ZMOS zvoláva protest pred budovu vlády už túto stredu

V stredu, počas rokovania kabinetu Eduarda Hegera (OĽaNO), chystá Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) protest. Uskutoční sa priamo pred budovou vlády.

31.01.2022 13:23
Združenie miest a obcí Slovenska / ZMOS /... Foto: ,
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger
debata (17)

Ako informoval Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska, protest je naplánovaný na 11. hodinu. Za každé regionálne združenie, ktorých je spolu 61, prídu štyria členovia.

O protestnom zhromaždení rozhodlo predsedníctvo ZMOS. Pred úradom vlády chce samospráva predstaviť konkrétne požiadavky miest a obcí vo vzťahu k vláde a parlamentu. „Napriek zložitej epidemiologickej situácii ale z dôvodu dlhodobej neprínosnej komunikácie je to jediná možnosť, ako vstúpiť do procesov prijímania zákonov,“ tvrdí ZMOS.

Kaliňák ďalej povedal, že mestá a obce, ktoré počas všetkých vĺn pandémie zabezpečovali všetky kľúčové opatrenia na ochranu svojich obyvateľov, samosprávy, ktoré testujú a očkujú a sú spoľahlivým partnerom štátu, sú dlhodobo ignorované pri príprave zákonov.

„Závažné pripomienky, konštruktívne návrhy vychádzajúce z miery poznania skutočného života a rovnako aj formulované odporúčania sú prehliadané. Neexistuje skutočná komunikácia medzi štátom a samosprávami. Štát nechal obce a mestá pred dverami,“ dodal.

ZMOS je rozhodnuté, že ak nebude ich požiadavkám vyhovené, ďalším krokom bude štrajk na úrovni všetkých samospráv.

K protestu sa však nepripojí Únia miest Slovenska. Zhodli sa na tom zástupcovia prezídia s tým, že v súčasnej situácii nepovažujú takýto postup za vhodný, ani za rozumný a nechcú zvyšovať napätie v spoločnosti. Únia zastupuje aktuálne 61 členských miest.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Združenie miest a obcí Slovenska