Poslanci okolo Pellegriniho nepodporia obrannú dohodu s USA

Nezaradení poslanci Národnej rady SR okolo predsedu mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho nepodporia obrannú dohodu s USA. Uviedol to Pellegrini v pondelok počas tlačovej konferencie.

07.02.2022 16:19
hlas pellegrini Foto: ,
Strana Hlas
debata (3)

Strana Hlas-SD podľa jeho slov vyzýva predstaviteľov vládnej koalície k stiahnutiu slovensko-americkej obrannej dohody z rokovania parlamentu. „Urobte toto výrazné politické gesto na upokojenie vnútropolitickej situácie na Slovensku,“ povedal. Ako ďalej dodal, efektívna zahraničná politika sa nedá robiť bez silnej vnútropolitickej dôvery a zahraničnopoli­tickej zhody naprieč celým spektrom.

„Ide o nevýhodnú zmluvu,“ vyhlásil Pellegrini s tým, že ani interpretačné doložky nevyvrátili dodnes ich odborné výhrady. Vyzval k hľadaniu zahraničnopoli­tického konsenzu. Presadenie tejto zmluvy úzkou skupinou politicky vyvolených demontuje podľa neho dôveru verejnosti. „Dosiahnu na chvíľku želaný cieľ, avšak hodnotové vedomie spoločnosti je a bude rozvrátené. Výsledkom toho je polarizujúca sa spoločnosť s radikálnou náladou,“ uviedol.

Dohodu o obrannej spolupráci (DCA) už odsúhlasila vláda, minulý týždeň ju zástupcovia SR a USA podpísali v americkom Washingtone. Zmluvu musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou SR.

naď korčok blinken dohoda zmluva Čítajte viac Výbor pre obranu odporúča odsúhlasiť dohodu s USA
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlas #Peter Pellegrini #Obranná dohoda s USA