Slovensko je v prvej desiatke v počte nákaz na milión ľudí

Slovensko je na deviatom mieste rebríčka najzasiahnutejších krajín nákazou koronavírusu a na prvom mieste z krajín V4 podľa údajov servera ourworldindata.org.

07.02.2022 06:10 , aktualizované: 22:59
Rakúsko, očkovanie, COVID-19 Foto: ,
Šípka a injekčné striekačky na stene očkovacieho centra vo Viedni v piatok 4. februára 2022. V Rakúsku už platí zákon o povinnom očkovaní.
debata (71)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:58 Séria protestov proti „covidovej diktatúre“ v Maďarsku sa začala večer na budapeštianskom Námestí hrdinov. Informoval o tom spravodajca TASR na základe správy zverejnenej na webe komerčnej televízie ATV.

Demonštráciu zorganizovalo radikálne Hnutie naša vlasť (Mi Hazánk Mozgalom), ktorého prívrženci spolu s občianskou iniciatívou pripravujú na utorok podobný protest aj pred sídlom úradu maďarského prezidenta Jánosa Ádera.

Podpredsedníčka hnutia Dóra Dúróová v statuse na Facebooku uviedla, že Hnutie naša vlasť podporilo už viaceré občianske iniciatívy proti obmedzujúcim opatreniam, ktoré vláda nanucuje obyvateľom. Zdôraznila, že jej hnutie ako jediné vyjadrilo solidaritu s pokračujúcim protestom kanadských kamionistov proti pandemickým opatreniam.

Podľa spravodajského servera telex.hu sa na Námestí hrdinov zoradila v pondelok večer zhruba stovka vozidiel a vyše sto protestujúcich odmietajúcich očkovanie a požadujúcich slobodu.

Organizátor protestného zhromaždenia Attila Szűcs pred demonštrantmi prečítal požiadavky, aby vláda zrušila opatrenia a obmedzenia týkajúce sa pandémie a aby odškodnila každého, kto kvôli týmto opatreniam utrpel ujmu. Podľa telex.hu sčasti prekvapivou bola požiadavka na zastavenie budovania sietí 5G a na zhromaždení zazneli aj ďalšie prejavy namierené voči očkovaniu a opatreniam proti pandémii.

Účastníci protestu sa vydali na pochod smerom ku Kossuthovmu námestiu k budove parlamentu. Dopravu nenarušili, polícia im zabezpečila prechod cez frekventovanú Cestu Györgya Dózsu.

Protestné podujatia majú v Maďarsku pokračovať aj v budúcich dňoch podľa vzoru kanadskej série demonštrácií zvanej Konvoj slobody (Freedom Convoy), ktorá sa začala v januári ako protest proti požiadavke kanadských úradov očkovať kamionistov prechádzajúcich cez hranice s USA.

21:44 Tisícky litrov paliva zhabala kanadská polícia protestujúcim kamionistom v hlavnom meste Ottawa v snahe ukončiť už 11 dní trvajúcu demonštráciu proti pandemickým opatreniam a povinnému očkovaniu proti ochoreniu COVID-19 u niektorých skupín. TASR o tom informuje na základe pondelkových správ agentúry Reuters a magazínu Newsweek.

Polícia v Ottawe podľa náčelníka Petra Slolyho očakáva v priebehu nasledujúcich 72 hodín výrazné posily.

Ťažko ozbrojení policajti vstúpili v nedeľu večer na parkovisko pri mestskom bejzbalovom štadióne a zobrali demonštrantom 3200 litrov paliva. Polícia ešte predtým varovala kamionistov, že po polnoci im nebude umožnené natankovať a „každý, kto sa pokúsi demonštrantom priniesť hmotnú podporu (palivo a pod.) bude zadržaný“.

V pondelok začala polícia konfiškovať kanistre s palivom, ktoré demonštrantom nosili občania.

Počas víkendu policajti na demonštrácii kamionistov zadržali najmenej sedem ľudí a udelili viac než 550 pokút, okrem iného v súvislosti s nadmerným hlukom, používaním pyrotechniky a pre jazdu v protismere.

V reakcii na pretrvávajúce protesty vyhlásil v nedeľu v meste starosta Jim Watson stav núdze.

Podľa úradov sa počas tohto víkendu znížil počet kamiónov na demonštrácii v Ottawe na tisíc. Týždeň predtým ich bolo údajne trojnásobne viac. Demonštrantov bolo ostatne už iba 5 000, pričom predchádzajúci víkend ich ešte bolo dva- až trikrát viac.

zväčšiť Chodec kráča okolo zaparkovaného kamióna 7.... Foto: TASR/AP, Justin Tang
Kanada koronavírus polícia kamionisti protesty Chodec kráča okolo zaparkovaného kamióna 7. februára 2022 v Ottawe, kde už 11 dní trvá demonštrácia proti pandemickým opatreniam a povinnému očkovaniu proti ochoreniu COVID-19 u niektorých skupín.

Predseda kanadskej vlády Justin Trudeau s rodinou opustil svoje bydlisko v centre Ottawy krátko po tom, čo do hlavného mesta začali koncom januára prúdiť demonštranti na kamiónoch. Miesto jeho pobytu úrady z bezpečnostných dôvodov nezverejnili. Trudeau mal okrem toho pozitívny test na koronavírus.

Protesty kamionistov v Kanade podporil bývalý americký prezident Donald Trump či miliardár Elon Musk.

Demonštrácie sa medzičasom rozšírili aj do ďalších kanadských miest, kde sa zároveň stretávajú s protidemonštrá­ciami.

V Kanade je plne zaočkovaných 79 percent obyvateľstva vo vekových kategóriách, pre ktorých je očkovanie určené, avšak nedávne prieskumy verejnej mienky naznačujú rastúcu frustráciu s protipandemickými obmedzeniami.

19:12 V Čile začali zdravotníci podávať štvrtú dávku vakcíny proti covidu-19 ľuďom starším ako 55 rokov, ktorí nemajú závažné zdravotné problémy. Doteraz bola štvrtá dávka určená len ľuďom, ktorí majú vážnu chorobu alebo výrazne oslabenú imunitu. Čile je tak jednou z mála krajín na svete, ktoré ponúka druhú posilňovaciu dávku ľuďom len na základe veku a nezávisle od ich zdravotného stavu, uviedla agentúra EFE.

Čile má zhruba 19 miliónov obyvateľov a patrí ku krajinám s najvyššou zaočkovanosťou na americkom kontinente. V posledných týždňoch čelí silnému rastu počtu prípadov koronavírusovej nákazy kvôli variantu omikron.

Jedným z prvých ľudí, ktorí dnes dostali štvrtú dávku, bol sedemdesiatdvaročný prezident Sebastián Piňera. „Dúfajme, že vlna nákazy omikron, ktorá je teraz na svojich najvyšších hodnotách v Čile, začne veľmi skoro klesať,“ uviedol. Čílské ministerstvo zdravotníctva vyzýva na preočkovanie kvôli novej vlne nákazy a tiež kvôli klesajúcej ochrane vytvorenej skôr podanými dávkami.

Čílske úrady dnes ohlásili cez 31 000 nových prípadov infekcie a 73 úmrtí v súvislosti s covidom za posledných 24 hodín. Počet úmrtí v súvislosti s covidom-19 od začiatku pandémie tak prekročil hranicu 40 000. Nákaza sa v krajine preukázala u 2,4 milióna ľudí. V terajšej vlne ale nie je tlak na nemocnice taký silný ako v tých predchádzajúcich. Preto vláda neuvažuje o zavedení uzáver či prísnejších opatrení.

Očkovať štvrtou dávkou na základe veku začal v januári aj Izrael. Poradcovia tamojšieho ministerstva zdravotníctva odporučili izraelskej vláde rozšíriť druhé preočkovanie na všetkých dospelých. Niekoľko ďalších krajín ponúka druhú posilňovaciu dávku ľuďom so zdravotnými problémami. Opakované preočkovanie ale kritizuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), podľa ktorej by bolo účinnejšie sa sústrediť na očkovanie v krajinách, kde vakcínu dostalo málo ľudí.

Čile patrí k premiantom v očkovaní. Medzi osobami vo veku od troch rokov ich má dokončené očkovanie takmer 87 percent a tretiu dávku dostalo 74 percent ľudí. Štvrtú dávku začala krajina podávať 10. januára.

