Robin deťom ukáže, ako zvládnu aj šikanovanie

Má štyri nohy a vznešené meno Robin Hood z Lintichu. Má rád deti a učí ich, ako sa napríklad brániť pred šikanovaním.

02.02.2022 08:55
Juraj Bača, pes Robin Foto:
Herec Juraj Bača so svojím seriálovým psom Robinom deťom predstavili nové náučné epizódy.
debata

Robin je hlavnou postavou rovnomenného seriálu. Spolu so svojím televíznym majiteľom hercom Jurajom Bačom prišli medzi deti na Základnej škole Vrútocká v Bratislave a pozreli si jednu z nových seriálových epizód.

VIDEO: Juraj Bača s nemeckým ovčiakom Robinom pomáhajú deťom pri zvládnutí šikany. Ako si herec spomína na svoje školské časy? Kedy dostal prvú päťku?

Video

Hrdina Robin presvedčí dievča, aby sa skamarátilo so šikanovaným chlapcom. Traja agresori sa preto veľkého nemeckého vlčiaka zľaknú a prestanú svojho spolužiaka obťažovať. Ďalšie diely seriálu budú deti učiť, ako reagovať, keď vidia napríklad požiar, znečisťovanie prírody či keď sa niekto stratí v lese. Zatiaľ sa ich však nechystajú premietať v školách. Podľa ministerstva školstva je „zaradenie seriálu do výchovno-vzdelávacieho procesu na dobrovoľnom zvážení pedagógov“.

Nemecký ovčiak Robin učí deti správne reagovať...
Nemecký ovčiak Robin učí deti správne reagovať...
+4Nemecký ovčiak Robin učí deti správne reagovať...

Deväť- a desaťroční žiaci školy na Vrútockej by „parťáka“ ako Robin brali do triedy a najradšej by si ho zobrali aj domov. „Seriál vznikol počas prvej vlny pandémie na základe podnetov z môjho okolia, aby sa deti, ktoré ostali doma, zabavili,“ vysvetlil Bača, ktorý je zároveň autorom a producentom seriálu.

Ten teraz dostáva edukatívny rozmer. „Cez zvieratká človek úplne inak vníma informácie. Keď sme si s deťmi pozreli epizódu o šikanovaní a pýtal som sa ich, všetky vedeli, o čo išlo a vzali si z toho ponaučenie,“ hovorí Bača.

Päťročný Robin sa so svojou majiteľkou Sašou Vavrovou venuje predovšetkým dogdancingu. „Bol cvičený na servisné a asistenčné práce. Neskôr som si ho nechala, chodíme na rôzne tanečné vystúpenia a športujeme,“ priblížila Vavrová. Robin je podľa nej veľmi citlivý a neprekáža mu v podstate nič. „Práve pre tieto predispozície bol vybraný na tréning. Nezaprie sa v ňom nemecký ovčiak a nikoho cudzieho nepustí do brány,“ usmieva sa Vavrová. Doplnila, že Robin má inak ľudí veľmi rád. Až tak, že niekedy si vynucuje pozornosť napríklad tým, že človeku niečo hodí do kávy alebo do taniera s jedlom.

Na nových epizódach seriálu spolupracovalo ministerstvo školstva aj ministerstvo vnútra. „Máme veľa informácií od polície alebo hasičov o tom, ako sa deti zaujímajú o ich prácu,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) v diskusii so žiakmi na Vrútockej. Deti sa jeho i ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) pýtali tiež na to, aké je byť ministrom alebo čo ich bavilo v škole. Obaja priznali, že obľubovali matematiku.

Bača zase tvrdí, že mal rád biológiu a chémiu. Aj v týchto predmetoch sa však našli veci, ktoré mu nešli a mal z nich stres. „Celkovo som chodil do školy rád, mal som vždy šťastie na skvelých spolužiakov aj učiteľov,“ tvrdí herec.

V škole spravil aj pár prešľapov. „Na základnej škole sme raz poskladali asi 100 papierových lietadielok a vyhádzali sme ich na školský dvor. Vôbec nám nenapadlo, že to niekto bude musieť poupratovať. Asi to patrí k dospievaniu, že si človek musí hľadať hranice a zistiť, čo je správne a čo nie,“ myslí si Bača. „Možno keby aj nás takýto Robin učil, ako sa správať, tak nevyhadzujem lietadielka na dvor,“ podotkol.

Nových epizód seriálu bude spolu 16. Od nedele 6. februára ich bude vysielať verejnoprávna televízia v rámci ranného detského pásma na Jednotke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #žiaci #seriál #pes #učenie #šikana #Robin #hra #Juraj Bača #Roman Mikulec #Gröhling