ZMOS protestovalo pred Úradom vlády proti prijímanej legislatíve stavebného zákona

Na neadekvátnu komunikáciu štátnej exekutívy a chýbajúce odpovede na požiadavky miest a obcí upozornilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) stredajším protestom pred Úradom vlády na Námestí slobody v Bratislave.

02.02.2022 12:05
ZMOS / Protest / Foto: ,
Protest Združenia miest a obcí Slovenska pred Úradom vlády v Bratislave 2. februára 2022
debata (7)

Samosprávy zároveň požadujú stiahnuť, respektíve zrušiť legislatívu, ktorá podľa nich ohrozuje fungovanie samospráv a zhoršuje život ich obyvateľov.

Zástupcovia miest a obcí konkrétne poukazujú najmä na nový stavebný zákon, ktorý je pre nich neprijateľný z viacerých dôvodov. Zvýrazňujú predovšetkým to, že okliešťuje kompetencie samospráv, ale výrazne znižuje aj právne možnosti občanov ako účastníkov stavebného konania.

VIDEO: ZMOS: Nový stavebný zákon je neprijateľný.
Video

„Zákon je pre nás obrovský problém, ktorý nepomáha mestám a obciam a ubližuje ľudom,“ vysvetlil ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. Protestné zhromaždenie organizovalo 61 regionálnych združení a z každého sa zúčastnili traja alebo štyria zástupcovia.

„Títo starostovia a primátori reprezentujú 96 percent miest a obcí,“ uviedol Kaliňák s tým, že ich snahou je stiahnuť stavebný zákon z rokovania parlamentu.

„Predsedovi vlády a predsedovi parlamentu dávame na stôl presné argumenty a dôvody, akým spôsobom upraviť a zmeniť túto legislatívu,“ dodal riaditeľ Kancelárie ZMOS, podľa ktorého je potrebné riešiť aj nedostatočnú komunikáciu zo strany vlády na úrovni tripartity. „Je absurdné ísť do pripomienkového konania, nemať výsledky vyhodnotenia pripomienok a už je zákon schválený,“ uzavrel Kaliňák.

ZMOS odmieta tiež aktualizované financovania neverejných škôl a školských zariadení, žiadajú tiež o zmenu spôsobu financovania sociálnych služieb.

„Na základe našich vlastných skúseností otvorene konštatujeme, že legislatívny postup je neraz v nesúlade s legislatívnymi pravidlami a sociálny dialóg je sprevádzaný ľahkovážnym prístupom zo strany kompetentných,“ kritizoval postup prijímania novej legislatívy bez ohľadu na dosah, ktorý bude mať pre samosprávy, predseda ZMOS-u a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.

Protest Združenia miest a obcí Slovenska pred... Foto: Pravda, Robert Hüttner
ZMOS / Protest / Protest Združenia miest a obcí Slovenska pred Úradom vlády v Bratislave 2. februára 2022

Zdôraznil zároveň, že akcia nie je namierená proti politikom, ale za riešenia a predstavitelia samospráv chcú ňou apelovať na nevyhnutnú komunikáciu medzi vedením štátu a samosprávami. „Chceme ponúknuť riešenia a potrebujeme, aby nás vláda pri tom akceptovala, lebo z aplikačnej praxe presne vieme, čo je potrebné do zákonov dostať,“ upozornil Tréger.

Protest prišli podporiť zástupcovia vyše 60 regionálnych združení ZMOS-u. „Tento formát sme zvolili preto, aby sme upozornili na to, že sa legislatívne zmeny negatívne dotknú každej samosprávy na Slovensku,“ vysvetlil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Zúčastnení zástupcovia samospráv deklarovali, že ich snahou je prispieť k riešeniu problémov a presadeniu oprávnených požiadaviek miest a obcí. Zároveň varovali, že ak zo strany v prístupe vlády a parlamentu nepríde ku konkrétnym zmenám, v ďalšom kroku sú pripravení sa k verejnému protestu pripojiť i zástupcovia samotných členských miest a obcí. „Tvoria 96 percent slovenských územných samospráv,“ pripomenuli zástupcovia.

K avizovanému protestu ZMOS-u sa nepripojila druhá strešná samosprávna organizácia, Únia miest Slovenska (ÚMS). V aktuálnej situácii totiž nepovažujú takýto postup za vhodný a ani rozumný.

ZMOS, naopak, tvrdí, že aj napriek zložitej epidemiologickej situácii je to z dôvodu dlhodobej neprínosnej komunikácie jediná možnosť, ako vstúpiť do procesov prijímania zákonov.

Združenie miest a obcí Slovenska / ZMOS / Branislav Tréger Čítajte viac ZMOS zvoláva protest pred budovu vlády už túto stredu
7 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #ZMOS