17:41 V Maďarsku sa zastavil rast koncentrácie častíc nového druhu koronavírusu v odobratých vzorkách odpadových vôd. Informoval o tom v pondelok spravodajca TASR s odvolaním sa na miestny úrad hlavného lekára.

Koncentrácie častíc sú síce vysoké, avšak v priemere ich úroveň stagnuje. Nebol zaznamenaný rast, ale ani pokles na žiadnom z preverovaných miest v Maďarsku, uviedol úrad hlavného lekára na Facebooku.

Pred necelým týždňom vývoj charakterizoval rast vo vzorkách oblastí okolia Budapešti, Pécsu, Székesfehérváru, Szolnoku a Szombathelyu.

16:55 Súd v talianskom meste Boloňa sa zaoberá prípadom rodičov, ktorí odmietli pre svoje dieťa transfúziu krvi od darcov očkovaných proti covidu-19. Ich syna, ktorý má podľa denníka la Repubblica menej ako tri roky, čaká operácia srdca. Podľa lekárov je život chlapca ohrozený, pokiaľ sa bude zákrok dlhšie odkladať. Informovala o tom dnes agentúra ANSA. Viac sa dočítate tu.

16:45 Domáca izolácia osôb pozitívnych na ochorenie COVID-19 trvá podľa aktuálnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR päť dní od odobratia vzorky, ktorá bola PCR testom vyhodnotená ako pozitívna. Potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19 je však možné získať najskôr na 11. deň. Pripomenula to hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá.

Ak je osoba v rámci päťdňovej izolácie posledných 24 hodín bez príznakov, izolácia sa končí. Ďalších päť dní je však nevyhnutné nosiť na verejnosti respirátor FFP2. Až potom je možné požiadať si o potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19, a teda najskôr na 11. deň. „Až na 11. deň môžu ľudia požiadať o digitálny COVID preukaz EÚ o prekonaní ochorenia. Tak to stanovila aj európska legislatíva. Občania ho získajú do 24 hodín od vyžiadania,“ spresnila Sivá.

Digitálny COVID preukaz EÚ o prekonaní ochorenia možno stiahnuť i deťom a platí v období najviac 180 dní od odobratia pozitívnej vzorky biologického m

16:41 Irán za uplynulých 24 hodín zaznamenal viac ako 100 úmrtí súvisiacich s chorobou covid-19. Podľa tamojších úradov v krajine prevládol vysoko nákazlivý variant koronavírusu omikron. S odkazom na iránsku štátnu televíziu o tom informuje agentúra AP.

Od nedele v Iráne zomrelo 104 pacientov nakazených koronavirusom. Dnešná bilancia je pritom viac ako dvojnásobná oproti 1. februáru, keď krajina hlásila 50 covidových úmrtí za deň. V nedeľu Irán registroval 85 takých úmrtí.

13:54 Fakultná nemocnica AGEL Skalica pre nedostatok personálu zlučuje a zatvára niektoré pracoviská. Pozitívny test na koronavírus má podľa riaditeľa Jakuba Rybára v súčasnosti 66 zamestnancov, z nich je 55 percent zdravotných sestier.

Väčšina lôžkových oddelení je personálne na hranici prevádzkových možností. Pri COVID lôžkach aktuálne vypomáhajú jedna študentka 5. ročníka medicíny a jedna študentka ošetrovateľstva. Najväčšie výpadky personálu eviduje nemocnica na oddeleniach vnútorného lekárstva, anestéziológie a intenzívnej medicíny a oddelení chirurgie. „Rastúci počet ochorení a neprítomnosť zamestnancov nás núti operatívne zlučovať pracoviská a presúvať pacientov,“ uviedol Rybár. Dodal, že o to väčší nápor musí znášať personál, ktorý je v práci. Podľa riaditeľa nie je vylúčené, že ak sa situácia v dohľadnom čase nestabilizuje, môže byť redukovaná prevádzka ďalších oddelení.

Skalická nemocnica má aktuálne hospitalizovaných 36 pacientov s ochorením COVID-19, žiadny z pacientov nie je vo vážnom stave. Na hranici kapacitných možností dlhodobo pracuje odberová jednotka MOM v nemocnici, ktorú v prvom februárovom týždni navštívilo 1 272 žiadateľov o PCR vyšetrenie a ďalších 70 záujemcov o antigénové vyšetrenie na COVID-19.

