Parlament rokoval o dohode s USA. V sále sa pískalo, kričalo či znela siréna

V pléne Národnej rady sa v utorok diskutovalo k návrhu dohody o obrannej spolupráci s USA. Zasadnutie sprevádzali neprístojnosti a vystupovanie nehodné zákonodarného zboru. Poslanci ĽSNS blokovali rečnícky pult prakticky od začiatku či obliali vlajku Ukrajiny a aj poslanca SaS vodou, opozícia pískala a na záver Kotlebov poslanec Mizík pustil z reproduktorov zvuk sirény. Boris Kollár schôdzu ukončil, rokovať sa bude opäť v stredu.

08.02.2022 12:46 , aktualizované: 21:53
nr sr parlament vlajky Foto: ,
V parlamente vypukla potýčka o vlajky
debata (3101)

21:46 Poslanci po prestávke schválili ukončenie rozpravy k obrannej dohode s USA. Predseda parlamentu Boris Kollár následne ukončil mimoriadnu 57. schôdzu pléna a záverečné reči odznejú v stredu od 11:00 na riadnej 55. schôdzi parlamentu.

Členovia zákonodarného orgánu, ktorí boli písomne prihlásení do rozpravy, môžu odovzdať predsedajúcemu svoje písomné prejavy do stredy 9. februára do 9:00. V stredu by sa o dohode malo aj hlasovať.

21:01 Slobodné a demokratické Slovensko dnes v parlamente „udierali" extrémisti, od Roberta Fica cez Petra Pellegriniho až po fašistov. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Demokratické sily na Slovenska musia podľa jeho slov znovu ukázať súdržnosť na základných ústavných hodnotách tohto štátu. „Vtedy sú vždy vo väčšine,“ dodal.

„Extrémisti, medzi ktorých sa už zaradili Fico a Pellegrini, tým, že sa nedokázali voči nim vymedziť, sa snažia urobiť z politiky bojovú arénu. Podarí sa im to len vtedy, ak im to dovolí demokratická väčšina. Odkazujem im, že neuhneme, nebojíme sa a nevystrašia nás. Práve naopak, stojíme im čelom. Sú hluční, majú zdroje a ide im o všetko, ale to je málo," reagoval premiér. Koaličné strany už podľa neho ukázali, že majú odvahu postaviť sa mafii a extrémizmu. „Máme to totiž v našej DNA, že zlo sa netoleruje, ale sa s ním bojuje," doplnil Heger.

20:44 Podpredseda Národnej rady Milan Laurenčík (SaS) opäť prerušil rokovanie schôdze k obrannej dohode s USA. Opozičný poslanec Stanislav Mizík (ĽSNS) totiž priniesol do rokovacej sály reproduktory, z ktorých pustil zvuk sirény. Urobil tak počas vystúpenia koaličného poslanca Petra Osuského (SaS). Laurenčík preto zvolal poslanecké grémium, ktoré sa dnes koná po niekoľkýkrát.

19:30 Fico vyhlásil, že sa nestotožňuje so stratégiou, podľa ktorej je Rusko hrozbou. Hovorí, že dohoda s USA nemá nič spoločné s členstvom Slovenska v NATO. „Je to len naša dobrá vôľa. A takéto dohody by mali byť vyvážené, ale táto je jednostranne výhodná len pre Spojené štáty americké,“ povedal predseda strany Smer. Podľa neho ide len o americkú snahu získať kontrolu nad vzdušných priestorom.

19:27 K rečníckemu pultu sa postavil Robert Fico (Smer). Koaličným poslancom vyčíta, že nedali priestor Žilinku. „Na hĺbku argumentov generálneho prokurátora nemáte žiadnu relevantnú odpoveď,“ povedal Fico.

19:20 Vo svete sa technické dohody podobné obrannej dohode s USA prijímajú v parlamente väčšinovo a neorganizujú sa žiadne protesty. V parlamente to vyhlásil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Naznačil, že dohoda o obrannej spolupráci s USA znamená obranu a bezpečnosť pre celú krajinu, nielen pre koalíciu. Zároveň kritizoval generálneho prokurátora Maroša Žilinku za jeho vyjadrenie, s ktorým plánoval vystúpiť v pléne.

„Maroš Žilinka odštartoval svoju prezidentskú kampaň, je nám to všetkým jasné. Už nie je nezávislým prokurátorom, rozhodol sa ísť do politiky,“ vyhlásil. Dodal, že v jeho prejave je veľa neprávd či zavádzania a je proti základným záujmom SR.

