S kolektívnou imunitou už v USA nerátajú, po omikrone zostane veľa obetí

Spojené štáty americké dúfajú, že vrchol omikronovej vlny už majú za sebou. Počty úmrtí však dosahujú čísla pred masovým nástupom očkovania.

31.01.2022 06:30 , aktualizované: 23:32
debata (80)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:32 Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová v pondelok večer na sociálnej sieti Twitter oznámila, že bola pozitívne testovaná na koronavírus. Šéfka diplomacie pritom v priebehu dňa vystúpila s vyhlásením o plánovaných sankciách voči Rusku na pôde parlamentu v Londýne, kde bolo vidieť mnohých poslancov vrátane nej samotnej bez ochranných rúšok. Trussová v Dolnej snemovni tiež sedela v blízkosti premiéra Borisa Johnsona a iných členov vlády. Informovali o tom agentúra Reuters a stanica Sky News.

„Dnes večer som mala pozitívny test na covid,“ napísala Trussová v príspevku na Twitteri. „Našťastie, dostala som už tri dávky (vakcíny) a počas izolácie budem pracovať z domu,“ dodala.

Trussová bola v parlamente v pondelok v čase, keď sa Boris Johnson ospravedlnil za viacero večierkov na Downing Street 10, ktoré sa konali počas lockdownu a boli potvrdené v správe vyšetrovateľov, v ktorej sa píše o porušení štandardov. Ministerka ani šéf britskej vlády pritom nemali nasadené rúška.

23:08 Nový subvariant koronavírusového variantu omikron, známy ako BA.2, je ešte infekčnejší ako pôvodná verzia tohto variantu. Vyplýva to zo štúdie dánskych výskumníkov publikovanej v pondelok. Ako pripomenula agentúra AFP, subvariant BA.2 zistený začiatkom tohto roka sa stal v Dánsku dominantným a nahradil pôvodný variant s označením BA.1.

Osoba infikovaná subvariantom BA.2 má 39-percentnú šancu, že prenesie vo svojej domácnosti do týždňa vírus na niekoho iného, v porovnaní s 29-percentným rizikom pri BA.1, uviedol štátny zdravotnícky inštitút SSI. Štúdia výskumníkov SSI a dánskych univerzít, na ktorej sa zúčastnilo 18 000 ľudí, bola vykonaná v období od 20. decembra do 18. januára.

Lekárka SSI Camilla Holtenová Mollerová uviedla, že neočkovaných ľudí pravdepodobnejšie infikuje subvariant BA.2 ako BA.1. Riziko nákazy je oveľa menej pravdepodobné u tých, ktorí boli plne zaočkovaní, a najmä u tých, ktorí dostali posilňovaciu dávku vakcíny.

22:26 Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder a jeho manželka So-jon Schröderová-Kimová sa nakazili koronavírusom. Informovala o tom v pondelok na sociálnej sieti Instagram samotná Schröderová-Kimová.

„Bohužiaľ, nakazili sme sa,“ napísala. „Ani jeden z nás nemá žiadne vážne príznaky. Pravdepodobne preto, že sme obaja dostali posilňujúcu dávku (vakcíny proti covidu),“ dodala. Schröder (77) bol nemeckým kancelárom v rokoch 1998–2005.

21:13 Ukrajina dostane od Poľska vyše 120 ton humanitárnej pomoci určenej na zvládnutie situácie súvisiacej s pandémiou koronavírusu. Oznámila to v pondelok ukrajinská štátna služba pre núdzové situácie, informovala agentúra PAP. Konvoj 29 nákladných áut vyrazil z Poľska v pondelok ráno, aby na Ukrajinu doručil zdravotnícky materiál, rozkladacie postele, deky či posteľnú bielizeň, ktoré poľská vláda poslala Ukrajine na základe jej žiadosti.

Ukrajina okrem toho dostane od Poľska aj dva milióny ochranných rúšok. Vo vyhlásení adresovanom ukrajinskej štátnej službe pre núdzové situácie Poľsko vyjadrilo nádej, že humanitárna dodávka pomôže ukrajinským občanom pri zvládnutí súčasnej krízovej situácie a boji proti pandémii koronavírusu.

Po tom, ako nákladné autá prekročili hraničný priechod Dorohusk – Jagodyn, ich začali na ceste do Kyjeva sprevádzať príslušníci ukrajinských záchranných zložiek, uviedla ukrajinská štátna služba pre núdzové situácie na sociálnej sieti Telegram.

20:10 Nemeckej vláde sa nepodarilo dosiahnuť cieľ 80-percentnej zaočkovanosti populácie krajiny aspoň jednou dávkou vakcíny proti koronavírusu do konca januára. Podľa oficiálnej štatistiky zverejnenej v pondelok aspoň jednu dávku vakcíny doteraz dostalo 75,8 percenta nemeckého obyvateľstva. Úplne je zaočkovaných 74 percent Nemcov a 52,8 percenta obyvateľov krajiny dostalo posilňujúcu dávku.