13:01 Okolo 550-tisíc obyvateľov Holandska už podpísalo petíciu, ktorá vyzýva holandskú vládu, aby zrušila systém covidpasov „vo všetkých jeho podobách“. Uviedol to v pondelok spravodajský server DutchNews.nl.

Petíciu odštartovala minulý týždeň v piatok občianska skupina, ktorá si hovorí Onverdeeld Open (Nerozdelene otvorení), na čele ktorej stojí poslankyňa parlamentu Mona Keijzerová z konzervatívnej Kresťansko-demokratickej výzvy (CDA).

Medzi signatármi petície sa ocitli politicky činné osoby, akademici a aj osobnosti zo sveta kultúry. Podľa organizátorov petície systém covidpasov spôsobuje viac škody než úžitku a obmedzuje ústavné práva občanov krajiny.

Podporovatelia petície poukazujú aj na to, že opatrenia proti koronavírusu zavedené v podobe covidpasov nedokážu zastaviť ďalšie šírenie tohto vírusu.

12:52 Koronavírusový variant omikron je v súčasnosti prítomný v 84 percentách všetkých pozitívnych testov na COVID-19 v Poľsku, uviedlo v pondelok tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Informovala o tom agentúra PAP.

Poľsko sa aktuálne usiluje zvládnuť piatu vlnu pandémie koronavírusu, ktorej teraz dominuje variant omikron. Krajina v pondelok zaznamenala 24 404 nových prípadov nákazy a desať nových úmrtí, o 27,1 percenta menej než pred týždňom.

Podľa hovorcu poľského ministerstva zdravotníctva Wojciecha Andrusiewicza variant omikron v súčasnosti „prakticky zahltil väčšinu populácie, pretože sme ho našli v takmer 10.200 sekveno­vaných vzorkách, čo je 84 percent všetkých sekvenovaných vzoriek.“

12:34 Plne zaočkovaní ľudia, prípadne osoby, ktoré COVID-19 prekonali, nemusia od pondelka pri vstupe do Portugalska predkladať potvrdenia o negatívnom PCR teste. Informovala o tom agentúra DPA.

Predchádzajúce nariadenie platné od 1. decembra vyžadovalo od všetkých návštevníkov obľúbenej turistickej destinácie vo veku 12 rokov a viac, aby predložili doklad o negatívnom výsledku testu na covid. Po novom však na vstup stačí platný digitálny covidpas. Lisabon umožňuje vstup bez predchádzajúceho testu aj osobám, ktoré prekonali covid v uplynulých šiestich mesiacoch.

10:07 Izrael od pondelka ruší povinnosť preukazovať sa v prevádzkach a na väčšine verejných podujatí tzv. zeleným pasom, aj napriek rekordným počtom pacientov s ťažkým priebehom ochorenia v dôsledku vlny koronavírusového variantu omikron.

Zeleným pasom – špeciálnym certifikátom pre zaočkovaných a zotavených – sa obyvatelia Izraela budú musieť preukázať už len na veľkých podujatiach, ako sú napríklad oslavy a svadby. Návšteva reštaurácie, kina či hotelov bude odteraz možná už aj bez zeleného pas, či bez negatívneho testu na koronavírus. Nezaočkované osoby sa nebudú musieť v prípade vycestovania z krajiny preukázať negatívnym testom.

Počet pacientov s koronavírusom s ťažkým priebehom ochorenia počas uplynulého víkendu v Izraeli prvýkrát od začiatku pandémie prekročil 1 200. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva v nedeľu uviedlo, že ťažko chorých pacientov s covidom je 1 255.

Izrael však vzhľadom na aktuálnu situáciu dosiahol vrchol omikronovej vlny už pred dvoma týždňami. V tejto krajine s 9,4 milióna obyvateľmi v nedeľu hlásili už len 33 394 nových infekcií. Predtým v Izraeli zaznamenali dni s viac ako 85-tisíc novými prípadmi nákazy. (dpa, tasr)

10:04 V uplynulých troch dňoch potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 33 716 osobám a v tomto čase zomrelo v súvislosti s covidom 235 osôb, vyplýva z údajov operačného štábu. Od vypuknutia pandémie stúpol počet infikovaných na 1 650 562, pričom si vyžiadal 41 975 obetí na životoch.