Žilinkovi neumožnili poslanci vystúpiť na pôde NR SR. Jeho prejav preto čítal v pléne Juraj Blanár (Smer). Vo svojom prejave tvrdí, že SR má skúsenosti s pobytom cudzích vojsk na našom území. Argumentuje okupáciou Československa v roku 1968, keď mali vojská Varšavskej zmluvy dočasný pobyt na našom území na základe zmluvy medzi vládou Československej socialistickej republiky a vládou Zväzu sovietskych socialistických republík. Túto zmluvu označil za „nepochybne výhodnejšiu“ pre SR, než je dohoda o obrannej spolupráci s USA.

Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš uviedol, že každý poslanec hnutia bude hlasovať podľa svojho svedomia. „Asi traja kolegovia majú stále nezodpovedané otázky, tak je to správne a v poriadku,“ povedal Šipoš.

19:02 Premávku v úseku od Šulekovej ulice po Mudroňovu ulicu v bratislavskom Starom Meste po proteste pred budovou Národnej rady obnovili. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

Podľa medializovaných informácií sa pred parlamentom zišlo 3000 až 5000 ľudí.

18:31 Veľvyslanectvо Ukrajiny v SR odsúdilo nesprávne zaobchádzanie s vlajkou Ukrajiny od poslancov Mareka Kotlebu a Andreja Medveckého.

„Ivan Korčok dnes v Kyjeve potvrdil pevnú a neochvejnú pozíciu Slovenska pri podpore Ukrajiny! Máme podporu aj v NR SR! Odsudzujeme a žiadame o ospravedlnenie!“ spomína veľvyslanectvo na sociálnej sieti.

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár je na 13 strane Žilinkovho prejavu.

17:52 Ozbrojené sily USA môžu podľa Žilinku prepravovať, rozmiestňovať a skladovať obranné zariadenia, zásoby a materiál (ďalej len „rozmiestnený materiál“) v dohodnutých zariadeniach a priestoroch a na iných miestach podľa vzájomnej dohody ozbrojené sily USA by mali vopred informovať slovenského výkonného zástupcu, t. j. Ministerstvo obrany Slovenskej republiky.

Rezort obrany musí podľa zmluvy vedieť o typoch, množstvách a harmonogramoch dodávok rozmiestňovaného materiálu, ktorý majú ozbrojené sily USA v úmysle prepraviť alebo rozmiestniť na území Slovenskej republiky, ako aj o dodávateľoch USA, ktorí takéto dodávky uskutočňujú.

Žilinka v texte tvrdí, že z uvedeného je zrejmé, že ide o porušenie suverenity a zvrchovanosti Slovenskej republiky, ktorá v rozpore s čl. 7 prenáša časť výkonu svojich práv na cudzí štát, stráca kontrolu nad vojenskými zariadeniami, dopravnými prostriedkami, zbraňami, strelivom a iným vojenským materiálom cudzieho štátu umiestnenými na území Slovenskej republiky.

„Slovenská republika nebude oprávnená kontrolovať ich dovoz a vývoz, ich použitie ani účel ich dovozu, vývozu či použitia. Inými slovami, Slovenská republika touto zmluvou prenechá svoje územie cudziemu štátu na vojenské účely, a to mimo rámca kolektívnej obrany prostredníctvom NATO. Okrem uvedeného, pripomienku Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky, aby predkladateľ expressis verbis v tejto dohode vylúčil export, reexport a rozmiestňovanie jadrových zbraní,“ uvádza sa v 25 stranovom dokumente.

17:47 Už 20 minút číta podpredseda parlamentu Juraj Blanár Žilinkov text. Je na štvrtej strane. Žilinka v texte porovnáva dohodu s USA s okupačnou zmluvou 1968, štát by vraj stratil kontrolu nad časťou územia.

Žilinka zdôrazňuje, že Slovensko sa môže s USA dohodnúť aj na používaní ďalších zariadení a nemusí to byť len Vojenské letisko Malacky-Kuchyňa a Vojenské letisko Sliač.

„Táto dohoda sa v podstate vzťahuje na užívanie priestorov a zariadení na území Slovenskej republiky ozbrojenými silami oboch štátov označených v celom texte dohody pojmom „dohodnuté zariadenia a priestory. Dohodnúť sa môžu aj ďalšie zariadenia a priestory na území Slovenskej republiky, ktoré môže Slovenská republika poskytnúť v budúcnosti na základe vzájomnej dohody, a ku ktorým budú mať ozbrojené sily USA, ich dodávatelia, závislé osoby a ďalšie osoby podľa vzájomnej dohody prístup a oprávnenie používať ich podľa tejto dohody,“ spomína sa v Žilinkovom texte.

