Pokračovanie článku: Dobre si to zrátali? Dohoda s USA môže v parlamente naraziť

Obranná dohoda

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou Spojených štátov amerických vytvára právny rámec pre posilnené partnerstvo a spoluprácu. Upravuje najmä podmienky prítomnosti príslušníkov amerických ozbrojených síl na Slovensku a štandardizuje spoluprácu medzi ozbrojenými silami oboch krajín.

Defence Cooperation Agreement (DCA) Spojeným štátom umožní najmä využívanie vojenských letísk Malacky-Kuchyňa a Sliač, ale prípadne aj iných dohodnutých zariadení a priestorov. Zároveň dohoda vytvára predpoklad na čerpanie financií určených na rozvoj vojenskej infraštruktúry na východnom krídle NATO, ktoré by mali smerovať najmä do úpravy letiskových plôch, zvýšenia kapacity pohonných hmôt a vybudovania skladových priestorov.

Ukončenie zhruba štvorročných rokovaní s Američanmi minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) oznámili ešte 14. decembra po rokovaní vlády. Zároveň vtedy informovali, že návrh zmluvy dali na dvojtýždňové medzirezortné pripomienkovanie. S drobnými úpravami zmluvu 12. januára schválila vláda.

Po priložení svojej interpretačnej doložky prezidentka Zuzana Čaputová poverila Naďa podpisom zmluvy s americkým šéfom diplomacie Antonym Blinkenom, ku ktorému došlo 5. februára v skorých ranných hodinách vo Washingtone. Ak parlament dohodu schváli, na jej definitívnu ratifikáciu bude potrebný už len podpis prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá podľa vlastných slov jej prijatie podporuje.

© Autorské práva vyhradené

304 debata chyba
Viac na túto tému: #Obranná dohoda s USA