Aktuálne je nakazených 231 490 osôb, v nemocniciach je 4 919 pacientov s covidom, 168 z nich je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Proti covidu zaočkovali takmer 6,4 milióna ľudí, dve dávky vakcíny dostalo vyše 6,1 milióna a tri dávky necelých 3,4 milióna z nich. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

10:03 Prostredníctvom 17 497 vykonaných RT-PCR testov odhalili v nedeľu na Slovensku 9 965 prípadov nákazy koronavírusom. Pozitivita testovania dosiahla 56,9 percenta. Pribudlo 15 obetí epidémie.

Koronavírus / Testovanie / Zdravotník / Čítajte viac Počet infikovaných stúpol o takmer 10-tisíc. Covid si vyžiadal ďalšie životy

9:40 Úrady v meste Paj-se v čínskej autonómnej oblasti Kuang-si zaviedli od pondelka lockdown pre 3,5 milióna miestnych obyvateľov po tom, čo tam za posledné tri dni objavili viac ako 70 prípadov nákazy koronavírusom.

Úrady v nedeľu oznámili, že obyvatelia nebudú môcť opustiť mesto, zatiaľ čo pre rezidentov niektorých okresov bude platiť zákaz vychádzania. „Po celom meste budú zavedené dopravné kontroly,“ povedal na brífingu viceprimátor Kuang-si.

V meste Paj-se, ktoré sa nachádza zhruba 100 kilometrov od hraníc s Vietnamom, v piatok objavili prvý prípad lokálneho prenosu nákazy. Išlo o cestovateľa, ktorý sa podľa úradov vrátil domov na lunárny Nový rok.

V Číne, kde zaznamenali prvé prípady nákazy novým druhom koronavírusu v meste Wu-chan koncom roka 2019, sa – vďaka zavedeniu prísnych kontrol na hraniciach, cielených lockdownov, karanténnych opatrení a stratégie nulovej tolerancie covidu – dlho darilo obmedzovať šírenie nákazy na minimum.

Po rozšírení koronavírusových variantov delta a omikron sa v Číne v posledných týždňoch v karanténe či lockdowne ocitli milióny ľudí. Ohniská nákazy boli väčšinou potlačené. Čína v pondelok oznámila 79 nových prípadov infekcie. (afp, tasr)

8:25 Indonézia dočasne zakázala zahraničným turistom vstup do krajiny cez letisko v metropole Jakarta v snahe spomaliť nárast prípadov nákazy koronavírusovým variantom omikron, oznámilo tamojšie ministerstvo dopravy.

Indonézia zaznamenala rýchly nárast v počte prípadov – s 36-tisíc infekciami za nedeľu. Obsadenosť lôžok pacientmi s koronavírusom v nemocniciach v Jakarte dosiahla 63 percent. Zákaz turistom prilietať na letisko v Jakarte prichádza len niekoľko dní po tom, čo indonézsky ostrov Bali po takmer dvoch rokoch privítal svoj prvý medzinárodný let so šiestimi zahraničnými návštevníkmi na palube.

Nové nariadenie sa vzťahuje na turistov zo zahraničia a Indonézanov, ktorí vycestovali do zahraničia na sviatky, uviedlo vo vyhlásení zverejnenom v nedeľu neskoro večer indonézske ministerstvo dopravy.

Turisti však naďalej budú môcť letecky pricestovať na ostrov Bali, ako aj na letiská Batam a Tanjung Pinang na Riauských ostrovoch blízko Singapuru. Indonézska polícia v centre Jakarty zaviedla nočný zákaz vychádzania – od polnoci do štvrtej hodiny ráno – po tom, čo počet infekcií naďalej stúpal. Tamojší predstavitelia upozornili, že nárast v počte prípadov nákazy omikronom nedosiahne vrchol do konca februára. (reuters, tasr)

8:23 Nemecké zdravotnícke úrady za uplynulých 24 hodín zaznamenali 95 267 nových prípadov koronavírusu a 49 úmrtí v spojitosti s koronavírusom. Vyplýva to z pondelkových údajov berlínskeho Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Pred týždňom v Nemecku hlásili 78 318 nových prípadov a 61 obetí.

Sedemdňová incidencia, ktorá udáva počet nakazených na 100-tisíc obyvateľov, v pondelok ráno dosiahla 1 426. Ide o najvyššiu hodnotu od začiatku pandémie. Pred týždňom to bolo 1176,8.

