Prieskum: Smer už predbehol Hlas. Z koalície je najúspešnejšia SaS

Koncom januára by voľby vyhrala strana Smer s 15,6 percenta hlasov. Nasledovali by Hlas a SaS, obe so ziskom 13,5 percenta. Na ďalšom mieste sa umiestnilo Progresívne Slovensko, ktoré by volilo 10,6 percenta opýtaných.

02.02.2022 12:38 , aktualizované: 13:35
Robert Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico
debata (382)

Vyplýva to z volebného modelu agentúry Median SK na vzorke 1 006 respondentov. Zber dát sa konal od 27. januára do 1. februára.

Ďalšie strany už podľa prieskumu neprekročili hranicu desiatich percent. Do parlamentu by sa teda dostalo OĽaNO s 9,5 percentami, Sme rodina s 5,7 percentami, hnutie Republika s 5,6 percentami a KDH s piatimi percentami.

Päť percent by nedosiahlo ani extrémistické ĽS NS (4,1 %), združenie maďarských strán Aliancia (3,4 %), SNS (3,1 %) a dnes koaličná strana Za ľudí (2,5 %).

Svojou voľbou si je istá takmer polovica opýtaných, ktorí deklarovali, že sa zúčastnia volieb. Najčastejšie sú si istí 60– a viacroční. Menej isté sú si ľudia mladší vo veku 18 do 39 rokov. Až 89 percent tých, ktorí uviedli, že sú rozhodnutí ísť do volebných miestností, je si istých aj svojim voličským rozhodnutím. Teda sú pevne rozhodnutí, komu dajú svoj hlas.

zväčšiť Median SK
volebný model, prieskmum preferencií, január 2022, Median SK Median SK

Najväčším volebným potenciálom disponuje strana SaS, potom Smer, Hlas a Progresívne Slovensko. Volebný potenciál ukazuje, koľko percent hlasov by mohla strana hypoteticky získať – ak by ju volili všetci, ktorí svoju voľbu naozaj zvažujú.

„Strana Smer disponuje spomedzi jednotlivých strán zároveň najväčším volebným jadrom. Pomerne veľkým volebným jadrom disponuje aj strana Hlas, nasledovaná stranami SaS a OĽaNO,“ uvádza prieskum.

Volebné jadro pritom ukazuje percento hlasov, ktoré by strana získala, ak by ju volili len pevní voliči, teda tí, ktorí sú si istí účasťou vo voľbách a výberom politického subjektu.

Volebné jadro SaS má hodnotu 4,9 percenta, volebný potenciál je však aj 25,3 percenta.

Najväčšie volebné jadro má Smer – 9,1 percenta, potenciál tejto strany je 23,9 percenta. Jadro voličov Hlasu je 6,5 percenta, potenciál 21,6 percenta.

Viac ako 70 percent opýtaných deklarovalo, že by išli voliť. Najčastejšie sú to muži, vo veku 50 až 69 rokov, s vysokoškolským vzdelaním a ľudia v menších mestách.

© Autorské práva vyhradené

382 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Median