Berte covid ako chrípku, radia rakúski odborníci

Ak bude na jeseň vírus ako omikron a viac ako 90 % ľudí bude zaočkovaných či s prekonaním choroby, dá sa podľa rakúskych expertov s ním žiť ako s chrípkou.

06.02.2022 07:45 , aktualizované: 19:21
koronavírus, USA, respirátory Foto: ,
Respirátory zadarmo od ministerstva zdravotníctva USA. Nové prípady COVIDU-19 v USA klesajú v 49 z 50 štátov.
debata (99)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

19:21 V Rakúsku, kde v sobotu začalo platiť povinné očkovanie proti koronavírusu, nebudú uznávať vakcináciu ruskou očkovacou látkou Sputnik. Výnimky sa budú okrem tehotných žien či ľudí po prekonaní ochorenia COVID-19 vzťahovať i na pacientov trpiacich rakovinou, osoby po transplantácii orgánov, ako aj na ľudí, ktorých zdravie by podanie vakcíny mohlo ohroziť. Vyplýva to z nedeľňajšieho nariadenie ministerstva zdravotníctva, ktoré má k dispozícii agentúra APA.

Povinné očkovanie proti covidu sa týka všetkých osôb starších ako 18 rokov s pobytom v Rakúsku, pričom okrem vakcín schválených Európskou komisiou uznávajú i dve čínske a tri indické očkovacie látky.

Osoby, ktoré covid prekonali, sa musia dať prvou dávkou zaočkovať do 180 dní od pozitívneho testu. Následne je nutné po 190 dňoch absolvovať i druhú dávku.

Ľudia, ktorí sa dali zaočkovať len prvou dávkou, od ktorej uplynul už viac ako rok, musia začať nový očkovací cyklus.

13:23 Český prezident Miloš Zeman podpíše novelu pandemického zákona, ktorú Poslanecká snemovňa schválila v stredu po niekoľkých úpravách. Prezident to povedal v nedeľňajšej relácii Partie na českej televízii CNN Prima News, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Zeman mal voči prvému zneniu novely pandemického zákona viaceré výhrady.

„V pôvodnom pandemickom zákone bol dosť nezmyselne stanovený interval platnosti na nekonečno. Teraz je tam november. To je, samozrejme, dobre. Po druhé, bola znížená výška pokút, ktorá bola nezmyselne vysoká. Po tretie, že karanténu je možné vyhlásiť iba smskou,“ vyhlásil prezident v nedeľnom rozhovore.

Podľa Zemana sa tieto veci „našťastie“ podarilo v parlamente opraviť. Snemovňa návrh zákona schválila po približne 35 hodinách rokovaní, ktoré sprevádzali obštrukcie zo strany hnutia SPD.

11:57 Držitelia platných európskych covidpasov budú môcť od pondelka pricestovať do Portugalska bez potvrdenia o negatívnom PCR teste, oznámila v nedeľu tamojšia vláda. TASR o tom informovala na základe správy agentúra AFP.

Portugalské úrady momentálne vyžadujú od všetkých cestujúcich, aby sa pri vstupe do krajiny preukázali potvrdením o negatívnom PCR teste. Od pondelka však bude stačiť platný európsky covidpas alebo akékoľvek uznávané potvrdenie o absolvovaní proticovidového očkovania.

Covidpas EÚ potvrdzuje, že držiteľ je buď plne zaočkovaný, alebo mal nedávno negatívny test, alebo covid prekonal, pripomína AFP.

10:25 Prostredníctvom 28 424 vykonaných RT-PCR testov odhalili v sobotu na Slovensku 15 549 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 20 obetí. Viac sa dočítate tu.

8:51 Tisíce ľudí demonštrovali v sobotu vo viacerých kanadských mestách vrátane Toronta, informovala agentúra Reuters, s tým, že tieto pokojné, ale hlučné protesty proti povinnému očkovaniu sa šíria z hlavného mesta Ottawa.

