Fico opäť otvára Lipšicovi previerku

Robert Fico oznámil, že bolo začaté trestné stíhanie vo veci bezpečnostnej previerky špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

05.02.2022 10:48
debata (657)

Zdá sa, že kauza bezpečnostnej previerky špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica opäť ožíva.

Fico: Lipšic je právoplatne odsúdený zločinec a ešte aj podvodník

Video

„Ako je známe, podal som trestné oznámenie vo veci získania bezpečnostnej previerky, ktorú Lipšic potreboval ako zákonnú podmienku, aby mohol byť zvolený za špeciálneho prokurátora,“ povedal predseda opozičnej strany Smer vo videu na sociálnej sieti.

Koalícia síce zmenila zákon o voľbe špeciálneho prokurátora a dovolila kandidovať aj neprokurátorom, zabudla však na dôležitú podmienku: záujemca o kreslo šéfa špeciálnej prokuratúry potrebuje bezpečnostnú previerku na prísne tajné. O previerku Národný bezpečnostný úrad však môže požiadať len oprávnená inštitúcia.

Lipšic bol jediným neprokurátorom, ktorý mal záujem o post špeciálneho prokurátora. Podmienku bezpečnostnej previerky mu pomohol splniť minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). O previerku pre Lipšica požiadal v októbri 2020 s tým, že rezort chce využiť jeho právne služby. Ďalšou zaujímavosťou bola rýchlosť, akou úrad Lipšicovi previerku udelil – za necelé tri mesiace. Napriek tomu za jeho meno poslanci Národnej rady vlani začiatkom februára zahlasovali. Lipšic získal 79 hlasov zo 117. Poslancom spôsob získania bezpečnostnej previerky neprekážal, Alojz Baránik (SaS) dokonca povedal, že Lipšic previerku ani nepotrebuje, lebo ho všetci dobre poznajú.

Podľa Fica však Lipšic a Krajniak „spoločne pripravili podvod“. Ako ďalej vysvetlil, „Krajniak vymyslel pre Lipšica funkciu na ministerstve práce a aby ju mohol vykonávať, požiadal pre neho o vykonanie bezpečnostnej previerky najvyššieho stupňa“.

„Ako oznamovateľ som obdržal vyrozumenie, že v tomto prípade podvodu a zneužívania právomocí bolo začaté trestné stíhanie. Preto, lebo ministerstvo práce si všetko vymyslelo a Lipšic nespĺňal žiadne zákonné predpoklady na získanie takejto bezpečnostnej previerky. Po slovensky povedané: Lipšic je podozrivý, že špeciálnym prokurátorom sa stal na základe podvodu pri získaní bezpečnostnej previerky, bez ktorej by nemohol na funkciu špeciálneho prokurátora kandidovať,“ tvrdí Fico.

Polícia aj prokuratúra sa už Lipšicovou previerkou zaoberala vlani. Polícia zastavila vyšetrovanie, prokuratúra ho obnovila.

Lipšic zložil sľub do rúk predsedu Národnej rady Borisa Kollára (Sme rodina) 15. februára 2021.

© Autorské práva vyhradené

657 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Daniel Lipšic