V Nemecku od začiatku pandémie zaznamenali 11 117 857 prípadov nákazy koronavírusom a 118 766 úmrtí v spojitosti s týmto vírusom. Skutočný počet prípadov môže byť ešte vyšší, pretože úradom sa veľké množstvo infekcií nepodarí zaznamenať. (rki, dpa, tasr)

7:14 Austrália opätovne otvorí svoje hranice pre plne zaočkovaných turistov od 21. februára, oznámil v pondelok austrálsky premiér Scott Morrison. Skončia sa tým jedny z celosvetovo najprísnejších a najdlhšie trvajúcich cestovných obmedzení počas pandémie.

„Sú to už takmer dva roky odvtedy, čo sme prijali rozhodnutie uzavrieť hranice Austrálie,“ povedal Morrison po zasadnutí kabinetu pre národnú bezpečnosť. „Austrália znovu otvorí naše hranice pre všetkých zvyšných držiteľov víz 21. februára tohto roka,“ dodal s tým, že „ak ste dvojnásobne zaočkovaní, tešíme sa na to, že vás znova privítame v Austrálii“.

Austrálske hranice uzavreli v marci 2020 na ochranu ostrovného kontinentu pred narastajúcou pandémiou nového druhu koronavírusu. Odvtedy mali po väčšinu času Austrálčania zakázané odchádzať z krajiny, do ktorej povolili vstup len malému počtu návštevníkov na základe výnimky.

Takéto opatrenia rozdelili rodiny, tvrdo zasiahli veľké austrálske odvetvie cestovného ruchu a podnietili miestami rozhorčené diskusie o postavení Austrálie ako modernej, otvorenej a navonok orientovanej krajiny. Austrálska vláda predpisy postupne zmierňovala pre občanov krajiny, ľudí dlhodobo žijúcich v krajine a študentov.

Najnovšie rozhodnutie bude znamenať zrušenie takmer všetkých zvyšných obmedzení. Prišlo po tom, ako sa krajina pod tlakom šírenia nákazlivejšieho koronavírusového variantu omikron vzdala svojho dlhotrvajúceho prístupu „nulového covidu“. (afp, tasr)

6:38 Po viac ako týždeň trvajúcich protestoch proti pandemickým opatreniam a očkovaniu v kanadskej metropole Ottawa vyhlásil starosta Jim Watson v meste v nedeľu stav núdze. Opatrenie je potrebné vzhľadom na „vážne ohrozenie bezpečnosti obyvateľov“ v dôsledku pokračujúcich protestov, uvádza sa v oznámení mesta. To podľa vyhlásenia potrebuje viac podpory z iných častí krajiny i od federálnej vlády.

Kanada / Protest / Čítajte viac Ottawa vyhlásila stav núdze, protesty sa "vymkli spod kontroly"

6:10 Počet ľudí nakazených koronavírusom vo svete podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) v piatok prekonal hranicu 390 miliónov. Prvenstvo v absolútnom počte infikovaných drží od predminulého marca USA, kde celkový počet nakazených teraz podľa JHU dosiahol 76,4 milióna. Druhá je India (42,1 milióna) a tretia Brazília (26,3 milióna). V Európe sa najviac nakazených v absolútnych číslach preukázalo vo Francúzsku (20,5 milióna). Rýchly nárast počtu prípadov v roku 2022 pokračuje: desať miliónov nakazených pribudlo ôsmykrát za sebou za tri dni.

Podľa serveru ourworldindata.org je Slovensko deviatou najzasiahnutejšou krajinou podľa pomerného počtu nakazených. Z celého sveta sú na tom horšie len Andorra (473 136 prípadov nákazy na milión obyvateľov), San Maríno (391 884), Seychely (381 872), Slovinsko (372 625), Čierna Hora (354 165), Izrael (334 872), Dánsko (331 540), Gruzínsko (319 709), Slovensko (304 690), Francúzsko (303 170) a Cyprus (300 056). V Česku sa doteraz nakazilo 3 210 488 ľudí, teda približne 297 000 na milión obyvateľov.

Dáta vyplývajú z údajov serverov coronavirus.jhu­.edu; ourworldindata­.org/coronavi­rus; ochorenie-aktualne.mzcr.cz

71 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus