Slovensko podporí Ukrajinu, uistila Čaputová Zelenského. Kyjev chce viac plynu

Slovensko je pripravené podporiť Ukrajinu nielen na politickej a diplomatickej úrovni, ale aj v podobe praktickej spolupráce reagujúcej na ďalší vývoj krízy. Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o tom v piatkovom telefonickom rozhovore uistila prezidentka SR Zuzana Čaputová.

04.02.2022 18:47 , aktualizované: 05.02.2022 04:55
Volodymyr Zelensky, Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelensky a prezidentka SR Zuzana Čaputová pred podpisom bilaterálnych dohôd v Prezidentskom paláci na archívnej snímke.
debata (684)

Hlavy štátov hovorili aj o konkrétnych formách pomoci, najmä v oblasti energetiky. „Veľmi dobre si uvedomujem, že v napätí a neistote z najbližšej budúcnosti sa ľuďom na Ukrajine žije ťažko. Naša podpora je však pre nich dôležitý signál, že v tejto pohnutej situácii nie sú sami,“ napísala Čaputová na sociálnej sieti.

Zelenskyj sa v telefonáte s Čaputovou dohodol, že príslušné úrady oboch krajín budú rokovať o trvalom zvýšení garantovaných kapacít pre prepravu zemného plynu zo Slovenska na Ukrajinu, informovala kancelária ukrajinského prezidenta.

Hlavy obidvoch štátov podľa kancelárie Zelenského venovali osobitnú pozornosť otázkam energetickej bezpečnosti. „Na pozadí bezpečnostných rizík spojených s výstavbou plynovodu Nord Stream 2 je úzka spolupráca medzi Ukrajinou a Slovenskom dôležitá pre posilnenie bezpečnosti dodávok energie,“ uviedol ukrajinský prezident vo vyhlásení.

Agentúra Reuters vo štvrtok s odvolaním sa na prevádzkovateľa ukrajinského systému na prepravu plynu informovala, že Kyjev podpísal dohodu so slovenským prepravcom o zvýšení importu tejto suroviny zo Slovenska až o zhruba 55 percent. Ukrajina pokrýva dovozom viac ako 30 percent svojej spotreby plynu a Slovensko je pre dodávky zo zahraničia hlavnou cestou.

Ukrajina pred niekoľkými dňami tiež začala prijímať zemný plyn cez Maďarsko. Krajine sa tak otvorila nová trasa dodávok v čase, keď hrozba vojny s Ruskom ohrozuje ukrajinskú energetickú bezpečnosť, podotkla agentúra Reuters.

Prezident Ukrajiny zároveň vyjadril vďaku za podporu, ktorej sa krajine v týchto dňoch dostáva. Verejné vyjadrenie podpory Ukrajine od partnerov vrátane Slovenska podľa neho pomáha znižovať napätie v ich spoločnosti.

Prezidentka opätovne zdôraznila, že Slovensko, podobne ako zvyšok EÚ a Severoatlantickej aliancie, rešpektuje právo každého štátu slobodne si vybrať svoju budúcnosť a svoje smerovanie. „Táto jednota postojov – nás, západných partnerov Ukrajiny – spolu so skutočnosťou, že odmietame rokovať o Ukrajine bez jej účasti, je pre nášho najväčšieho suseda v týchto časoch životne dôležitá,“ podotkla Čaputová.

cvičenie Čítajte viac Pobaltie v pozore. Ruské jednotky v Bielorusku budia obavy
684 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Zuzana Čaputová #Volodymyr Zelenskyj