Expert Šucha v Ide o pravdu: Bola obrovská chyba, že pandémiu komunikoval Matovič

Koalícia diskutuje o povinnom očkovaní. „Môže to byť veľký neúspech, ak nebudú politici seriózne rozmýšľať. Inak budú ľudia robiť napriek,“ povedal v Ide o pravdu Matej Šucha, behaviorálny ekonóm.

01.02.2022 20:00
debata (124)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Matej Šuchu v relácii Ide o pravdu.

Video

Skúmanie správania sa ľudí môže pre verejnú sféru a firmy priniesť zásadné zisky. Dobrým príkladom je pandémia, a snaha vlády presvedčiť verejnosť k očkovaniu.

„Vláda hľadala jedno magické riešenie, ktoré problém pandémie vyrieši, a to bola chyba,“ povedal v relácii Ide o pravdu Matej Šucha, behaviorálny ekonóm a expert na zákaznícke správanie zo spoločnosti Mindworx.

Podľa neho nežijeme v rozprávke a magické kúzla nefungujú. Je presvedčený, že vláda sa mala zamerať na príčiny, prečo ľudia očkovanie odmietajú alebo nie sú preň rozhodnutí. „Každý má iný dôvod, nie sú všetci odporcovia očkovania,“ dodal.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Expert na behaviorálny prístup tvrdí, že vyhovieť jednotlivým skupinám a odstrániť ich bariéry voči očkovaniu, je veľmi náročné a prácne. „Ale súbor opatrení by priniesol oveľa viac očkovaných ľudí,“ vysvetľuje Šucha. Pritom riešenia sú podľa neho niekedy veľmi jednoduché. Napríklad nezakazovať ľuďom niečo, ale vyjsť im v ústrety.

„Stačilo zjednodušiť spôsob registrácie, a termíny na očkovanie im ponúkať,“ dodal. Stále dáva politikom šancu na zvyšovanie počtu zaočkovaných ľudí, ale pripúšťa, že je to náročné.

Dôležitý je podľa neho aj výber ľudí, ktorí rozhodnutia vlády komunikujú. „Ak politikovi nedôverujete, nebudete plniť jeho želania. Skôr naopak, budete mu robiť napriek,“ zdôraznil Šucha.

Ako príklad použil expremiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý v čase nariadení a zákazov mal len 15-percentnú popularitu.

„Bola to obrovská chyba, a veľa ľudí robilo presný opak,“ vysvetlil Šucha. V relácii podčiarkol aj dôležitosť testovania viacerých riešení. „Je chyba, ak si myslíme, že problém vyrieši jedno riešenie,“ upresnil. Vláde odporúča, aby úplne iný prístup zvolila pri povinnom očkovaní, a svoje nástroje testovala dopredu. „Inak to môže byť veľký neúspech, a ľudia budú robiť presný opak toho, čo od nich vláda žiada,“ dodal.

Ako behaviorálna veda pomáha politikom vo svete? Kto je najlepší? Kde sa nachádza Slovensko? Máme behaviorálne tímy, ktoré hľadajú riešenia? Má ich vláda? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s Matejom Šuchom, expertom na behaviorálnu vedu a ekonomiku.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Matej Šucha