Cieľ „nie je splnený" povedal na tlačovej konferencii hovorca vlády Steffen Hebestreit. Poznamenal, že tempo podávania vakcín, ktoré v decembri bolo občas nad úrovňou 1 milión denne, sa počas Vianoc spomalilo. Uplynulý týždeň v Nemecku v priemere denne podávali 351-tisíc dávok očkovacích látok. Hoci počet ľudí, ktorí dostali posilňujúcu dávku, rýchlo rastie, podiel ľudí, ktorí dostali prvú dávku, v posledných týždňoch stúpa len nepatrne.

Kancelár Olaf Scholz a predsedovia vlád 16 spolkových krajín pred týždňom rozhodli, že rôzne reštrikcie zostávajú v platnosti, ale nerozšírili ich. Kancelár zároveň ohlásil novú kampaň na podporu očkovania. Nemeckí poslanci minulý týždeň diskutovali o možnom povinnom očkovaní, ktoré Scholz podporuje. Nie jasné, kedy sa o nejakej legislatíve bude hlasovať. Skôr ako na jar však nijaká povinnosť účinnosť nenadobudne.

19:57 Talianska polícia v pondelok oznámila, že sa jej podarilo rozbiť gang podnikateľov obvinených z toho, že prostredníctvom úľav zameraných na pomoc podnikom v čase pandémie vykonali daňové úniky vo výške 440 miliónov eur. Informovala o tom agentúra AP.

Talianska finančná polícia (Guardia di Finanza) uviedla, že pri zásahoch voči tejto sieti prehľadala v celej krajine približne 80 miest. Zatykače, domáce väzenie či iné obmedzenia boli v súvislosti s prípadom uvalené na 35 ľudí.

Polícia ďalej informovala, že vyšetrovanie podnietili podozrivé transakcie. V tých figurovali neexistujúce alebo bankrotujúce spoločnosti, ktoré následne prevzali iné subjekty a uplatnili si vďaka nim daňové úľavy.

19:35 Vo zvolenskej nemocnici v súčasnosti pre koronavírusový variant omikron chýba takmer 50 zamestnancov. Nie je to však len pre ich ochorenie, súvisí to i so zatvorením škôl. TASR o tom informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica vo Zvolene patrí. Chýba nám 46 kolegov, z toho deväť má nový koronavírus potvrdený, štyria sú v karanténe a dvaja na covidovom ošetrovaní člena rodiny. Chod nemocnice však zatiaľ ohrozený nie je, uviedla riaditeľka nemocnice Ľudmila Veselá.

Pre zatváranie škôl riešime výpadok personálu, ale aj nápor na mobilné odberové miesto a triedenie pacientov, ktorí prichádzajú do nemocnice s rôznymi ťažkosťami, dodala s tým, že aktuálne riešia v spolupráci s hasičmi možnosť výstavby veľkokapacitného stanu. Ten bude miestom, kde bude testovanie pacientov pred vstupom do nemocnice, podotkla.

Podľa nej bolo v pondelok pre Koronavírus hospitalizovaných 23 pacientov vo zvolenskej nemocnici. Hovorkyňa zdôraznila, že v uplynulom týždni vo vakcinačnom centre podali vyše 600 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19, zdravotníci však evidujú pokles záujmu o očkovanie.

17:30 Platnosť očkovania proti ochoreniu COVID-19 sa od februára skráti z jedného roka na deväť mesiacov po poslednej dávke. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR preto upraví viaceré vyhlášky. Ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, budú mať po príchode na Slovensko rovnaké podmienky ako očkovaní. Domáca karanténa nebude od piatka povinná pre prekonavších a kompletne zaočkovaných.

hranica, kontrola, polícia, vojaci, Čítajte viac Prekonavší už nemusia ísť po príchode na Slovensko do karantény. Skráti sa aj platnosť očkovania

17:25 Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitívny test na koronavírus a tento týždeň bude pracovať na diaľku. Na twitteri uviedol, že sa cíti dobre. Predseda vlády má za sebou očkovanie treťou dávkou vakcíny.

Päťdesiatročný Trudeau vyzval Kanaďanov, aby sa nechali očkovať, a tých, ktorí to už urobili, aby si nechali dať posilňovaciu dávku vakcíny.

Premiér minulý štvrtok oznámil, že musí do izolácie, pretože nákaza sa potvrdila u jedného z jeho detí. Tretiu dávku vakcíny dostal na začiatku januára.

V marci roku 2020 bol Trudeau v štrnásťdňovej karanténe, pretože sa covid preukázal u jeho ženy po jej návrate z Londýna.

