Lieky na omikron nezaberajú. Ďalšie meškajú

Pri boji s delta variantom koronavírusu pomáhali monoklonálne protilátky. Tie sa pacientom infúzne podávali hneď v prvých dňoch ochorenia. Proti variantu omikron však nezaberajú a rezort zdravotníctva priznáva, že ich používanie by sa malo od budúceho týždňa zastaviť.

02.02.2022 18:10
lieky, nemocnica, zdravotníctvo, sestrička
Nádejný liek Paxlovid dorazí najskôr v marci.
debata (106)

„Otázka ďalšej preskripcie a používania monoklonálnych protilátok vo vzťahu k variantu omikron je aktuálne predmetom interných diskusií a analýz,“ priblížila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

„Monoklonálna protilátka pracuje tak, že sa naviaže na bielkovinu a zabraňuje vstupu vírusu do bunky,“ vysvetľuje virológ Jaromír Pastorek. Nevýhoda monoklonálnych protilátok je v tom, že sú namierené na konkrétny epitop (malá oblasť molekuly antigénu, ktorú rozoznávajú imunitné receptory – pozn. red.). Upozorňuje, že keď sa zmení celá štruktúra vírusu, protilátka nemá šancu.

Pastorek pripomína, že za objavenie monoklonálnych protilátok bola udelená Nobelova cena. „Ich problém je však, že monoklonálne protilátky sú myšie. A preto sa dlhodobo nemôžu používať u ľudí, telo ich časom rozozná ako cudzie a začne si tvoriť protilátky proti nim,“ ozrejmil. Dodáva, že po liečbe monoklonálnymi protilátkami sa nepredpokladá, že sa pacient znova do troch mesiacov infikuje a dopĺňa, že sú „dobré a účinné“. Upozorňuje, že vývoj protilátok nie je jednoduchý a proces môže trvať týždne až mesiace. „Dokým látku v dostatočných dávkach aj vyrobia, tak to budú ďalšie mesiace a následne je tu doprava a logistika,“ ozrejmil virológ Pastorek.

Nemocnice však naďalej doliečujú pacientov „po starom“ a postupujú zatiaľ v zmysle usmernení ministerstva zdravotníctva. „Väčšina pacientov, ktorí sú v nemocniciach, sú ešte z prostredia delta. Keď dôjde k výmene tých pacientov za omikron, tak monoklonálne protilátky ako také sa asi prestanú podávať aj u nás,“ vysvetľuje postup rezortu minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO).

Variant omikron je však už vyše týždňa na Slovensku dominantný a počet hospitalizácií v posledných dňoch postupne rastie. V utorok bolo s koronavírusom hospitalizovaných 1 663 pacientov a z nich 370 plne zaočkovaných. Stredajšie čísla hovoria o 1 698 hospi­talizovaných.

„Pacientom s koronavírusom podávame podľa štádia ochorenia monoklonálne protilátky, kortikoidy, imunomodulačnú liečbu, vitamíny a kyslík,“ priblížila Martina Holecová, hovorkyňa Fakultnej nemocnice Trenčín. Ich podanie bolo dosiaľ vo väčšine prípadov podľa Holecovej úspešné. „Liečba prispela k zabráneniu progresu ochorenia u pacienta. V prípade odporučenia ich nepodávať bude podávaná iná, efektívnejšia liečba,“ dodala.

Na Slovensku je z najnovších liekov dostupný liek s účinnou látkou molnupiravir. Štát nakúpil viac ako 20-tisíc balení. Tento liek pacient môže užívať aj doma. Stačí, aby ho predpísal všeobecný lekár a následne ho lekáreň pre pacienta individuálne objedná. Ide o antivirotikum, ktoré má podľa ministerstva brániť množeniu koronavírusu v tele tak, aby nedochádzalo k ťažkému priebehu ochorenia.

„Liek sa v prípade posúdenia lekárom pacientom aktívne predpisuje. Prioritne je určený pre vekovú kategóriu 60 plus,“ spresnila Eliášová s tým, že rezort zároveň aktívne obvoláva pozitívne testovaných ľudí nad 60 rokov a informuje o možnosti tejto liečby.

Niektoré nemocnice napriek tomu, že rezort sa ešte k používaniu liekov nevyjadril, podávanie monoklonálnych protilátok ukončili. „Dôvodom boli odborné štúdie o výrazne obmedzenej účinnosti tejto liečby na variant omikron, ktorý je v slovenskej populácii aktuálne dominantný,“ priznala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin Katarína Kapustová.

Zmenu v liečbe mal priniesť liek Paxlovid od firmy Pfizer. Slovensko z rokovaní ustúpilo vzhľadom na to, že podľa Lengvarského boli podmienky Pfizeru nesplniteľné a rokovania sa chopila Európska komisia. Kedy bude liek na Slovensku, sa však odhadnúť nedá, pretože rokovania opäť brzdia podmienky, ktoré si farmaceutická firma kladie. Vzhľadom na to, že zmluvy sú pripravované v prísnej mlčanlivosti.

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #koronavírus #omikron