Kukan: Výčitky smerom k Čaputovej pri ľudských právach sú nemiestne

Mala by hlava štátu kritizovať dodržiavanie ľudských práv na diplomatických návštevách? Podľa bývalého ministra zahraničných vecí a exposlanca Európskeho parlamentu Eduarda Kukana je kritika neopodstatnená.

03.02.2022 10:15
Expo Dubaj, Zuzana Čaputová Foto:
Holandský pavilón. Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila na Expo 2020 Dubaj pavilóny krajín, ktoré inšpirujú novými technológiami v oblasti zelenej transformácie.
debata (198)

Prezidentka Zuzana Čaputová 27. januára otvorila slovenský Národný deň na svetovej výstave EXPO v Dubaji. „Je to možnosť prezentovať kreativitu a schopnosti Slovenska, našich inovátorov, vedcov, podnikateľky a podnikateľov, ale aj našu kultúru svetovému publiku v regióne, ktorý aj pre nás prináša mnohé príležitosti. Príležitosť prinieslo aj rokovanie s korunným princom Abú Dhabí šejkom Mohamedom bin Zájdom Ál Nahjánom, úradujúcim prezidentom Spojených arabských emirátov,“ uviedla na sociálnej sieti po návšteve v Dubaji.

Juhokórejský pavilón. Prezidentka SR Zuzana...
Indický pavilón. Prezidentka SR Zuzana Čaputová...
+6Holandský pavilón. Prezidentka SR Zuzana...

Po tejto diplomatickej návšteve však prišiel s kritikou Inštitút ľudských práv, podľa ktorého sú postoje prezidentky nekonzistentné. „Je mimoriadne znepokojujúce, že prezidentka rokovala s korunným princom Abú Dhabí a úradujúcim prezidentom Spojených arabských emirátov bez toho, aby nastolila otázku ľudských práv. Pracuje tam pritom viac ako 250-tisíc zahraničných robotníkov v podmienkach, ktoré všetky relevantné organizácie nazývajú moderným otroctvom. Časté sú fyzické tresty, odbory sú zakázané a aktivisti, ktorí sa ich v minulosti pokúšali založiť, zmizli alebo náhle zomreli za nevyjasnených okolností,“ reagoval riaditeľ inštitútu Peter Weisenbacher na Čaputovej návštevu.

Zuzana Čaputová / EXPO Dubaj / Čítajte viac Dvojaký meter prezidentky? Inštitút ľudských práv kritizuje Čaputovú

Podľa Eduarda Kukana však takáto kritika nie je vecná. „Svetová výstava je multilaterálna, univerzálna udalosť. Všetky otázky spojené s jej organizáciou sa prejednali vtedy, keď sa rozhodovalo o mieste jej konania. Vtedy ich bolo treba uplatniť. Poukazovať na ne dnes, keď už sa výstava koná, je nemiestne,” pričom dodáva, že postoj prezidentky nepovažuje za používanie dvojakého metra. „Je dôležité, kde zaznie táto kritika,“ prízvukuje bývalý šéf slovenskej diplomacie.

Slovenský národný deň v Dubaji, na ktorom sa...
Stretnutie prezidentky Zuzany Čaputovej s...
+3Slovenský národný deň v Dubaji, na ktorom sa...

Ako Kukan ďalej vysvetľuje, pri kritike je dôležité vyhodnocovať, kde a ako zaznejú výhrady k štátom nerešpektujúcich ľudské práva. Mali by sme totiž rozlišovať medzi kritikou na domácej pôde a kritikou počas oficiálnej návštevy v zahraničí. „Počas diplomatickej návštevy v krajine, kde sa porušujú ľudské práva, je táto kritika namieste, ak ide o bilaterálnu návštevu. Mali by sme ju však formulovať vhodným diplomatickým jazykom,“ vysvetľuje bývalý diplomat.

Okrem toho dodáva, že je proti fanatickému uplatňovaniu starostlivosti o ľudské práva. „Ide o to, či chceme svojou kritikou iba démonizovať príslušný štát, alebo vhodne formulovanou kritikou sa prihovoriť a pôsobiť na to, aby sa riešili otázky, ktoré kritizujeme. Takýto postup považujem za vhodnejší,“ uzatvára Kukan.

VIDEO: Expo v Dubaji – slovenský národný deň.

Video

© Autorské práva vyhradené

198 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Kukan #Zuzana Čaputová #Expo Dubaj 2020