Pokračovanie článku: Dobre si to zrátali? Dohoda s USA môže v parlamente naraziť

Traja poslanci v rezerve

Ani poslanecký klub OĽaNO nevie garantovať prítomnosť všetkých svojich 50 členov. „Vzhľadom na pandemickú situáciu evidujeme niekoľko poslancov z nášho klubu, ktorí nemôžu byť prítomní na rokovaní a hlasovaní kvôli karanténe. Presný počet budeme vedieť až v utorok,“ povedal pre Pravdu predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Odhadol, že absencií môže byť zhruba toľko ako minulý týždeň. Pri niektorých minulotýždňových hlasovaniach hnutiu OĽaNO chýbalo aj osem poslancov. Najmenšia koaličná strana Za ľudí už v parlamente nemá ani poslanecký klub. Od poslancov, ktorí sa do parlamentu cez túto stranu dostali, by mohli dostať až šesť hlasov. Rovnako sa dá očakávať, že zmluvu podporia aj odídenci z OĽaNO Ján Mičovský a Ján Krošlák.

Naopak, ako bezproblémový sa javí klub strany SaS, ktorý disponuje 19 poslancami. „Klub bude jednotný a bude hlasovať za schválenie dohody,“ povedala pre Pravdu predsedníčka poslaneckého klubu Anna Zemanová. Absencie zatiaľ hlásené nemajú. „Uvidíme zajtra, ale zatiaľ sme všetci,“ dodala Zemanová.

Ak sa naplnia predpoklady predsedov jednotlivých klubov, vojenská dohoda by mohla v parlamente pri hlasovaní získať len 79 hlasov. Za by sa malo vysloviť minimálne 42 poslancov OĽaNO, 19 z SaS, 10 poslancov hnutia Sme rodina a ôsmi nezaradení. Problém by teda mohol nastať v prípade, že by na hlasovanie neprišli alebo vojenskú dohodu nepodporilo o päť poslancov viac, ako očakávajú predstavitelia koalície.

Uľahčiť vládnej väčšine prijatie tejto dohody sa nehodlá úplne celá opozícia. „V parlamente nás čaká obrovský súboj a my budeme na jeho čele,“ varoval predseda Smeru Robert Fico, uznávajúc zároveň, že v parlamente nedá dostatočnú podporu na zastavenie dohody s USA. „Tento súboj bude otváracím kolom k petičnej akcii a referendu o vypovedaní tejto zmluvy,“ zdôraznil Fico. Zároveň pozval občanov na 17. hodinu pred parlament, kde pripravili protestné zhromaždenie proti dohode.

© Autorské práva vyhradené

304 debata chyba
Viac na túto tému: #Obranná dohoda s USA