Lengvarský: Epidemická situácia na Slovensku je zatiaľ pod kontrolou

Situácia na Slovensku je zatiaľ pod kontrolou, povedal počas stredajšieho rokovania vlády minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Tvrdí, že čísla pozitívnych ľudí, ktoré sú momentálne v krajine stúpajúce, predpokladali.

02.02.2022 14:25
Vladimír Lengvarský Foto: ,
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský
debata (6)

Richard Szabó z Inštitútu zdravotníckych analýz v súvislosti epidemiologickou situáciou poznamenal, že vidieť exponenciálny nárast v počte pozitívnych prípadov, pričom priemer je 16 788 prípadov. Na Slovensku je podľa neho priemerne hospitalizovaných takmer 1 700 pacientov a na umelej pľúcnej ventilácii je priemerne 138 ľudí.

Video: Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský o epidemiologickej situácii.

Denné príjmy stúpli na 133. „Hospitalizovaní pacienti nám za posledné dva dni začínajú stúpať,“ uviedol. Zároveň dodal, že začínajú stúpať aj pacienti na umelej pľúcnej ventilácii, avšak situácia je stabilná.

Koronavírus / Nemocnica Kramáre / Odberové miesto / Čítajte viac Pribudlo vyše 20-tisíc prípadov covidu, najviac od začiatku pandémie

V porovnaní s minulým týždňom bol zaznamenaný nárast výjazdov záchraniek ku covidovým pacientom. Nárast je viditeľný vo všetkých krajoch Slovenska, pričom najvýraznejší je v Prešovskom, Žilinskom a Bratislavskom kraji, kde počet výjazdov stúpol takmer na dvojnásobok. V rámci pozitivity PCR testov vidieť jej nárast, pričom celoslovenský nárast je z 37 na 47 percent. Viac ako 30 okresov má priemer pozitivity PCR testov nad 50 percent.

Reprodukčné číslo sa zvýšilo približne na 1,55 až 1,6. „To znamená, že desať infekčných ľudí nakazí ďalších 16 osôb,“ priblížil epidemiológ ministerstva zdravotníctva Martin Pavelka. Zdôraznil, že rast je veľmi rýchly.

Registrácia na vakcínu Novavax

Registrácia na očkovanie vakcínou od spoločnosti Novavax by sa mala podľa Lengvarského spustiť 15. februára. Zatiaľ nespresnil, či bude možné podať vakcínu ako booster, teda posilňovaciu dávku. Vakcíny by mali byť dodané koncom mesiaca.

Minister pripustil, že aj Slovensko môže dosiahnuť svoje maximálne testovacie kapacity, ktoré sú okolo 42-tisíc testov denne. Zhruba o 15-tisíc by sa dali zvýšiť aj zapojením slinných testov či LAMP testov.

Lengvarský avizuje tiež „vypínanie“ niektorých dôvodov na PCR testovanie. „To znamená deti, ktoré budú antigénovo pozitívne testované, prípadne návrat zo zahraničia a podobne,“ načrtol. Minister avizuje tiež celoslovenskú stránku, kde budú jednotlivé kraje informovať o dostupnosti lekárov, stave pacientov a navrhovaných opatreniach.

Video: Heger: Po odznení omikronu asi uvoľníme opatrenia.
Video
6 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus