Visolajský: Sľubov bolo dosť. Tlak príde s výpoveďami

Premiér Eduard Heger vyhovel žiadosti Lekárskeho odborového združenia a s jeho prezidentom Petrom Visolajským sa vo štvrtok stretol na prvom oficiálnom stretnutí. Lekárske odborové združenie pritom žiadalo o stretnutie ešte vlani v auguste. Momentálne dostali prísľub, že do dvoch týždňov by sa malo stretnutie zopakovať.

04.02.2022 06:01
visolajský matovič heger Foto:
Premiér Eduard Heger (tretí zľava), minister financií Igor Matovič (druhý zľava) a predseda LOZ Peter Visolajský počas rokovania premiéra s predstaviteľmi Lekárskeho odborového združenia.
debata (123)

„Takýchto stretnutí sme už zažili veľa. Pri politikoch nie sú dôležité sľuby, ale konkrétne skutky. Lekári v nemocniciach, ktorých zastupujeme, chcú po dvoch rokoch sľubov vidieť reálne kroky,“ podotkol nemocničný lekár Visolajský. Vláde predstavil sedem bodov, pod ktoré sa podpísalo skoro tritisíc nemocničných lekárov. Na Slovensku ich pôsobí približne päťtisíc.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Podotkol, že zmeny v zdravotníctve aktuálna vládna garnitúra sľubovala aj pred voľbami. Visolajský pripomína, že minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič spolu s Hegerom a bývalým ministrom zdravotníctva Markom Krajčím (OĽaNO) navštívili Cyprus, aby ukázal, kde sídlia schránkové firmy Penty. Na videu vysvetľoval, ako si zo slovenského zdravotníctva vybrali 400 miliónov eur.

„Z našej strany to bola žiadosť, aby konečne problémy v zdravotníctve riešili,“ dodal. Visolajský zdôraznil, že fungovanie zdravotných poisťovní je jeden z najvážnejších problémov slovenského zdravotníctva. „Sľubov sme za dvadsať rokov počuli už niekoľko. Vláda má dva roky za sebou a konkrétne zmeny nevideli ani občania, ani zdravotníci,“ spresnil.

heger Čítajte viac Heger ubezpečil lekárskych odborárov, že vláda chce riešiť zdravotníctvo

Nosnou témou stretnutia bolo nastavenie klasifikačného systému DRG, ktorý určuje výšku úhrad za lekárske úkony, a financovanie nemocníc. Visolajský tvrdí, že zle nastavený systém financovania nemocníc je hlavným dôvodom, prečo sa neustále zadlžujú. Ilustruje, ako nemocnica za zákrok pacienta minie tisícky eur no od zdravotných poisťovní dostanú stovky.

„Najskôr sme chceli problém riešiť vypovedaním služieb nadčasov, ale od lekárov počujeme žiadosti, aby sme tlak na vládu zintenzívnili, pretože sa nič nedeje. Lekári nás žiadajú, aby sme postupovali podobne ako pri výpovediach v 2011,“ dodal Visolajský.

Premiér sa za stretnutie poďakoval. „Slovenské zdravotníctvo bolo roky na chvoste záujmu a bývalé vlády ho dlhodobo zanedbávali. Postavenie zdravotníkov a stav zdravotníckych zariadení chceme zlepšovať systematicky, máme k dispozícii peniaze z plánu obnovy,“ vyhlásil po stretnutí Heger. Peniaze z plánu obnovy však nesmú byť použité na zvýšenie platov.

Sedem požiadaviek Lekárskeho odborového združenia

1. Zabezpečiť pre nemocnice platby zo zdravotných poisťovní tak, aby mali zdravotnícke zariadenia pokryté všetky náklady súvisiace s adekvátne poskytnutou zdravotnou starostlivosťou.

2. Navýšiť počet lekárov, sestier a pôrodných asistentiek, tak aby bola zabezpečená kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta, garantovať tieto počty zákonom a zaviesť trestnú zodpovednosť v prípade ich nedodržania.

3. Zrušiť ponižujúce a diskriminačné nepeňažné plnenie.

4. Zabezpečiť lekárske fakulty tak, aby mohli produkovať viac kvalitných slovenských lekárov.

5. Zreformovať vzdelávanie mladých lekárov. Je potrebné prehodnotiť dĺžku trvania a miesto prípravy, flexibilitu a ústretovosť vzdelávacích inštitúcií.

6. Nerušiť oddelenia v nemocniciach, až kým nebude pomerne zvýšený personálny stav v nemocniciach na tých oddeleniach, ktoré majú prebrať zdravotnú starostlivosť za zrušené oddelenia či nemocnice.

7. Zvýšenie miezd zdravotníkov a zlepšenie konkurencieschop­nosti Slovenska voči okolitým štátom.

ZDROJ: LOZ

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Visolajský #Lekárske odborové združenie