17:37 Už desať minút číta Blanár Žilinkov text. Zatiaľ je na druhej strane z 25 stranového dokumentu. Koaliční poslanci opustili sálu.

17:26 Kotlebovci aj naďalej odmietajú opustiť rečnícky pult, no Blanára nechávajú čítať 25 stranový dokument, ktorý chcel prečítať Žilinka.

17:26 Podľa Kollára sú dve možnosti. Buď otvorí rozpravu, vyzve Blanára aby prečítal stanovisko generálneho prokurátora alebo v prípade, že bude priebeh schôdze narúšaný, rozpravu zruší a hlasovať sa bude v stredu o 11. hodine. Kollár zároveň prisľúbil, že zmenia rokovací poriadok, aby sa mohla zaviesť parlamentná stráž. „Ak by sme mali parlamentnú stráž, dal by som ich vykázať a vyviesť zo sály. Nemáme to, bohužiaľ, v rokovacom poriadku. Pevne verím, že veľmi rýchlo takúto možnosť zavedieme,“ vyhlásil Kollár.

17:24 Predseda parlamentu Boris Kollár obnovil schôdzu. „Do rozpravy sa prihlásil podpredseda parlamentu Juraj Blanár a prečíta text, ktorý chcel predniesť generálny prokurátor Maroš Žilinka,“ vyhlásil. Koaliční poslanci žiadajú ukončiť rozpravu.

17:12 Schôdza sa zatiaľ nezačala. Robert Fico sa objavil za zvuku Slovenskej hymny na pódiu pred parlamentom. Je tam zhruba tisíc protestujúcich, ktorí po ňom opakujú: „V jednote je sila!“. Tvrdí, že mu polícia zakázala protestovať pred bustou Alexandra Dubčeka. Hovorí o spájaní opozície.

16:50 Schôdza bude pokračovať o 17. hodine.

16:30 Fico tvrdí, že znovuobvinenie exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského je politické vydieranie hnutia Sme rodina.

16:28 Proti obrannej dohode s USA protestujú aj pred parlamentom. Polícia zatiaľ zasahovať nemusela. „Situáciu monitorujeme a priebežne vyhodnocujeme. Prípady narušenia verejného poriadku ani páchania protiprávnej činnosti sme doposiaľ nezaznamenali,“ uviedli na sociálnej sieti.

16:27 Poslanec Juraj Šeliga chce na najbližšej schôdzi podať návrh na vytvorenie parlamentnej stráže. „Čo dnes predvádzajú kotlebovci je neprijateľné!“ zdôraznil na sociálnej sieti.

VIDEO: Pozrite si, ako sa poslanci oblievali vodou pri rečníckom pultíku v NRSR
Video

16:20 Kollár upozorňuje opozičných politikov, že počas schôdze vyrušujú. Z toho dôvodu sa k rozprave nemohol prihlásiť ani Fico. Predseda parlamentu opäť schôdzu prerušil. „Takto môžeme ísť, dokedy budete chcieť,“ dodal Kollár a zvolal ďalšie grémium.

16:19 Kotleba naďalej okupuje rečnícky pult a píska na píštaľku.

16:18 Fico apeluje na Kollára, aby prerušil schôdzu. Ani Fico nevie, čo má robiť.

16:15 Rokovanie pokračuje. V sále aj naďalej znie piskot a Fico odmieta začať so svojou rozpravou. Kollár ho upozorňuje, že mu beží čas a vyzýva ho aby si upratal v opozícii. „Teraz vás vypískali z vlastných radov,“ dodal Kollár.

15:53 Dohody o obrannej spolupráci medzi členmi NATO sú jedným z krokov, ktoré prispievajú k zvyšovaniu interoperability ozbrojených síl jednotlivých členov. Upozornil na to náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl generál Daniel Zmeko. V tomto kontexte pristupuje aj k zmluve o obrannej spolupráci medzi SR a USA. „Sme pripravení využiť každú príležitosť na posilnenie našej pripravenosti splniť hlavnú úlohu, ktorá je pred OS SR postavená v zmysle platnej legislatívy, takouto príležitosťou je pre nás aj dohoda o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi, naším strategickým partnerom,“ povedal Zmeko.

