Patakyová nebude opätovne kandidovať na post ombudsmanky

Súčasná verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa nebude opätovne uchádzať o tento post, potvrdila Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

04.02.2022 14:00
Mária Patakyová Foto:
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová
debata (4)

Nezávislosť tohto postu podľa Patakyovej spočíva len v jednom funkčnom období. To jej končí 29. marca. Národná rada preto bude vyberať nového ombudsmana.

„Jej rozhodnutie sa zakladá na takom vnímaní princípu nezávislosti ombudsmanskej inštitúcie, ktoré je podmienené výkonom funkcie len v jednom funkčnom období,“ priblížila Pavelková dôvody Patakyovej neuchádzať sa opätovne o funkciu.

Poslanci majú verejného ochrancu práv voliť na schôdzi, ktorá sa začína 15. marca. Návrhy na kandidátov treba podať do 25. februára. Verejného ochrancu práv volí parlament na päť rokov z kandidátov, ktorých navrhne najmenej 15 poslancov.

Hnutie OĽaNO tvrdí, že zatiaľ vyhodnocuje jednotlivé nominácie. „Akonáhle sa stotožníme s nejakým kandidátom, predstavíme ho verejnosti,“ povedal Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia. SaS sa bude o nomináciách rozprávať na poslaneckom klube.

Verejný ochranca práv je nezávislý orgán SR. Poslaním tejto inštitúcie je chrániť základné práva a slobody občanov pred orgánmi verejnej správy, teda napríklad úradmi, zdravotnou či Sociálnou poisťovňou. Úlohou ombudsmana je upozorňovať na porušovanie práv a žiadať o nápravu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Patakyová #verejná ochrankyňa práv