Fico pritvrdzuje: Napriek zákazu volá ľudí pred parlament

"Nikdy nemôžeme hlasovať za schvaľovanie dohody medzi vládou Slovenska a Spojených štátov," vyhlásil predseda opozičnej strany Smer Robert Fico. Parlament bude o 13. rokovať na mimoriadnej schôdzi o texte zmluvy. Ak ju poslanci odobria, ďalším krokom bude ratifikácia prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

08.02.2022 12:05
fico Foto: ,
Robert Fico a strana Smer
debata (43)
VIDEO: Pozrite si, ako sa Fico vyjadril k zákazu zhromaždenia pri buste A.Dubčeka
Video

Podľa Fica sa jeho poslanci chystajú počas schôdze aktívne vystupovať. „Ako prvý podávame návrh, aby sa o zmluve hlasovalo aklamatívne,“ vyhlásil s tým, že žiada, aby sa postavil každý poslanec Národnej rady a povedal, či je za alebo proti zmluve.

Ak by návrh Smeru neprišiel, Fico vyhlásil, že „urobia všetko preto, aby národ vedel, kto podporil zmluvu“. Pripustil dokonca aj vešanie portrétov týchto poslancov po Slovensku.

Fico hovorí o historickom rokovaní. „Ukáže sa, kto z politikov sediacich v Národnej rade, to myslí so Slovenskom dobre, vníma Slovensku ako suverénny štát,“ povedal Fico tesne predpoludní.

nr sr parlament Čítajte viac Dobre si to zrátali? Dohoda s USA môže v parlamente naraziť

Na 17. hodinu Smer plánuje pred budovou parlamentu akciu. Fico tvrdí, že požiadali o položenie kvetov k buste Alexandra Dubčeka. „Bolo nám povedané, že táto akcia nie je možná. Hoci my sa opierame o presné znenie zákona o zhromaždení,“ povedal Fico. Podľa neho je busta asi 200 metrov od budovy. „Odmietam policajné kydy, že oni potrebujú nejaký nárazník. Nech si robia nárazníky na vagónoch,“ dodal Fico.

Podľa neho jeho poslanci chcú iba položiť kvety k buste a potom sa rozísť. Na samotnú akciu však už minulý týždeň pozval aj verejnosť. „Začali vojnu s vlastným národom. Tak nech vidia, ako národ reaguje na tie podlosti, ktoré dnes napáchajú v Národnej rade,“ vyhlásil Fico.

Dodal, že chce rokovať aj s políciou. „Buď teda máme demokraciu, alebo matovičovský policajný štát,“ zdôraznil Fico s tým, že opäť pozval verejnosť na 17. hodinu pred parlament. „Prídite dať jasne najavo aj so slovenkými vlajkami, čo si myslíte o tejto vládnej zostane. Zrada je vítaná, ale zradcovia sú nenávidení,“ povedal Fico s tým, že predpokladá, že parlament zmluvu schváli.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Obranná dohoda s USA