Jana Bittó Cigániková (SaS), Miroslav Žiak...
Atmosféra počas rokovania mimoriadnej 57....
+3Generálny prokurátor Maroš Žilinka žiadal o...

15:46 Koalícia by mala podľa Petra Pellegriniho stiahnuť návrh obrannej dohody s USA z rokovania Národnej rady . Chce, aby sa o návrhu v pokoji diskutovalo. Zároveň kritizoval, že koalícia neumožnila v pléne vystúpiť generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Pellegrini zároveň vyzval vládu, aby ukončila napätie. „Neviem, či nechápete, čo robíte. Snažíte sa nasilu pretlačiť zmluvu, ktorá vyvoláva obrovské pochybnosti,“ dodal. „Stiahnite návrh z rokovania, poďme o tom otvorene diskutovať, ak zistíme, že to nie je aktuálna priorita , nechajme to tak. V opačnom prípade hrozí, že situácia bude horšia ako dnes,“ vyhlásil.

15:45 Do rokovacej sály sa vrátil Boris Kollár a zvolal poslanecké grémium. Rokovanie je opäť prerušené.

15:38 Poslanec Peter Pčolinský so Sme rodina tvrdí, že poriadok v sále má udržiavať predsedajúci. Tým je v tejto chvíli Juraj Blanár. Ten vyhlásil päťminútovú prestávku. Dosiaľ schôdzu viedol Kollár, po ňom Gábor Grendel (OĽaNO), po ňom Blanár.

15:38 Miroslav Žiak (SaS) upozorňuje, že v rozprave sú zaradení aj poslanci, ktorí boli vykázaní zo sály. Podpredsedu parlamentu Blanára, ktorý aktuálne schôdzu vedie, požiadal, aby vykázaní poslanci nemohli vystúpiť v rozprave. Parlament zatiaľ nie je uznášaniaschopný. Ako prvý má v rozprave hovoriť Fico, v sále sa opäť ozýva piskot. Fico žiada prítomnosť predsedu Národnej rady. Tvrdí, že sa" fláka a nevie si urobiť poriadok v sále". „Ak si nevie urobiť poriadok, nech odstúpi,“ odkázal Kollárovi.

15:32 Hlasovacie zariadenia sú podľa Juraja Blanára opravené a schôdza môže pokračovať. V sále je pokoj, no rečnícky pultík stále okupujú poslanci ĽS NS. Poslanci sa preto dohodli, že v rozprave budú vystupovať zo svojich miest.

14:54 Rozprava je prerušená, pretože niektorým poslancom nefungujú hlasovacie zariadenia.

14:35 Fico vyzval, aby minister Naď prečítal svoj prejav znova, pretože mu nerozumel. Vzhľadom na poškodené hlasovacie zariadenia bola schôdza na polhodinu prerušená. Poslanec Šeliga (nez., Za ľudí) na sociálnej sieti oznámil, že na najbližšej schôdzi podá návrh na vytvorenie parlamentnej stráže.

žilinka Čítajte viac Prečítajte si Žilinkove vystúpenie k zmluve s USA, ktoré si koalícia odmietla vypočuť

14:32 Fico vyhlásil, že generálny prokurátor poskytol svoje vystúpenie slovenským médiám. Tvrdí, že v dokumente sú závažné veci a chce, aby bol v parlamente prečítaný. Žilinkov prejav má 25 strán.

14:31 Otvára sa rozprava.

14:25 – 14:30 Minister Naď zožal po dočítaní prejavu v sále potlesk. Aj naďalej sa v parlamente ozýva piskot. Predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krupa (OĽaNO) predstavil ako sa k návrhu postavili výbory. Ústavnoprávny výbor neprijal uznesenie, keďže návrh nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov. Výbor pre obranu a bezpečnosť ho odporučil.

14:24 Andrej Medvecký, Peter Krupa a Marian Kotleba (všetci ĽSNS) aj napriek vykázaniu z rokovacej sály naďalej blokujú rečnícky pult v pléne.

14:03 – 14:23 Minister Naď sa vrátil do sály a začal svoj prejav. Časť poslancov vykrikuje a píska. Naď sa tentoraz nedáva vyrušovať.

Minister obrany objasňuje históriu obrannej zmluvy. Hovorí, že text dohody je veľmi kvalitný. „Veľmi rád by som poďakoval politikom strán Smer a Hlas, ktoré takmer dohodli text tejto dohody,“ vyhlásil Naď.

