Baťová odchádza z ústavu na kontrolu liečiv

Zuzana Baťová končí na poste riaditeľky Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Od februára bude ústav dočasne viesť Peter Potúček. Nový šéf vzíde z výberového konania. Baťová končí na vlastnú žiadosť.

31.01.2022 16:07
Zuzana Baťová Foto:
Zuzana Baťová

Zmenu na poste oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Baťová bola pred rokom cieľom útokov Igora Matoviča (OĽaNO). Vyčítal jej, že ústav v hodnotení vakcíny Sputnik V konštatoval, že ruský výrobca nedodal potrebnú dokumentáciu. S podobným prístupom sa pritom stretli aj v iných krajinách. ŠÚKL ďalej upozornil, že zloženie vakcíny nie je v jednotlivých krajinách totožné.

Dovoz vakcíny Sputnik V na Slovensko spustil vážnu koaličnú krízu, ktorá vyústila do demisie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) a výmeny premiéra Matoviča za Eduarda Hegera (OĽaNO).

igor matovič Čítajte viac Matovič obhajuje svoje kroky pri Sputniku, vinu hádže na šéfku ŠÚKL

Podľa rezortu zdravotníctva Potúček vyštudoval Farmaceutickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, odborné vedomosti čerpal aj na univerzite v Ríme, v Taliansku. V Štátnom ústave na kontrolu liečiv pracoval v rokoch 2005 až 2010. Pracovné skúsenosti v odbore získal aj na viacerých manažérskych pozíciách v komerčnom sektore.

Baťová pôsobila v Štátnom ústave pre kontrolu liečiv takmer desať rokov. Za riaditeľku a generálnu tajomníčku služobného úradu bola vymenovaná v roku 2016 ako prvá žena vo vedení ŠÚKL.

Predtým štyri roky pôsobila ako vedúca sekcie vedeckých a regulačných procesov registrácie liekov. Pod jej vedením si úrad upevnil svoju pozíciu štátnej autority v oblasti liekov aj rešpektovanej národnej liekovej agentúry v európskej sieti. Medzi najväčšie výzvy počas jej vedenia patrilo ukotvenie ŠÚKL v európskych štruktúrach počas brexitu a pandémie koronavírusu.

chyba
Viac na túto tému: #Štátny ústav pre kontrolu liečiv #Zuzana Baťová