Kuleba vzal Korčoka, Lipavského a Schallenberga do Luhanskej oblasti

Ministri zahraničných vecí Slovenska, Česka a Rakúska – Ivan Korčok, Jan Lipavský a Alexander Schallenberg – pricestovali v pondelok do časti Luhanskej oblasti na Ukrajine, ktorú kontroluje vláda v Kyjeve. Informovali o tom agentúry APA a TASS.

07.02.2022 09:54 , aktualizované: 16:25
Ukrajina / Vojak / Zbraň / Puška / Samopal / Foto: ,
Ukrajinskí vojaci neďaleko frontovej línie v doneckom regióne na východe Ukrajiny, január 2022
debata (83)

Ako uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, jeho kolegovia sa v Stanici Luhanskej – obci nachádzajúcej sa pri takzvanej línii kontaktu – môžu sami presvedčiť, „aké sú následky ruskej agresie a snáh Ukrajiny sa s nimi vyrovnať“.

Dodal, že všetci traja zahraniční ministri absolvujú v utorok rokovanie v Kyjeve.

„Existuje tu veľké vojenské napätie, ale naďalej si myslím, že sme nedosiahli koniec diplomatického dialógu,“ vyhlásil na mieste rakúsky minister.

„Možnosti ležia na stole, chýba len diplomatická vôľa,“ dodal Schallenberg.

V pondelok pricestuje na Ukrajinu aj nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. V pondelok absolvuje rokovania v Kyjeve a v utorok sa pôjde tiež pozrieť do Donbasu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má v utorok privítať svojho francúzskeho kolegu Emmanuela Macrona, ktorého bude sprevádzať minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Pôjde o prvú návštevu francúzskeho prezidenta na Ukrajine za uplynulé štvrťstoročie.

Korčok: V napätej situácii je dôležité prejaviť solidaritu Ukrajine

V napätej situácii je dôležité prejaviť solidaritu Ukrajine, nášmu bezprostrednému susedovi, vyhlásil v pondelok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok v súvislosti s dvojdňovou návštevou tejto východoeurópskej krajiny.

Korčok na sociálnych sieťach pred odletom zverejnil fotografiu, na ktorej je zachytený spolu s rezortnými partnermi zo Slavkovského formátu – českým ministrom Janom Lipavským a rakúskym ministrom Alexandrom Schallenbergom – na palube českého vládneho špeciálu.

„Dnes navštívime východ krajiny, konkrétne Stanicu Luhanskú – mestečko na línii kontaktu v Luhanskej oblasti, aby sme sa oboznámili so situáciou priamo na mieste. Zajtra bude naša návšteva pokračovať rokovaniami v Kyjeve,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

Rusko za uplynulé týždne pri hraniciach s Ukrajinou rozmiestnilo desaťtisíce vojakov. Moskva však údajnú inváziu odmieta a naopak žiada od Západu bezpečnostné záruky.

naď korćok Čítajte viac Korčok: Situácia na Ukrajine je vážna, neakceptujeme všetky podmienky Ruska
83 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Ivan Korčok