Previerku Lipšica už preveruje polícia

Polícia začala trestné stíhanie vo veci bezpečnostnej previerky špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda opozičného Smeru Robert Fico.

07.02.2022 14:05 , aktualizované: 19:45
debata (150)

Podáva tiež oficiálny podnet na Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), aby sa začal bezpečnostnou previerkou Lipšica zaoberať.

Video

„V samotnom trestnom konaní, ktoré bolo začaté, sa konštatuje, že Daniel Lipšic nesplnil žiadnu zákonnú podmienku na to, aby mohol dostať bezpečnostnú previerku tohto typu,“ povedal Fico. NBÚ podľa neho musí konať aj v tomto prípade.

Postupy ÚŠP to neovplyvní

Lipšic v reakcii na snahu o otvorenie jeho bezpečnostnej previerky uviedol, že téma neovplyvní postupy ÚŠP pri trestnom stíhaní vplyvných predstaviteľov verejného života za korupčné a ekonomické trestné činy. „K mojej bezpečnostnej previerke som sa vyjadril opakovane. Bola predmetom rokovania výboru na kontrolu Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktorý jednohlasne konštatoval, že jej priebeh bol v súlade so zákonmi,“ pripomenul Lipšic.

Fico priblížil, že trestné stíhanie začala polícia pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa vo vedúcej funkcii na ministerstve práce. Lipšicovi tam podľa jeho slov vymysleli funkciu poradcu, ku ktorej bola potrebná bezpečnostná previerka, bez čoho by ju nezískal.

Trestné oznámenie, ktoré podal Fico, bolo nasmerované proti ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) a zodpovednému zástupcovi NBÚ, ktorý Lipšicovi pridelil previerky na stupni „prísne tajné“. O bezpečnostnú previerku Lipšica požiadal Krajniak ako pre poradcu ministra. Podľa trestného oznámenia malo ísť o podozrenie zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Trestné stíhanie vo veci Lipšicovej bezpečnostnej previerky potvrdila pre TASR aj polícia. „V súvislosti s uvedeným prípadom je zo strany vyšetrovateľa bratislavskej krajskej kriminálky trestné stíhanie vo veci trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Vzhľadom na súčasné štádium trestného konania sa k predmetnej veci nebudeme bližšie vyjadrovať,“ spresnila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Silvia Šimková.

Daniel Lipšic Čítajte viac Fico opäť otvára Lipšicovi previerku
150 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Daniel Lipšic #Národný bezpečnostný úrad