Platnosť očkovania proti covidu sa skrátila na deväť mesiacov

Platnosť očkovania proti koronavírusu sa od utorka skrátila z jedného roka na deväť mesiacov po poslednej dávke. V prípade režimu na hraniciach zmena nastane od piatka 4. februára. Jednotné pravidlá nastavila Európska komisia, upravili sa preto vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva.

01.02.2022 09:11
Očkovanie / Očkovanie bez registrácie / Vakcína / Foto: ,
debata (27)

„Európska komisia prijala pravidlá, podľa ktorých bude Covid preukaz EÚ platný na cestovanie deväť mesiacov po ukončení kompletného očkovania. Z tohto dôvodu zosúlaďujeme trvanie platnosti vo vyhláškach Úradu verejného zdravotníctva,“ uviedla jeho hovorkyňa Daša Račková. Posun pri režime na hraniciach vysvetlila potrebou zmien v systéme eHranica.

Platnosť deväť mesiacov sa podľa ministerstva zdravotníctva počíta od podania druhej dávky u dvojdávkovej vakcíny a podaní jednodávkovej vakcíny. Po uplynutí deviatich mesiacov sa už osoba nepovažuje za zaočkovanú.

„Po skončení platnosti preukazu bude osoba v režime základ, teda ako keby nebola zaočkovaná. Riešením je aplikácia posilňujúcej dávky,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie proti koronavírusu