Premiér: Generálny prokurátor by mal dať najavo nesúhlas, že ho využíva opozícia

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka by mal dať verejne najavo, že nesúhlasí s tým, aby ho opoziční politici využívali v bezohľadnom politickom zápase. V odpovedi na otvorený list generálneho prokurátora to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

06.02.2022 10:56
debata (106)

Premiér zároveň zdôraznil, že svoje tvrdenie o tom, že opoziční politici zneužívajú osobu generálneho prokurátora v mocenskom zápase so snahou pokračovať v deštrukcii právneho štátu, opiera o fakty. „Netvrdím, že sa v tomto zápase osobne angažujete a chcem zároveň aj veriť, že Vám je to rovnako nepríjemné. V takom prípade by však veci určite prospelo, keby ste to dali aj verejne najavo a vyzvali ich, aby sa Vašou osobou nezaštiťovali,“ napísal Žilinkovi premiér.

Generálneho prokurátora Heger zároveň požiadal, aby prehodnotil svoj postoj k spornému paragrafu 363 Trestného poriadku tak, „aby sme spoločne našli také riešenie tohto problému, ktoré prispeje k posilneniu právnych istôt občanov na Slovensku“.

Premiér v odpovedi na otvorený list šéfa prokurátorov z 1. februára pripomenul znižovanie dôvery verejnosti v prokuratúru, políciu a súdnictvo v predchádzajúcich rokoch a nevyhnutnosť obnoviť túto dôveru prostredníctvom nekompromisného boja proti korupcii.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa v otvorenom liste adresovanom predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi (OĽANO) dôrazne ohradil voči tvrdeniam, že je štítom v rukách opozície. Opakované vyjadrenia šéfa kabinetu považuje za nenáležité a argumentačne nepodložené. Odmieta, aby bola prokuratúra a prokurátori zaťahovaní prostredníctvom vyjadrení politikov do politického boja. Hegera žiada o odbornú, vecnú a konštruktívnu diskusiu.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Žilinka #Eduard Heger