SaS chce otvoriť Vatikánsku zmluvu aj financovanie cirkví. Záborská je proti

Hoci sa poslanec SaS Miroslav Žiak ešte nerozprával s koaličnými partnermi, na 15. februára zvoláva okrúhly stôl na tému odluka cirkví od štátu.

03.02.2022 15:05 , aktualizované: 18:10
Stanislav Zvolenský / Cirkev / Náboženstvo /... Foto: ,
Bratislavský arcibiskup a metropolita Mons. Stanislav Zvolenský
debata (37)

Argumentuje pritom výsledky sčítania, podľa ktorých „prepad veriacich, resp. ľudí, ktorí sa hlásia k akejkoľvek cirkvi, je sedem percent“.

„Avšak financie si ponechávajú také isté, akoby sa nič neudialo. Naopak, peniaze im narastú aj tento rok. Takýmto štýlom by za päť, šesť desaťročí cirkvi nemali žiadnych nasledovníkov, ale financie by im rástli,“ povedal Žiak s poukazom na finančný model z minulosti.

Video

Podľa Žiaka odluku nežiadajú len ateisti. „Rozprávam sa s veriaci aj duchovnými, sú za spresnenie alebo ustálenie financovania cirkví,“ pokračoval poslanec. Dôvodí aj prieskum agentúry Focus z jesene 2020, keď sa 77 percent opýtaných vyjadrilo, že odmietajú prispievať cirkvám.

„Preto si myslím, že aj naši koaliční partneri budú mať ochotu sa rozprávať na túto tému. Bol by som rád, kedy sa zúčastnili aj zástupcovia Kresťanskej únie,“ dodal Žiak. Kresťanská únia je súčasťou mandátovo najsilnejšieho hnutia OĽaNO.

Ďalší poslanec od liberálov Roman Foltin si zasa myslí, že je dôležité, „aby sa vyvinula ideologická a náboženská neutralita štátu“.

Žiak priznal, že sa zatiaľ iba neformálne rozprával s Annou Záborskou (OĽaNO, Kresťanská únia) a ministerkou kultúry Natáliou Milanovou (OĽaNO). Pri okrúhlom stole by však chcel otvoriť aj otázku Vatikánskej zmluvy. „Nie je to výhodná zmluva pre Slovensko. Ale vieme nájsť spôsob, ako vyriešiť aj takéto nevýhodné zmluvy,“ podotkol Žiak.

K okrúhlemu stolu pozýva zástupcov všetkých relevantných strán. „Odmietame však extrémistov. Pozývame aj všetky registrované cirkvi,“ pripomenul poslanec s tým, že sa časť Slovákov hlási k Svedkom Liehovovým, nie je to registrovaná cirkev a preto pozvanie na debatu nedostane.

Poslankyňa Záborská však pozvaním nadšená nie je.

„Zásadná odluka cirkvi od štátu prebehla pred 30 rokmi a zostalo už len čiastočné financovanie cirkví ako kompenzácia za materiálne škody, ktoré im štát spôsobil počas komunizmu. Tému opakovane otvárajú liberáli bez hlbšieho poznania a pochopenia reality,“ reagovala na sociálnej sieti. Tvrdí, že „neubehli ani tri roky od konsenzu naprieč politickým spektrom, že sa nebude otvárať otázka reštitúcií a odškodnenia cirkví za ukradnutý a zničený majetok počas komunizmu a že štát na oplátku bude ďalej v istej miere prispievať na chod cirkví“.

Samotné pozvanie okomentovala takto: „Pán poslanec Žiak sa mi zmienil o tom, že nejaký návrh na odluku má v šuplíku. Pre mňa je vec vyriešená kompromisom spred troch rokov a preto som s nim o tom ďalej nediskutovala.“

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Anna Záborská #odluka cirkví od štátu #SASKA