V Kanade sa proti očkovaniu v sobotu konal protest, pri ktorom tisíce ľudí a vodiči kamiónov zablokovali centrum Ottawy. Demonštranti nesúhlasia s požiadavkami na očkovanie, uzáverami a povinnosťou nosiť rúška. Kamióny boli zaparkované okolo centra mesta a blokovali prevádzku.

Kanada má jednu z najvyšších zaočkovanosti na svete – plne očkovaných je tam vyše 79 percent z jej 38 miliónov občanov.

16:47 V Moskve začali podávať vakcínu proti koronavírusu deťom vo vekovej skupine od 12 do 17 rokov. Ruská metropola sa pripojila k regiónom v rôznych častiach krajiny, kde je vakcína pre spomenutú vekovú skupinu bezplatne dostupná od minulého týždňa. Prípravok s názvom Sputnik M je verziou pôvodnej vakcíny Sputnik V, na rozdiel od nej však obsahuje menšiu dávku.

Rusko aktuálne čelí najväčšiemu náporu infekcií od prepuknutia pandémie. Štátna pracovná skupina pre koronavírus v pondelok hlásila 124 070 nových infekcií. To je viac ako skorší rekord z predchádzajúceho dňa, keď v krajine pozitívne otestovali 121 228 ľudí. Ochoreniu COVID-19 podľa pondelkových údajov podľahlo ďalších 621 osôb.

16:08 Vo Fínsku prestanú budúci mesiac platiť všetky pandemické opatrenie zamerané na spomalenie šírenia koronavírusu. Oznámila to tamojšia premiérka Sanna Marinová.

Marinová uviedla, že jej vláda vedená stranou sociálnych demokratov bude rokovať s ďalšími parlamentnými stranami, aby sa spoločne dohodli na časovom pláne rušenia pandemických opatrení.

Od pondelka sa zároveň rušia aj kontroly na hraniciach Fínska s ďalšími krajinami schengenského priestoru. Toto opatrenie bolo v platnosti od konca decembra, pričom ľudia, ktorí pricestujú do Fínska z krajín mimo EÚ, sa budú musieť podrobiť hraničnej kontrole najmenej do 14. februára, uviedla fínska televízia YLE.

Susedné Dánsko plánuje pristúpiť k zrušeniu epidemiologických opatrení v utorok. Tamojší obyvatelia tak budú mať opäť voľný prístup do reštaurácií, kaviarni, múzeí či nočných klubov, pričom sa ruší aj povinnosť nosenia rúšok.

Naopak susedné Švédsko minulý týždeň oznámilo, že platnosť pandemických opatrení sa v krajine predĺži o dva týždne. Podľa tamojšej ministerky sociálnych vecí Leny Hallengrenovej sa koronavírus v krajine šíri „rekordne“ rýchlo. Reštaurácie, kaviarne a bary sa tak musia vo Švédku zatvoriť najneskôr o 23.00 h, pričom vláda vyzvala ľudí, aby pracovali z domu, ak je to možné.

15:38 Indonézsky dovolenkový ostrov Bali sa od piatka otvorí pre zaočkovaných turistov z celého sveta. Od vlaňajšieho októbra totiž mohli pre pandémiu do tejto najvyhľadávanejšej destinácie v Indonézii cestovať iba občania vybraných krajín, píšu agentúry Reuters a Bloomberg.

Októbrové znovuotvorenie ostrova sa týkalo len zhruba dvoch desiatok krajín vrátane Japonska či Nového Zélandu. Keďže medzinárodné letisko na Bali bolo pre pandémiu v obmedzenej prevádzke, väčšina turistov musela vstúpiť do Indonézie cez letiská v Jakarte a v meste Manado. Turisti zo zahraničia tiež museli byť zaočkovaní proti novému druhu koronavírusu a po príchode absolvovať povinnú desaťdňovú karanténu.

Podľa úradov môžu od piatka 4. februára návštevníci pre príchod na ostrov využiť priame alebo nadväzujúce medzinárodné lety. Cestujúci zaočkovaní proti koronavírusu budú musieť po príchode podstúpiť povinnú päť- až sedemdňovú karanténu – v závislosti od toho, či sú alebo nie sú plne zaočkovaní.

Spoločnosť Singapore Airlines tiež v piatok oznámila, že od 16. februára obnoví lety na Bali zo Singapuru. Minulý týždeň Indonézia umožnila návštevníkom zo Singapuru prístup na dva svoje ostrovy ležiace neďaleko tohto mestského štátu.

Rozhodnutie indonézskych úradov sprístupniť ostrov pre všetkých zahraničných turistov prichádza v čase, keď v krajine evidujú počas tohto mesiaca stabilný nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19 – a to aj napriek tomu, že šírenie nákazy sa v druhej polovici vlaňajška podarilo dostať pod kontrolu. Zhoršenie pandemickej situácie v krajine úrady pripisujú koronavírusovému variantu omikron.

