Hlas Hegera a Čaputovej nepočuť, hoci sa rozhoduje o osude Európy

Opozičný Smer ohlasuje mítingy po celom Slovensku. „Robert Fico prikuruje pod kotlom, a hazarduje so Slovenskom,“ povedal v podcaste Marián Repa.

29.01.2022 06:00
debata (268)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa stupňuje. Ale slovenskú politickú reprezentáciu nepočuť. „Stratili odvahu, a robia pštrosiu politiku,“ povedal v podcaste Počúvajte pravdu Marián Repa.

Podľa neho vláda na čele s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) vyčkáva, a čaká kedy „búrka prehrmí“. Je presvedčený, že požiadavky Ruska voči Západu potvrdzujú snahu nanovo nakresliť sféry vplyvu, a obnoviť dominanciu Kremľa.

„Sú to kľúčové okamihy, a v Kyjeve sa rozhoduje o osude Európy,“ dodal Repa. V podcaste vyzýva slovenskú vládu, aby ukázala „svoju tvár“ a „neskrývala sa v kúte“.

Vyčíta premiérovi ako aj ministrom, že v týchto ťažkých časoch opustila šéfa diplomacie Ivana Korčoka (nom. SaS), a nechala ho napospas opozícií a odporcov členstva v NATO. „Jediný má odvahu povedať jasný postoj k situácií,“ dodal komentátor denníka Pravda. Chýba mu nielen silný hlas premiéra, ale aj prezidentky Zuzany Čaputovej.

Situáciu podľa komentátora Repu využíva opozícia, ktorá nielenže spochybňuje obrannú dohodu s USA, ale aj úlohu Slovenska v rámci NATO. Odmietanie posilňujúceho kontingentu vojakov z aliancie je podľa komentátora Repu nepochopením situácie.

„Slovensko je súčasťou klubu, a z toho vyplývajú povinnosti. Nemôžeme sa donekonečna len viezť a prizerať,“ konštatoval Repa.

Nedávny protest opozičného Smeru a SNS, kde sa šéf národniarov pokúšal spochybňovať členstvo Slovenska v NATO, Repa kritizuje. „Definovať našu pozíciu nanovo je veľmi nebezpečné,“ upresnil. Vystúpenie lídra Smeru Roberta Fica hodnotí ako stratu zábran, a lacnú cestu k získaniu dominantného postavenia na politickej scéne.

Otáznik dáva nad opozičnou stranou Hlas, ktorá volaniu Fica nateraz odoláva. „Kým je Peter Pellegrini šéfom najsilnejšej strany, nemal by sa k Ficovi pridávať,“ myslí si komentátor denníka Pravda.

Čo urobí Slovensko, ak by malo hlasovať o presune spojeneckých vojakov na svoje územie? Môžeme zablokovať túto operáciu v rámci NATO? Dozviete sa v podcaste Počúvajte pravdu s komentátorom Mariánom Repom.

© Autorské práva vyhradené

268 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu