero dôkazov o zneužívaní, súd jej nakoniec vyhovel a priznal vysoké odškodné. Na verejnosť sa tak dostali aj detaily o únosoch dospelých dcér šejka a o zaobchádzaní so ženami v panovníckej rodine ako aj mimo nej.

"Je chvályhodné, že pani prezidentka sa vyjadruje a snaží sa angažovať za dodržiavanie ľudských práv v Rusku, Číne alebo na Kube, no ľudské práva sú univerzálne a všetci ľudia sú si rovní. Takouto selekciou, kde ich porušovanie vidí a kde nie, znižuje nielen váhu vlastných slov, ale nepriamo napomáha aj režimom, ktoré sama oprávnene kritizuje. Koniec koncov ruskej alebo čínskej vláde stačí poukázať na takýto dvojitý meter a celú problematiku ľudských práv tým zametie pod koberec,” dodáva Weisenbacher.

286 debata chyba
Viac na túto tému: #Inštitút ľudských práv #Zuzana Čaputová