Mimoriadna schôdza k cenám energií a cvičeniu Saber Strike nebude

Mimoriadna schôdza parlamentu k cenám energií a vojenskému cvičeniu Saber Strike sa nebude konať. Parlament neschválil program schôdze, ktorú iniciovala opozičná strana Smer a poslanci okolo nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu.

03.02.2022 14:08
Parlament / NR SR / Foto: ,
debata (17)

Opozícia žiadala prijať uznesenie parlamentu k vážnym sociálnym dopadom výrazného rastu cien energií a základných potravín. Podľa poslancov Smeru je zarážajúce, že vláda z vlastnej iniciatívy nepredkladá na rast cien žiadne relevantné krízové manuály.

VIDEO: Poslanci o raste cien energií a vojenskom cvičení rokovať nebudú.
Video

Druhým bodom programu malo byť prijatie uznesenia o odložení termínu konania spoločného cvičenia Saber Strike 2022 jednotiek USAREUR-AF a Ozbrojených síl SR. Strana Smer nedávno vyhlásila, že cvičenie sa má odložiť, pretože SR by nemala prispievať k eskalácii medzinárodného napätia.

Na cvičení Saber Strike, ktoré sa uskutoční od 1. do 14. marca v priestoroch Centra výcviku Lešť, posádkového cvičiska Levice a tiež letiska Sliač, sa zúčastní 3-tisíc vojakov s približne tisíc kusmi techniky.

Zámerom cvičenia je preskúšanie dôležitých obranných spôsobilostí a spolupráce profesionálnych vojakov v medzinárodnom zoskupení. Slovensko sa tak zapojí do širšej série cvičení od Pobaltia cez Poľsko, Českú republiku až po Rumunsko.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #mimoriadna schôdza parlamentu