Prísne uzávierky hraníc, ktoré počas pandémie zaviedla indonézska vláda, mali ničivý vplyv na ekonomiku ostrova Bali, ktorá je do veľkej miery závislá od príjmov z turistického ruchu. Veľké množstvo miestnych hotelov či obchodov tam preto medzičasom uzavreli.

15:16 Streamingová spoločnosť Spotify po kritike a bojkotoch pre šírenie dezinformácií o covide v rámci svojich služieb pridá varovanie o obsahu do podcastov, ktoré diskutujú o ochorení COVID-19. Informuje o tom web euronews.com.

Daniel Ek, zakladateľ a majiteľ Spotify, v nedeľu priznal, že firma nebola transparentná v súvislosti s pravidlami upravujúcimi obsah na platforme, a dodal, že upravia dlhodobé pravidlá platformy, ktoré budú obsahovať i politiku týkajúcu sa ochorenia COVID-19.

Oznámenie predstaviteľa Spotify prišlo po tom, čo hudobník Neil Young minulý týždeň stiahol svoju produkciu zo Spotify a obvinil spoločnosť zo zverejňovania dezinformácií o vakcínach proti koronavírusu prostredníctvom podcastu The Joe Rogan Experience.

"Môžu mať Rogana alebo Younga. Nie oboch,“ povedal Young. Za podcast Joea Rogana a exkluzívne práva naň údajne Spotify v roku 2020 zaplatila 100 miliónov dolárov.

Rogan v pondelok prostredníctvom zverejneného videa bránil svoj podcast ako možný zdroj šírenia dezinformácií. „Nesnažím sa propagovať dezinformácie, nesnažím sa byť kontroverzný. Nikdy som sa nepokúšal robiť s týmto podcastom niečo iné, ako len hovoriť s ľuďmi,“ poznamenal 54-ročný americký herec a moderátor.

Podľa aktualizovaných pravidiel Spotify odstráni obsah, ktorý sa vymyká politike platformy. Žiadny obsah tak nesmie obsahovať napríklad tvrdenia, že AIDS, COVID-19, rakovina a iné ochorenia sú podvod. Príspevky tiež nemôžu nabádať ľudí, aby sa nechali úmyselne nakaziť koronavírusom či šíriť informácie, že nosenie rúšok spôsobí človeku život ohrozujúcu fyzickú ujmu.

14:25 Minister regionálnej hongkonskej vlády zodpovedný za rezort vnútra Caspar Tsui odstúpil z svojej funkcie. Dôvodom je jeho účasť na januárovej narodeninovej oslave hongkonského zástupcu v čínskom parlamente, po ktorej malo pozitívny test na koronavírus približne 200 hostí, informuje agentúra Reuters.

Caspar Tsui patril k 15 predstaviteľom hongkonskej vlády, ktorí sa zúčastnili na oslave 53. narodenín Witmana Hunga. Tá sa konala síce predtým, než do platnosti vstúpili nové epidemiologické obmedzenia, avšak už po tom, čo správkyňa Hongkongu Carrie Lamová ľudí vyzvala, aby sa nestretávali vo veľkom počte.

Lamová v pondelok uviedla, že Tsui svojim správaním „uškodil hongkonskej vláde“, keďže nesplnil očakávania kladené na širokú verejnosť. „Prijímam jeho rezignáciu,“ dodala.

Reuters pripomína, že Hongkong nasledoval v prístupe k pandémii Čínu v uplatňovaní tzv. nulovej tolerancie voči covidu, a to aj napriek ekonomickým stratám a psychologickému tlaku, akým pre prísne reštrikcie čelia tamojší obyvatelia.

Tsui vo vyhlásení uviedol, že učinil nesprávne rozhodnutie, keď sa 3. januára zúčastnil na zmienenej oslave v čase, keď malo byť všetko úsilie hongkonských predstaviteľov zamerané na potlačenie šírenia vírusu. „Ako jeden z hlavných predstaviteľov pri boji proti epidémii som nebol najlepším príkladom,“ dodal.

Lamová na tlačovej konferencii ohlásila výsledky vyšetrovania týkajúceho sa zmienenej oslavy. Uviedla, že dvaja nižšie postavení predstavitelia hongkonskej vlády, ktorí sa na oslave zúčastnili, budú slovne pokarhaní. Ďalší 12 predstavitelia, ktorí sa na párty zdržali len krátko, podľa jej slov však sankcionovaní nebudú. Medzi tými je napríklad riaditeľ hongkonského imigračného úradu, šéf hongkonskej polície či šéf hongkonskej nezávislej protikorupčnej komisie.

