Ak parlament odobrí dohodu s USA, Smer začne so zberom podpisov na referendum

Opozičný Smer chce začať so zberom podpisov na iniciovanie referenda ak parlament odobrí dohodu o obrannej spolupráci s USA. Oznámil to šéf strany Robert Fico s tým, že o dohode by mal parlament rokovať na budúci týždeň.

02.02.2022 15:46
Robert Fico Foto: ,
Predseda strany Smer Robert Fico
debata (35)

Následne by mali vytvoriť petičný výbor a schváliť tri otázky. Fico tiež vyhlásil, že prezidentka Zuzana Čaputová by mala rozhodnúť o odložení vojenského cvičenia Saber Strike.

„Smer chce stáť na čele organizačnej práce. Vítame záujem ostatných politických strán a organizácií zúčastniť sa na zbere podpisov. Musíme počkať do okamihu, keď bude NRSR rokovať o dohode s USA,“ vyhlásil Fico.

Právny tím už podľa neho pripravuje otázky. Prvá sa má týkať dosiahnutia predčasných volieb a druhá vypovedania zmluvy s USA. O tretej otázke, ktorá má byť sociálneho charakteru, sa podľa neho ešte diskutuje, a to najmä s odborármi.

Slovensko-americké cvičenie Saber Strike je podľa Fica nezmyselné a provokačné. „Jeho cieľom je zvyšovať konfrontáciu a napätie v strednej a východnej Európe,“ zdôraznil. Preto by podľa neho mala prezidentka ako vrchná veliteľka ozbrojených síl rozhodnúť o odložení cvičenia.

Cvičenie sa chystá v marci na území SR. Jeho súčasťou má byť celkovo 3-tisíc vojakov s približne tisíc kusmi techniky. Slovenskí vojaci si s americkými kolegami precvičia obranné spôsobilosti a spoluprácu v medzinárodnom zoskupení. Ozbrojené sily SR zdôraznili, že Saber Strike je súčasťou širšej série cvičení od Pobaltia cez Poľsko, Českú republiku až po Rumunsko.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #referendum #Obranná dohoda s USA