Analytik Duleba v Ide o pravdu: Kto zastaví Putina? Šancu má Macron

Jadrové zbrane a vojenské základne zakazujú platné medzinárodné zmluvy aj na území Slovenska. Prečo o tom politická scéna mlčí? „Máme cynickú opozíciu, a zle komunikujúcu koalíciu,“ povedal v Ide o Pravdu analytik Duleba.

06.02.2022 13:00
debata (70)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Alexandra Dulebu v relácii Ide o pravdu.

Video

Napätie na rusko – ukrajinskej hranici znepokojuje nielen Európu, ale aj globálny svet. Kde hľadať príčiny presunu veľkého počtu vojakov a vojenskej techniky, ktorá po desiatkach rokov pokoja vyvoláva v Európe obavy?

„Prvý dôvod je nevyriešený štatút samozvaných separatistických republík, Doneckej a Luhanskej na území Ukrajiny,“ povedal v relácii Ide o pravdu analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku a vysokoškolský pedagóg Alexander Duleba.

Rusko žiada, aby Ukrajina akceptovala tamojších najvyšších predstaviteľov dosadených Kremľom. Kyjev to odmieta, a uznanie podmieňuje demokratickými voľbami pod kontrolou medzinárodných organizácii. Argumentu ukrajinskej diplomacie porozumeli Nemecko aj Francúzsko, ktoré sa už dlhší čas snažia o urovnanie konfliktu v rámci tzv. Normandského formátu. Rozhovory však minulý rok „zamrzli“. Cesta francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona do Moskvy, a následné rozhovory s Vladimírom Putinom, nie sú nič iné ako snaha obnoviť diskusiu v rámci Normandského formátu, a tým definitívne pomôcť vyriešiť krízu na východe Ukrajiny.

„Stretnutie Macrona s Putinom je dobrá správa,“ konštatoval Duleba. Otvorene povedal, že Francúzsko má veľkú šancu celú situáciu zásadne otočiť, a dosiahnuť novú dohodu o postavení separatistov v rámci Ukrajiny.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Druhá príčinou napätia je podľa Dulebu pozícia Ruska na medzinárodnej scéne. „Pred vyše rokom si uvedomili, že diplomaticky prehrávajú,“ upozorňuje uznávaný analytik.

Nielenže si Ukrajina dokázala získať na svoju stranu Francúzsko a Nemecko, ale obrátila sa s jasnou požiadavkou aj na USA a Veľkú Britániu. Obom mocnostiam pripomenula ich záväzok z konca 90-tych rokov, keď sa vzdala svojho jadrového potenciálu. Londýn a Washington vtedy sľúbili Kyjevu garantovať nezávislosť a bezpečnosť.

Po obsadení Krymu a neriešení situácie na východnej Ukrajine sa Kyjev cíti ohrozený. “Buď budeme mať znovu možnosť získať jadrové zbrane, alebo sa staneme členmi NATO,“ tak znie jasná požiadavka ukrajinských predstaviteľov. A riešenie? Je zložité a náročné. „V prvom rade by si Rusko muselo sadnúť za spoločný stôl s USA a NATO a dojednať nové dohody napríklad o konvenčných silách,“ myslí si Duleba. Toto má ale podľa neho v tejto chvíli viac v rukách Putin ako ostatné veľmoci.

Prečo slovenská politická scéna traumatizuje verejnosť v otázke obrannej zmluvy s USA? Kto nehovorí pravdu, a prečo? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s analytikom Alexandrom Dulebom zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Duleba #Ide o pravdu