Všetci vládni predstavitelia aj poslanci, ktorí sa na oslave zúčastnili, mali negatívny výsledok testu na koronavírus a za svoje konanie sa verejne ospravedlnili.

14:09 Vo vlne variantu omikron je mimoriadne podstatné, aby pozitívne testovaná osoba iniciatívne informovala o výsledku testu svoje úzke kontakty. Ide o osoby, s ktorými sa pozitívny stretol v období do dvoch dní od odobratia pozitívnej vzorky, ak nemal príznaky, prípadne dva dni pred objavením sa príznakov covidu. Uvádza sa to v manuáli Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Dôvodom je, že regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) už nedokážu pri takom rýchlom šírení nákazy novým koronavírusom a pri tak rýchlo narastajúcom počte nových pozitívnych prípadov vytrasovať každý úzky kontakt.

RÚVZ preto postupne pristupujú k zmene metodiky epidemiologického vyšetrovania pozitívnych osôb a ich úzkych kontaktov so zameraním sa na vybrané prípady. Medzi prioritné skupiny pri trasovaní patria nespracované pozitívne prípady z ostatných dvoch dní, ktoré sú epidemiológovia schopní spracovať, osoby vo veku od šiestich do 18 rokov či osoby staršie ako 65 rokov. Medzi priority patria aj osoby pracujúce v zariadeniach sociálnych služieb alebo poskytovatelia ambulantných sociálnych služieb. (tasr)

14:05 Pre ochorenie alebo karanténu je momentálne mimo pracovný proces 44 zamestnancov Fakultnej nemocnice AGEL Skalica, informovala hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková.

Oproti pondelku minulého týždňa je počet zamestnancov, ktorí sú pre koronavírusové ochorenie a karanténu mimo pracovný proces, takmer deväťnásobne vyšší. „Z nich až 70 percent tvoria zdravotné sestry, štyria sú lekári, šesť iných zdravotníckych pracovníkov a traja nezdravotníci. S nárastom pozitivity u personálu nemocnice súvisí aj zatvorenie diabetologickej ambulancie a zrušenie odberov krvi v prvom februárovom týždni,“ uviedla Pavliková.

Ako doplnila, počet pozitívnych hospitalizovaných pacientov na lôžkach vyhradených pre pacientov s koronavírusom vzrástol na úkor iných diagnóz. Všetky protiepidemické opatrenia nemocnice zostávajú v platnosti, elektívne výkony a operácie sú naďalej pozastavené.

„Aktuálne poskytujeme zdravotnú starostlivosť 27 pacientom s novým koronavírusom, z nich 9 je očkovaných. Dvaja neočkovaní pacienti majú riadené dýchanie s napojením na umelú pľúcnu ventiláciu na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny,“ uviedol riaditeľ nemocnice Jakub Rybár.

Počas uplynulého týždňa nemocnica otestovala PCR testami 1302 osôb, čo je nárast o 60 až 100 percent v porovnaní s počtami z predchádzajúcich týždňov. Podobný nápor sa predpokladá aj v prvom februárovom týždni. Priemerná pozitivita PCR testov zrealizovaných v minulom týždni dosiahla 48,5 percenta.

V mesiaci január bolo v nemocnici podaných viac ako 2 700 dávok vakcíny proti covidu a tretie dávky tvorili viac ako 70 percent. „Nemocnica pokračuje vo vakcinácii verejnosti v štandardnom režime, očkuje sa päť dní v týždni od 7.30 do 14.30 h. Registrované osoby majú prednosť pred neregistrovanými,“ doplnila hovorkyňa nemocnice. (tasr)

13:56 Hlava cyperskej pravoslávnej cirkvi sa rozhodla suspendovať 12 kňazov zo svojej diecézy, pretože odmietli poslúchnuť jeho výzvu na zaočkovanie sa proti covidu.

Arcibiskup Chrysostomos II. pre štátnu televíziu CyBC povedal, že väčšina spomenutých kňazov taktiež podnecovala veriacich, aby sa nenechali zaočkovať. Arcibiskup označil ich správanie za „neslýchané“ a varoval, že suspendácie sa môžu predĺžiť na šesť mesiacov alebo viesť k odvolaniu kňazov zo služby.

Počet prípadov ochorenia COVID-19 sa na Cypre v ostatných týždňoch znížil, ale naďalej zostáva vysoký. V nemocniciach stále leží mnoho pacientov s koronavírusom, zdravotnícke úrady však tvrdia, že nápor chorých zvládajú.

13:10 V uplynulých troch dňoch pribudlo v Maďarsku 45 407 prípadov nákazy koronavírusom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 176 chorých, vyplýva zo súhrnných údajov zverejnených operačným štábom.

Pred týždňom hlásili za rovnaké obdobie 39 928 prípadov nákazy a 122 mŕtvych.

V nemocniciach ošetrujú 3 903 covidových pacientov (pred týždňom 2921), z nich 150 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu (pred týždňom 176).

Aktuálne je infikovaných 231 601 osôb (pred týždňom ich bolo 191 312). Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 1 553 405 naka­zených a 41 405 úmrtí.

Počet zaočkovaných proti covidu dosiahol už v tejto stredoeurópskej krajine s takmer desiatimi miliónmi obyvateľov vyše 6,36 milióna. Z nich viac než 6,1 milióna dostalo dve dávky a takmer 3,7 milióna aj tretiu dávku vakcíny.

12:32 Denné počty ľudí novo infikovaných koronavírusom v Rusku stúpali aj cez minulý víkend. Aktuálny rekord sa v nedeľu zvýšil na 124 070 pozitív­nych testov. Ide o už jedenáste zvýšenie prípadov nákazy potvrdených za jeden deň v rade. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnil vládny operatívny štáb.

Údaje o ďalších infekciách zaregistrované počas nedele prekonali predchádzajúci rekord zo soboty o takmer 3 000 nakazených. V krajine so 146 miliónmi obyvateľov sa tak od začiatku pandémie nakazilo takmer 11,9 milióna ľudí.

Podľa operatívneho štábu v nedeľu pribudlo 621 zosnulých pacientov s chorobou covid-19. Je to o štyri viac oproti sobote, kedy bola podľa agentúry TASS táto smutná bilancia najnižšia od 28. júla.

Celkový počet týchto úmrtí podľa údajov operatívneho štábu k dnešku v krajine stúpol na 331 349. Ruský štatistický úrad Rosstat však uvádza zhruba dvojnásobné množstvo obetí pandémie, pretože eviduje aj osoby, u ktorých sa choroba zistila až po smrti

12:01 Britská vláda prehodnocuje povinnosť očkovania proti covidu u zdravotníkov. Podľa súčasných pravidiel musia dostať obe dávky vakcíny do 1. apríla. Pre stanicu Sky News to uviedol štátny tajomník ministerstva financií Simon Clarke.

Britská vláda vlani avizovala, že zdravotníci musia absolvovať prvú dávku očkovania najneskôr 3. februára a byť plne zaočkovaní do začiatku apríla. Minister zdravotníctva Sajid Javid je však pod tlakom, aby toto opatrenie zrušil, keďže by mohlo od apríla spôsobiť vážny výpadok zdravotníkov, vysvetľuje Sky News.

V krajine už momentálne dominuje koronavírusový variant omikron, ktorý spravidla spôsobuje miernejší priebeh choroby COVID-19, pripomenul Clarke.

Javid sa v priebehu pondelka plánuje stretnúť a ostatnými ministrami a očakáva sa, že im oznámi zmenu spomínaného opatrenia o povinnom očkovaní zdravotníkov, píše denník Daily Telegraph.

Kolégium všeobecných lekárov a tiež kolégium ošetrovateľov medzitým apelovali na vládu, aby posunula termín, odkedy bude očkovanie povinné. Britská lekárska asociácia vyzvala na vypracovanie analýzy dopadu tohto pravidla na počty zdravotníkov, pripomína Sky News.

11:46 Protilátky, ktoré vznikajú po koronavíruse, by mohla mať približne štvrtina Slovenska. Vyplýva to z výskumu laboratórnej a diagnostickej spoločnosti Unilabs Slovensko, ktorá analyzovala viac ako 4-tisíc vzoriek.

Sérum / Testy / Protilátky / Čítajte viac Protilátky po prekonaní covidu by mohla mať asi štvrtina Slovenska

11:09 V Rakúsku sa skončil dvaapolmesačný lockdown, ktorý sa týkal ľudí nezaočkovaných proti koronavírusu SARS-CoV-2, informovala agentúra APA.

Nezaočkovaní obyvatelia Rakúska sa od pondelka môžu opäť relatívne slobodne pohybovať na verejnosti bez toho, aby im hrozila pokuta. Ako však poznamenáva agentúra APA, prístup na mnohé miesta – s výnimkou napríklad predajní s tovarom dennej spotreby – naďalej ostáva obmedzený pre ľudí, ktorí podstúpili očkovanie alebo prekonali ochorenie COVID-19.

Nezaočkovaní môžu od pondelka navštevovať iné domácnosti. Doteraz mohli vychádzať z domu, iba ak išli do práce, potravín, drogérie, športovať alebo na vychádzku.

Od začiatku februára vstupuje v Rakúsku do platnosti povinné očkovanie proti covidu. Od 12. februára už nebude potrebné preukazovať sa potvrdením o očkovaní alebo prekonaní ochorenia v obchodoch a o týždeň neskôr už ani v gastronómii.

Od 1. februára zároveň stratia v Rakúsku platnosť státisíce osvedčení o očkovaní, keďže vláda skrátila ich platnosť od poslednej dávky z deviatich mesiacov na šesť. Má sa to dotknúť približne 320 000 osôb, ktoré zatiaľ nedostali posilňujúcu dávku vakcíny. Diskutovalo sa o možnom posunutí tohto termínu alebo zavedení prechodného obdobia, vláda však k tomuto kroku nakoniec nepristúpila.

10:54 Za uplynulý týždeň pribudlo v Trenčianskom samosprávnom kraji 8 872 ľudí s pozitívnym PCR testom na nový koronavírus. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom ich počet stúpol o 4 986. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií.

Najviac prípadov v kraji, 2296, odhalili testy v okrese Trenčín. Nasledovali okresy Prievidza (1 407), Považská Bystrica (1 138), Ilava (975), Púchov (831), Nové Mesto nad Váhom (776), Partizánske (567), Bánovce nad Bebravou (445) a Myjava (437).

Na Slovensku pribudlo za rovnaký čas 86 720 osôb s pozitívnym PCR testom. Je to o 45 969 viac ako v predchádzajúcom týždni. Najviac ich bolo v Žilinskom samosprávnom kraji (15 209), najmenej v Banskobystrickom samosprávnom kraji (6 086). (tasr, nczi.sk)

10:50 Karikatúra 31.01.2022 (Gašparec)

Gašparec, 31. 1. 2022

10:15 V uplynulých troch dňoch pribudlo v Maďarsku 45 407 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením zomrelo 176 chorých, vyplýva zo súhrnných údajov zverejnených v pondelok operačným štábom na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Pred týždňom hlásili za rovnaké obdobie 39 928 prípadov nákazy a 122 mŕtvych.

V nemocniciach ošetrujú 3903 covidových pacientov, z nich 150 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V prípade hospitalizovaných došlo za týždeň k poklesu o 542 a v prípade odkázaných na podporu dýchania k nárastu o 31 chorých.

10:05 Za nedeľu odhalilo PCR testovanie na Slovensku 7 796 nových prípadov koronavírusu pri 15 798 vykonaných testoch, viac ako 62 percent pozitívnych osôb nebolo zaočkovaných. Pozitivita PCR testovania dosiahla 49,3 percenta, pred týždňom to bolo 36 percent. Pribudlo 13 úmrtí na covid.

Očkovanie / Veľkokapacitné očkovacie centrum / VOC / Čítajte viac Pribudlo 13 úmrtí, pozitivita PCR testovania dosiahla takmer 50 %

9:25 Austrália zaznamenala v pondelok najnižší počet úmrtí spojených s koronavírusom za posledné dva týždne. Ubúda aj počet novoinfikovaných, úrady však očakávajú, že v školách, do ktorých sa po prázdninách vracajú tisíce žiakov a študentov, bude pre opätovné šírenie nákazy nedostatok zamestnancov, píše agentúra Reuters.

Vo väčšine austrálskych štátov sa tento týždeň otvoria školy, a to v čase, keď je v krajine dominantným koronavírusový variant omikron. Ten zapríčinil, že Austrália evidovala počas tohto mesiaca rekordné denné počty novonakazených za celú pandémiu.

Vicepremiér austrálskeho štátu Viktória James Merlino v pondelok uviedol, že na pomoc je pripravených okolo 350 učiteľov na dôchodku, ktorých povolajú, ak bude pre šírenie covidu v školách nedostatok pedagógov.

Reuters pripomína, že v austrálskych školách je pre starších žiakov povinné prekrývanie horných dýchacích ciest. Úrady tiež poskytujú rodinám bezplatné antigénové testy, ktoré v mnohých obchodoch nie sú dostupné, pričom školáci sa musia testovať dvakrát týždenne.

8:28 Laboratórne testy v Česku odhalili za nedeľu 23 914 novoin­fikovaných koronavírusom, čo je takmer dvakrát viac ako pred týždňom a zároveň vôbec najviac za víkendový deň od vypuknutia pandémie. Vyplýva to z údajov zverejnených v pondelok ráno na webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva.

Ako píše spravodajský server iDNES.cz, hygienici zaznamenali tiež 3850 osôb s podozrením na tzv. reinfekciu, čím počet opätovne nakazených prekročil hranicu 102-tisíc.

Počet hospitalizovaných sa po sobotňajšom poklese v nedeľu opäť zvýšil a dosiahol 2066, čo je o 450 viac ako pred týždňom. Vo vážnom stave bolo 181 pacientov.

Hodnota sedemdňovej incidencie, teda počtu nakazených pripadajúcich na 100-tisíc obyvateľov, sa taktiež zvýšila z 2223 zazname­naných v predošlý deň na aktuálnych 2326.

