Vyšetrovatelia NAKA zostávajú obvinení zo zneužitia právomoci

Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi obvinenie v dvoch skutkoch. TASR to potvrdil obhajca Peter Kubina.

08.02.2022 11:45 , aktualizované: 17:40
Pavol Ďurka Foto: ,
Pavol Ďurka na snímke zo septembra
debata (28)

Kvarteto vyšetrovateľov NAKA a bývalý dočasne poverený šéf Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Peter Scholtz naďalej čelia obvineniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Prokurátorka GP SR rozhodla o sťažnostiach pätice obvinených proti uzneseniam vyšetrovateľa ÚIS a prokurátora Krajskej prokuratúry Bratislava v piatok (4. 2.). Anonymizované uznesenie zverejnia na webe GP SR po jeho doručení procesným stranám.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) rozhodnutie GP rešpektuje. „Vychádza pritom z medializovaných informácií, keďže doposiaľ úplný a oficiálny text uznesenia nevidel,“ oznámila hovorkyňa rezortu Barbara Túrosová. Upozornila, že vyšetrovanie naďalej pokračuje.

„Minister vnútra plne dôveruje dočasne poverenému prezidentovi Policajného zboru Štefanovi Hamranovi a jeho personálnym rozhodnutiam,“ dodala Túrosová.

Štvoricu vyšetrovateľov NAKA a Petra Scholtza zadržali vyšetrovatelia ÚIS vlani v septembri. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich aj v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. Krajský súd v Bratislave vyšetrovateľov 1. októbra 2021 prepustil z väzby na slobodu a skonštatoval, že ich trestné stíhanie je neopodstatnené.

Na postavenie vyšetrovateľov mimo službu vyzval ministra líder opozičného Smeru Robert Fico. Za dôvod považuje fakt, že vyšetrovatelia čelia obvineniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Kritizuje tiež, že boli postavení na vyššie pozície. Čurilla sa stal po nástupe Hamrana zástupcom riaditeľa NAKA Bratislava. Peter J. je zástupcom riaditeľa odboru na NAKA západ.

Hamran oznámil, že dôvod na prehodnotenie svojich personálnych krokov nevidí. Vyšetrovatelia majú naďalej jeho dôveru.

súd, exekútor, paragraf Čítajte viac Sudca poslal do väzby Čurillu a jeho kolegov, teraz mu chcú 'prišiť' ohýbanie práva
28 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #NAKA #Maroš Žilinka