Možnosť využitia paragrafu 363 nestačí na odmietnutie obžaloby na Dušana Kováčika

Chýbajúce rozhodnutie o návrhu obvinených v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika podľa paragrafu 363 Trestného poriadku nie je dôvodom na odmietnutie obžaloby. Vyplýva to z uznesenia Najvyššieho súdu, ktorý prípad vrátil na Špecializovaný trestný súd na opätovné rozhodnutie.

03.02.2022 16:35
Dušan Kováčik Foto: ,
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik
debata (4)

Podanie obžaloby pred rozhodnutím o návrhu preto podľa Najvyššieho súdu nepredstavuje akúkoľvek procesnú chybu. „Preto nemôže byť ani závažnou procesnou chybou odôvodňujúcou odmietnutie obžaloby a vrátenie veci prokurátorovi samosudcom,“ píše sa v uznesení, ktoré zverejnil Úrad špeciálnej prokuratúry.

Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici odmietol obžalobu 2. novembra 2021. Argumentoval závažnými procesnými chybami, okrem iného z dôvodu nevybavenia návrhov obvinených v zmysle paragrafu 363, a vec vrátil prokurátorovi.

Najvyšší súd nezistil dôvod na odmietnutie obžaloby a Špecializovanému trestnému súdu prikázal, aby vo veci konal a rozhodol. Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a podnikateľ Peter K. čelia obvineniam z korupcie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Dušan Kováčik #paragraf 363