7:15 Nemecko už druhý deň eviduje rekordnú sedemdňovú incidenciu koronavírusu. Ukazovateľ, ktorý udáva počet nakazených na 100-tisíc obyvateľov počas jedného týždňa, k dnešku v Nemecku vzrástol na 1176,8 z nedeľných 1156,8. Za nedeľu testy odhalili koronavírusovú infekciu u 78 318 ľudí. Pred týždňom hygienici evidovali 63 393 novo nakazených. Vyplýva to zo štatistiky Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

V uplynulých 24 hodinách v Nemecku pribudlo 61 covidových úmrtí. Pred týždňom to bolo 28.

Agentúra DPA upozorňuje, že odborníci počítajú s tým, že skutočný počet nakazených je oveľa vyšší, pretože miestami kapacity testovania aj možnosti trasovať kontakty nakazených narazili na svoje limity. Okrem toho majú už niekoľko dní niektoré mestá a okresy problémy s hlásením počtov nakazených.

6:30 „Vyzerá to dobre,“ konštatoval nedávno hlavný protiepidemický expert federálnej vlády USA Anthony Fauci. Sedemdňový priemer v zachytených nákazách v Spojených štátoch klesol od polovice januára zo zhruba 800-tisíc infekcií na deň pod hranicu 600-tisíc denných prípadov.

Spojené štáty v nadväznosti na prudký rozmach omikronu však registrujú najvyššie počty úmrtí spojené s COVIDOM-19 za posledný skoro rok. Podľa databázy denníka The New York Times (NYT) sa priemerné prírastky od začiatku roka zhruba zdvojnásobili a presiahli 2 500 prípadov úmrtí na deň.

Počty nových nákaz a hospitalizácií s koronavírusom v krajine zostávajú veľmi vysoké, ale klesajú. Variant omikron, ktorý v USA prakticky úplne vytlačil všetky ostatné, podľa vedcov nevedie tak často k vážnej chorobe ako predtým dominantná delta. Bezprecedentná explózia nákazy z prelomu roku ale v USA vyhnala bilanciu hospitalizácií na rekordné hodnoty a tento vývoj sa teraz premieta do denných počtov úmrtí. Podľa NYT po štvrtku sedemdňový priemer stúpol na 2 530 úmrtí na deň, čo je najvyššia hodnota od polovice vlaňajšieho februára. Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) je ukazovateľ o stovku nižší.

„Dnes (vo štvrtok) bolo nahlásených viac ako 3 000 amerických covidových úmrtí, sedemdňový priemer nad 2 500 a pokračujúci ostrý nárast naznačuje, že tento vrchol možno prekoná maximum z doby pred vakcínami. Niečo nepredstaviteľné,“ vo štvrtok na twitteri profesor výskumného ústavu v San Diegu Eric Topol.

Viac úmrtí ako v posledných dňoch registrovali USA iba pri predchádzajúcej zimnej vlne epidémie, keď bola vakcinačná kampaň proti COVIDU-19 na samom začiatku. Odvtedy sa nechali naočkovať aspoň jednou dávkou tri štvrtiny americkej populácie, čo však znamená, že vakcínu nedostali desiatky miliónov obyvateľov USA. Títo ľudia čelia niekoľkonásobne vyššiemu riziku úmrtia po nákaze koronavírusom, podľa dát amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) možno až dvadsaťnásobnému.

Nárast počtu smrteľných prípadov COVIDU-19 by sa však mohol čoskoro skončiť, pretože počet ľudí s koronavírusom v amerických nemocniciach pomaly klesá po tom, čo sa vyšplhal až k číslu 160-tisíc. Teraz je ich podľa ministerstva zdravotníctva približne 145-tisíc, pričom počet infikovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti po viac ako dvoch týždňoch klesol pod 25-tisíc.

„Po poklese prípadov v niektorých častiach krajiny začali mnohí dúfať, že táto vlna bola poslednou veľkou bitkou s vírusom,“ komentoval vývoj denník The New York Times vo štvrtok. Spomínané nádeje vyplývajú z predstavy, že zvýšený podiel ľudí s imunitou nadobudnutou vakcináciu či nákazou zabráni ďalšiemu výraznejšiemu šíreniu koronavírusu. Viac ako desiatka epidemiológov, imunológov a evolučných biológov však v rozhovoroch s denníkom načrtávala komplikovanejší a o niečo nepriaznivejší vý­voj.

Mnohí uviedli, že „kolektívna imunita“ je už dnes nedosiahnuteľná a úplné odstránenie vírusu SARS-CoV-2 nepravdepodobné. Skôr sa COVID-19 stane trvalou súčasťou života Američanov, podobne ako chrípka. Okrem toho môžu situáciu skomplikovať nové varianty vírusu, ktoré sa podľa mnohých expertov budú ďalej objavovať ako dôsledok nízkej zaočkovanosti v chudobných častiach sveta.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus