Silný vietor lámal stromy, pod Tatrami vyhlásili mimoriadnu situáciu

Na Slovensko dorazil mimoriadne silný vietor. Živel lámal stromy, strhával strechy. Paralyzovaná bola nielen cestná doprava, ale aj železničná. Mimoriadnu situáciu vyhlásil obec Ždiar. Výstrahy vydané SHMÚ platia až do pondelka.

30.01.2022 11:26 , aktualizované: 20:30
belá Foto:
Hasiči zasahujú v Spišskej Belej po tom, ako silný vietor sfúkol strechu na jednom z domov v centre mesta.
debata (43)

Na ceste z Malaciek do obce Veľké Leváre spadol strom na plynové potrubie, z ktorého unikal následne plyn. Úsek bol neprejazdný z každej strany, uviedla bratislavská krajská polícia na sociálnej sieti.

Pád stromu pre silný vietor evidovala polícia aj na diaľnici D2 v smere do Bratislavy na 31 kilometri. „V úseku je neprejazdný pravý jazdný pruh a len čiastočne prejazdný ľavý jazdný pruh. Na mieste sa nachádza hliadka polície. K zraneniam osôb nedošlo,“ informovala polícia. Vodičov vyzýva, aby pre nedeľné nepriaznivé počasie zvýšili svoju opatrnosť a pozornosť.

VIDEO: Boj áut s vetrom a snehom na Donovaloch
Video

Strom spadol aj na západnej D1. Konkrétne pred odpočívadlom Čataj v smere z Trnavy do Bratislavy na 37,5. kilometri. Blokovaný bol pravý a čiastočne aj stredný pruh, informuje Zelená vlna.

Donovaly uzavreli

Okolo 16:40 h polícia uzatvorila pre všetku dopravu horský priechod Donovaly. Obmedzenie pôvodne odhadovala na 30 až 45 minút. Frekventovaný úsek ale polícia otvorila až po takmer dvoch hodinách okolo 18:30 a to len pre osobnú dopravu.

Úsek zostal uzatvorený pre nákladnú dopravu nad 10 metrov dĺžky.

Polícia na Donovaloch celý deň upozorňovalo na silný vietor, snehom zaviate cesty a zlú viditeľnosť. „Upozorňujeme vodičov, aby dodržiavali bezpečnú vzdialenosť, neponáhľali sa a vzhľadom na sneh na ceste odporúčame aj použitie snehových reťazí, pretože smerom nahor sa šmýka,“ vyzvala polícia. Vodiči po 16.00 h informovali aj o tvorbe kolón smerom na Ružomberok, úsek bol totiž ťažko prejazdný.

161 výjazdov

Pre nepriaznivé počasie mali hasiči na celom Slovensku doposiaľ 161 výjazdov, pričom pri desiatkach z nich stále zasahujú. Najvážnejšia situácia je v Trnavskom kraji, kde zasahovali 49-krát. Informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

V Bratislavskom kraji boli hasiči privolaní k 38 udalostiam. V Nitrianskom kraji zasahovali 29-krát a v Trenčianskom kraji bola ich pomoc v súvislosti s odstraňovaním následkov silného vetra potrebná 18-krát.

VIDEO: Silný vietor zasiahol aj Bratislavu.
Video

„Profesionálni i dobrovoľní hasiči pomáhajú pri odstraňovaní popadaných stromov z cestných komunikácií a zaparkovaných vozidiel. V niekoľkých prípadoch odstraňujú strhnuté strechy. Predpokladá sa, že výjazdy k podobným udalostiam budú ešte pribúdať,“ skonštatovala Križanová.

Tisíce miest bez elektriny

Na západnom Slovensku bolo pre popadané stromy a silný vietor 18:00 h bez elektrickej energie približne 4 000 odberných mi­est.

„Mimoriadny stav máme vyhlásený vo všetkých oblastiach, okrem oblasti v okolí Nových Zámkov,“ uviedla hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová. Od rána evidovali celkovo 22 porúch na vedeniach vysokého napätia a 158 porúch na vedeniach nízkeho napätia. „V dôsledku ktorých bolo výpadkami elektrickej energie postihnutých takmer 40 000 odbera­teľov,“ poznamenala hovorkyňa.

Na strednom Slovensku bolo pre extrémne poveternostné podmienky bez elektriny už viac ako 30-tisíc odberných miest, čo je podľa hovorcu Stredoslovenskej distribučnej Miroslava Gejdoša kritérium vyhlásenia energetickej kalamity.

Doplnil, že energetici odstraňujú problémy priebežne. „Najviac práce majú na Liptove a hornom Považí. Keďže vietor neutícha, situácia sa stále mení. Je veľmi pravdepodobné, že do rána pribudnú ďalšie poruchy,“ uviedol hovorca SSD.

Výstrahy až do pondelka

Výstrahy pred silným vetrom potrvajú v niektorých častiach Slovenska až do pondelkového rána do 06.00 h. Upozorňuje na to SHMÚ, ktorý varuje aj pred tvorbou snehových závejov a jazykov.

Druhý stupeň výstrahy pred silným vetrom na horách platí od polnoci do rána v okresoch Ružomberok, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Brezno a Poprad. Nad pásmom lesa tu môže fúkať vietor, ktorý krátkodobo v nárazoch dosiahne rýchlosť 135 až 160 km/h.

So silným vetrom treba od polnoci do rána rátať aj pod horami v Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji. Vietor tu môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 km/h

Meteorológovia varujú aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov. SHMÚ vyhlásil druhý stupeň výstrahy v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad. Výstraha prvého stupňa platí aj v ďalších okresoch Žilinského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Prešovského a Košického kraja.

Strhnutá strecha na Spiši

Silný vietor v centre Spišskej Belej v okrese Kežmarok strhol strechu budovy. Pre TASR to povedal operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove s tým, že dokopy evidujú tri výjazdy priamo súvisiace s nepriaznivým počasím.

„Strechu strhlo z predajne pri hlavnej križovatke, ohrozovala chodcov aj vozidlá, pretože visela nad chodníkom aj nad cestou. V katastri Tatranskej Lomnice zasahovali hasiči pre spadnutý strom na vozovke, z rovnakého dôvodu aj v meste v Kežmarku,“ povedal operačný dôstojník.

Evidujú aj niekoľko menších dopravných nehôd. Ako zdôraznil, kolízie na cestách nie sú priamym dôsledkom počasia. Pripomenul, že vodiči musia brať do úvahy stav vozovky a svoje schopnosti, pričom je dôležité prispôsobiť tomu jazdu.

So silným nárazovým vetrom treba podľa Zelenej vlny počítať v okrese Malacky a najmä na diaľnici D2. Šoféri taktiež hlásia viacero neupravených ciest, a to na horských priechodoch Donovaly smerom z Ružomberka, úsek je zjazdný iba so snehovými reťazami, a na Čertovici.

Ždiar vyhlásil mimoriadnu situáciu

Mimoriadnu situáciu v súvislosti s nepriaznivým počasím vyhlásila obec Ždiar v okrese Poprad. Ako povedal starosta Pavel Bekeš, dôvodom sú najmä snehové jazyky a autá v priekopách. V dôsledku toho zostali niektoré časti obce „odrezané od sveta“.

„Mimoriadnu situáciu sme vyhlásili, aby sme mohli povolať ďalšie mechanizmy,“ povedal s tým, že pomáhajú aj pri sprejazdnení cesty I/66 smerom od čerpacej stanice do Poľska, aby sa ľudia mohli dostať domov. „Išli do Poľska na lyžovačky, na nákupy, teraz sa vracajú. Začalo fúkať a intenzívne snežiť, cesty neboli zjazdné. Autá končili v priekopách, kolóny boli až z Poľska. Pluhy nestíhali odhŕňať,“ priblížil starosta.

Za vážnu považuje aj situáciu priamo v obci, kde prišli mnohí turisti aj z Poľska, ktorí sa vracajú naspäť. „Nie všetci vodiči sú zdatní. Keď zazmätkuje jeden, je to reťazová reakcia a pluh nevie prejsť. Niektoré časti Ždiaru, ako aj jednotlivé prístupové cesty k rodinným domom, sú odrezané od sveta,“ dodal starosta.

Viacerí podľa jeho slov nerešpektovali vydané výstrahy súvisiace s poveternostnou situáciou. Zdôraznil, že v súčasnosti je na cestách veľmi slabá viditeľnosť.

Pod Tatrami robia čo môžu

V Popradskom okrese bol o 12:00 v súvislosti so zlou situáciou na cestách vyhlásený prvý situačný stupeň. Oblasť zasiahol silný vietor a husté sneženie, cestári pod Tatrami sú od noci nepretržite v teréne. Ako pre agentúru SITA povedal riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marcel Polomský, udržať zjazdnosť sa snažia predovšetkým na cestách prvej triedy. „Robíme všetko, čo sa dá, ale ak bude takýto vietor a sneženie pokračovať, budú musieť byť šoféri veľmi trpezliví,“ poznamenal.

Pre vytváranie snehových závejov je aj naďalej uzatvorená cesta tretej triedy medzi obcami Štrba a Šuňava. Úsek Štrbské Pleso – Podbanské je nezjazdný a medzi Popradom a Kvetnicou je viacero odstavených áut na krajnici, cesta je tu podľa Zelenej vlny RTVS zasnežená. Problémy hlásia vodiči aj na ďalších úsekoch, viaceré autá už skončili mimo cesty. Polomský nevylúčil, že neprejazdných úsekov bude zrejme postupne pribúdať. „Určite necháme prejazdné cesty prvej triedy, nech sa robí, čo sa robí. Horšie to však bude s cestami druhej a tretej triedy,“ vysvetlil.

Internetový portál Slovenskej správy ciest zjazdnost.sk upozornil, že v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča sa v dôsledku sneženia silného nárazového vetra vytvárajú snehové jazyky a záveje. Z rovnakého dôvodu je na mnohých miestach zlá až nulová viditeľnosť.

SSC informuje o uzávere cesty III/3061 medzi Štrbou a Šuňavou z dôvodu tvorby snehových závejov. Podľa cestárov sa vplyvom silného vetra záveje tvoria aj na úsekoch ciest I/18 Východná – Važec, I/66 Sedlo Besník, I/78 Príslop – Hruštín a v okrese Námestovo.

Cestári zároveň upozorňujú na zľadovatený sneh na úsekoch ciest I/59 Uľanka – Motyčky.

Vlaky stoja

Mimoriadne silný vietor ovplyvňuje na Slovensku aj vlakovú dopravu. Po niekoľkých hodinách čiastočne sprejazdnili trať medzi Kútmi a českým Lanžhot. Informuje o tom na sociálnej sieti Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Vlaky tu nejazdili pre spadnutý strom na trati a poruchu trolejového vedenia.

Cestujúci musia počítať s tým, že pre nepriaznivé počasie či pre sled vlakov mešká na Slovensku viacero spojov.

Vlak EuroCity 130 na trase Budapešť-Teraspol je odrieknutý v úseku Kúty – Břeclav. „Cestujúci smer Brno, Praha a ďalej môžu využiť REX vlaky na Viedeň. Z Viedne použiť diaľkové vlaky smer Břeclav cez Hohenau. Podobne to platí zo smeru Praha, Brno,“ informuje ZSSK.

sneh, zima Čítajte viac Búrka sa do USA prihnala rýchlosťou 130 km/h, priniesla desiatky cm snehu
43 debata chyba
Viac na túto tému: #víchrica #silný vietor