Pre snehovú kalamitu platí v ôsmich obciach mimoriadna situácia

Mimoriadna situácia v dôsledku snehovej kalamity trvá v ôsmich obciach Žilinského kraja, uviedla v piatok vedúca odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Miroslava Staníková.

04.02.2022 13:55
debata (4)

Ide o Oravskú Lesnú a Beňadovo v okrese Námestovo, Malatinú, Žaškov, Jasenovú, Zázrivú, Oravský Podzámok v okrese Dolný Kubín a Liptovskú Kokavu v okrese Liptovský Mikuláš, konkretizovala Staníková.

Ako priblížil starosta Malatinej Zdenko Kubáň, snehu v obci bolo tak veľa, že obmedzoval prístup obyvateľov do domov a k dvorom. Podľa jeho slov bolo potrebné zlepšiť priechodnosť ulíc a odstrániť vznikajúce záveje. „Z ciest v obci boli prakticky jednoprúdovky. Boli také zúžené, že v niektorých úsekoch sa nemohli obísť autá. Veľká kalamita bola aj na Malcove. Cez SMS správy som obyvateľom hlásil, aby radšej neopúšťali dedinu,“ uviedol Kubáň.

Doplnil, že v niektorých častiach obce sú aj dvojmetrové mantinely snehu. „Keď opäť začne fúkať a snežiť, sme znova na tom istom,“ skonštatoval Kubáň.

Na zaviatej ceste medzi Dovalovom a Liptovskou Kokavou zasahovala v tomto týždni aj 60-ročná fréza. Žilinský samosprávny kraj na sociálnej sieti informoval, že takto snehom zaviatu cestu si nikto z ich cestárov nepamätá.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #snehová kalamita