Protilátky po prekonaní covidu by mohla mať asi štvrtina Slovenska

Protilátky, ktoré vznikajú po koronavíruse, by mohla mať približne štvrtina Slovenska. Vyplýva to z výskumu laboratórnej a diagnostickej spoločnosti Unilabs Slovensko, ktorá analyzovala viac ako 4-tisíc vzoriek.

31.01.2022 11:46
Sérum / Testy / Protilátky / Foto:
debata (6)

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Petra Lednického ide o reprezentatívny výsledok, čo by znamenalo, že protilátky má viac ako 1,28 milióna ľudí. Informoval o tom na pondelkovej tlačovej konferencii.

Výskum sa realizoval v súvislosti so začiatkom vlny omikron, s cieľom zistiť, koľkí ľudia sú po prekonaní ochorenia Covid-19 chránení. „Pozreli sme sa na dáta v tom čase, keď ustupovala delta vlna a začínala sa vlna omikron,“ priblížil Lednický s tým, že išlo o výsledky vyšetrení druhého a tretieho januárového týždňa. Výskum by teda mal, podľa jeho slov, zachytiť najmä tých, ktorí sa infikovali počas vlny delta.

Analýza 4 221 vzoriek ukázala, že 23,62 percenta ľudí malo pozitívnu alebo hraničnú hodnotu. Výskum sa zameral na skúmanie protilátok na N-proteín, teda tzv. nukleokapsidových protilátok. Tie vznikajú v tele iba po prekonaní ochorenia. „Vieme diferencovať, kto má protilátky po očkovaní, a naopak, kto má protilátky práve tým, že ochorenie prekonal“ vysvetlil Lednický.

Vzhľadom na regióny bol najviac zasiahnutý Banskobystrický a Žilinský kraj. Najmenej zasiahnutým krajom bol Bratislavský. „Najviac mobilná Bratislava zaznamenala paradoxne takmer najmenej prekonaní Delty. Dôvodom je vysoká miera zaočkovanosti v porovnaní so zvyškom Slovenska,“ doplnil Lednický. V tejto súvislosti pripomenul, že imunitu možno budovať dvomi spôsobmi, a to očkovaním alebo prekonaním ochorenia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #protilátky #koronavírus