Naď dohodu s USA podpíše asi už vo štvrtok

Prezidentka Zuzana Čaputová poverila ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) podpisom obrannej dohody. Tento týždeň slovenská delegácia odcestuje do USA, podpis sa očakáva vo štvrtok.

30.01.2022 22:12 , aktualizované: 31.01.2022 10:23
Jaroslav Naď Foto: ,
Uprostred minister obrany Jaroslav Naď
debata (1305)

Ako spresnil rezort obrany s ministrom Naďom odcestuje aj šéf ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

„Účelom cesty je podpis Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými na základe poverenia prezidentky Zuzany Čaputovej. Podpis dohody sa očakáva vo štvrtok 3. februára 2022,“ informovalo ministerstvo obrany.

Naď odmietol spájanie procesu rokovaní a schvaľovania Dohody s aktuálnou situáciou na hraniciach Ukrajiny a Ruskej federácie. „Súčasné znenie Dohody o spolupráci v oblasti obrany je výsledkom niekoľkoročných expertných rokovaní oboch strán, ktorý pripravovali odborníci z viacerých rezortov viac ako štyri roky,“ vysvetlil v tlačovej správe.

Obaja ministri deklarujú, že dohoda plne rešpektuje suverenitu SR, Ústavu a právny poriadok SR. Odmietajú, že by vytvárala predpoklad stálej prítomnosti USA alebo umiestnenie jadrových zbraní na území SR. „Dezinformačná kampaň, ktorá sprevádza Dohodu je intenzívna a smeruje na tie najsilnejšie ľudské emócie. Toto strašenie je úplne zbytočné,“ tvrdí Naď.

Ako vyhlásil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) aj americká strana pridala k dohode interpretačnú doložku. Kollár povedal, že texty slovenskej a americkej doložky sú v podstate rovnaké.

Kollár už viackrát vyhlásil, že približne vo štvrtok by mal Naď spolu s ministrom zahraničia Ivanom Korčokom (nom. SaS) odletieť do Spojených štátov.

Po podpise pôjde zmluva do parlamentu. Možno očakávať, že sa ňou poslanci budú zaoberať už na schôdzi, ktorá sa začne v utorok. Na jej schválenie je potrebná prostá väčšina v parlamente. Potom bude na rade prezidentka s rafitikáciou.

Opozícia v tejto súvislosti hovorí o referende. Chce, aby sa ľudia v plebiscite vyjadrili, či súhlasia s podpisom obrannej zmluvy.

VIDEO: Nie všetci poslanci od Kollára zdvihnú ruku za zmluvu.

Video

Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.ďalšie vi­deá

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Jaroslav Naď #Zuzana Čaputová #obranná dohoda