Séria demonštrácií zvaná Konvoj slobody (Freedom Convoy) začala ako protest proti požiadavke kanadských úradov očkovať kamionistov prechádzajúcich cez hranice s USA, vysvetľuje Reuters. Momentálne však účastníci týchto zhromaždení protestujú proti protiepidemických opatreniam v krajine, ako aj proti vláde kanadského premiéra Justina Trudeaua.

„Všetci máme plné zuby príkazov, zastrašovania, života v jednom veľkom väzení,“ povedal Robert, demonštrant v Toronte, ktorý neuviedol svoje priezvisko. „Chceme sa len vrátiť do normálu bez toho, aby sme museli dostať do žíl jed, ktorý oni volajú vakcína,“ uviedol.

Demonštranti už osem dní blokujú centrum Ottawy. Niektorí z nich mávajú konfederačnými alebo nacistickými vlajkami a niektorí žiadajú rozpustenie kanadskej vlády.

8:33 V Česku odhalili laboratóriá za sobotu dokopy 27 956 prípadov nákazy koronavírusom, čo je vôbec najviac za víkendový deň od vypuknutia pandémie. U 3992 z nich je podozrenie na reinfekciu – opakovanú nákazu. V nedeľu o tom informoval spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na údaje zverejnené na webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva.

Hodnota sedemdňovej incidencie, teda počtu nakazených pripadajúcich na 100-tisíc obyvateľov, po piatkovom poklese v sobotu opäť stúpla – z 2230 na 2283. Situácia v nemocniciach sa však zlepšila. Počet hospitalizovaných s covidom klesol pod hranicu 3000 na 2952, pričom 196 z nich je vo vážnom stave.

7:45 Rakúski vládni poradcovia pre pandémiu v sobotu odporučili, aby štát ku COVIDU-19 od jesene pristupoval rovnakým spôsobom ako k bežnej chrípke. Stať sa tak bude môcť okrem iného za predpokladu, že koronavírus nezmutuje a bude naďalej prevládať súčasný vysoko nákazlivý, ale pre zdravie človeka menej nebezpečný variant omikron. Informovala o tom agentúra APA.

Odporúčanie odborníkov prišlo v rovnaký deň, keď v Rakúsku začalo platiť povinné očkovanie proti COVIDU-19.

Jesenné uvoľnenie pravidiel pre prístup ku COVIDU-19 bude podľa expertov z krízovej koordinačnej skupiny (Gecko) záležať aj na tom, či bude imunita obyvateľov pred COVIDOM-19 na vysokej úrovni aspoň 90 percent. Tú možno dosiahnuť očkovaním alebo prekonaním choroby. Ďalším predpokladom je tiež dostupnosť liekov proti COVIDU-19 a očkovacích látok účinných proti rôznym variantom vírusu.

Pokiaľ by tieto podmienky boli splnené, mohli by sa posilňovacie dávky covidovej vakcíny upravené proti prípadným variantom koronavírusu podávať rovnakým spôsobom, ako sa deje s očkovaním proti bežnej chrípke, uviedli experti.

Ich správa ďalej konštatuje, že podľa odhadov Technickej univerzity vo Viedni už teraz prišlo do kontaktu s vírusom alebo očkovaním až 93 percent Rakúšanov a že variant omikron „určite zabezpečí ďalšie všeobecné vybudovanie imunitnej reakcie“ obyvateľov.

V Rakúsku v sobozu nadobudol platnosť zákon o povinnom očkovaní proti COVIDU-19 pre všetky dospelé osoby s výnimkou tehotných žien, ľudí, ktorým v tom bránia zdravotné dôvody, a podmienečne aj vyliečených z COVIDU-19. Od 16. marca už budú môcť úrady ukladať pokuty – v zjednodušenom konaní do 600 eur, v riadnom až do 3600 eur.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus