Generálna prokuratúra rozhodla o vyšetrovateľoch. Výsledok zatiaľ nepovedala

Generálna prokuratúra rozhodla o sťažnostiach štvorice vyšetrovateľov NAKA z tímu Očistec, ktorí sú stíhaní z marenia spravodlivosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa.

04.02.2022 14:45 , aktualizované: 15:14
NAKA / Pavol Ďurko / Foto:
Vyšetrovateľ NAKA Pavol Ďurka prichádza v sprievode polície na Okresný súd v Bratislave, 15. septembra 2021
debata (31)

Potom čo Krajský súd v Bratislave spochybnil ich obvinenie ako neopodstatnené, požiadali Generálnu prokuratúru o zrušenie uznesenia o vznesení obvinenia. Generálna prokuratúra už rozhodla, ale neinformovala ako. Urobiť tak chce až po doručení rozhodnutia procesným stranám.

Štvorica policajtov Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Milan Sabota a Štefan Mašin čelila spolu s bývalým zastupujúcim šéfom policajnej inšpekcie Petrom Scholtzom obvineniu z marenia spravodlivosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Podľa vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby, ktorý ich obvinil, vyšetrovali podozrenia na policajnej inšpekcii na základe vymyslenej korupčnej a inej trestnej činnosti.

Ich cieľom malo byť trestné stíhanie policajtov z inšpekcie, ktorí v tom čase vyšetrovali podozrenia, že na NAKA sa manipulujú výpovede svedkov. Takto chceli obvinení policajti údajne zakryť vlastnú trestnú činnosť. Obvinenie sa má opierať aj o odposluchy z kancelárie vyšetrovateľov, ktoré zachytili ako spoločne písali uznesenie.

„Prokurátorka Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky uznesením zo dňa 4. februára 2022 rozhodla o sťažnostiach obvinených Jána Č. a spol., stíhaných za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa proti uzneseniam vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby a prokurátora Krajskej prokuratúry Bratislava. Po doručení uznesenia procesným stranám a jeho anonymizácii bude zverejnené na webovej stránke Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky,“ informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Všetci obvinení vinu popierajú. Okresný súd ich napriek tomu vzal v polovici septembra do väzby. Obvinení sa ale odvolali a bratislavský krajský súd začiatkom októbra rozhodol o ich prepustení z väzby.

Štefan Mašín / Ivana Halahijová / Čítajte viac Dočasného šéfa inšpekcie a vyšetrovateľov NAKA prepustili

Vo svojom rozhodnutí súd konštatoval, že trestné stíhanie je neopodstatnené. Vyšetrovatelia sa preto požiadali Generálnu prokuratúru o zrušenie obvinenia. Doteraz sa o ňom nerozhodlo, pretože sa čakalo na rozhodnutie o ich námietkach proti zaujatosti prideleného sudcu.

Toto trestné stíhanie označil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic ako snahu zastaviť rozbehnuté vyšetrovania smerujúce k najvyšším miestam. „Som rád, že sa zatiaľ táto snaha nepodarila, ale nerobím si ilúzie, že tieto snahy budú pokračovať,“ uviedol. Ako dodal, verí, že sa aj krajská prokuratúra vyjadrí k „zavádzaniu a nepravdám“, ktoré uvádzal dozorujúci prokurátor v návrhu na vzatie do väzby.

vyšetrovateľ NAKA Čítajte viac Vyšetrovatelia NAKA sú na slobode. Ako to vidia Heger či Fico?

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #NAKA