Počas celého jeho prejavu piskot neutícha. Minister nestojí za rečníckym pultom, pretože ten stále okupujú poslanci ĽS NS.

Naď zdôrazňuje, že zmluva neznamená okupáciu Slovenska, naopak, pripomína udalosti z roku 1968. „Pľujete do tváre pána Dubčeka, pán Fico,“ obrátil sa Naď priamo na lídra strany Smer Roberta Fica. „Ste nechutný,“ dodal Naď na margo akcie, ktorú Smer zvoláva na 17. hodinu pred bustou Alexandra Dubčeka pred parlamentom.

„Hanbite sa,“ odkazuje Naď Ficovi a Petrovi Pellegrinimu a hovorí, že sa snažia zo Slovenska urobiť najslabšie ohnivko NATO. Vyčíta im, že spolu s kotlebovcami strašia ľudí.

Predsedajúci upozorňuje poslancov, aby si nenakrúcali protesty v sále.

Naď sa snaží prekričať pískanie a fujkanie poslancov. Ficovi a Pellegrinimu pripomína vojenské cvičenia, ktorých frekvencia sa podľa neho zvýšila práve za minulej vlády.

Kotlebovi zasa vyčíta, že „pije s Rusmi na Sliači“.

Naď hovorí, že vďaka obrannej dohode získa Slovensko financie na opravu infraštruktúry. V prvej etape by malo ísť o 100 miliónov dolárov.

Ficovi vyčíta, že vojaci musia pracovať v plesnivých priestoroch, dôvodom je aj „manažovanie Výbohom“.

„Naši spojenci nám našu suverenitu garantujú,“ hovorí Naď a pripomína zmluvu s Českou republikou, ktorá je podľa neho veľmi podobná zmluve s USA. Ak by spôsobili nejakú škodu, je za to zodpovedná Slovenská republika, pokračuje Naď s tým, že tak je to správne.

„Dohodu s USA uzatvárame ako dvaja spojenci, dve spriatelené krajiny,“ pokračuje Naď v parlamente. „Súlad dohody s ústavou potvrdzuje rokovanie legislatívnej rady vlády,“ vyhlásil minister.

Poslancom vysvetľuje, že o prítomnosti vojakov na území SR bude rozhodovať vláda a parlament. „Všetky aktivity sa budú diať so súhlasom najvyšších orgánov Slovenskej republiky. Dohoda nedáva Spojeným štátom umiestniť na Slovensku vojenskú techniku, s ktorou by Slovenská republika nesúhlasila,“ povedal minister obrany.

„Extrémisti sú odpadom spoločnosti a patria na smetisko dejín,“ odkazuje Naď časti poslancov. „Do extrémistickej žumpy klesol Smer a aj Hlas. Viacerí poslanci Hlasu mi ešte aj dnes povedali, že by chceli zmluvy podporiť, ale nemôžu, lebo politika,“ kritizuje minister opozíciu.

13:42 – 13:50 Marek Kotleba udrel Miroslava Žiaka a strhol mu rúško. Pri rečníckom pulte sa totiž stretli poslanci ĽS NS a poslanci SaS. Prví držali slovenskú vlajku, druhí ukrajinskú. Kotlebovci svojich kolegov obliali vodou a snažili sa poškodiť ukrajinskú vlajku.

Kollár vykázal zo sály niektorých poslancov, tí ho však vôbec nepočúvajú.

Návrh dohody odôvodňuje minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Prišiel za ním poslanec ĽS NS Marian Kotleba, strhol si rúško z tváre.

Naďovi prišli na pomoc poslanci z OĽaNO a SaS. Naď si urobil selfie a odišiel zo sály na ďalšie poslanecké grémium.

Rečnícky pult okupujú poslanci ĽS NS. Komunikovať sa s nimi snaží poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková.

13:35– 13:42 Schôdza pokračuje – hlasuje sa o programe. Poslanci schválili program, prítomných bolo 124 poslancov, za bolo 76 poslancov.

Poslanci nedovolia vystúpiť Žilinkovi. Za jeho vystúpenie bolo len 59 poslancov, proti 23, zdržalo sa 38 a 4 nehlasovali.

Časť poslancov po neschválení vystúpenia generálneho prokurátora kričalo fuj, časť si tlieskala.

Poslanci neschválili návrh, aby sa schôdza prerušila a najskôr zmluvu prerokovali poslanci vo výboroch.

Rovnako neschválili ani návrh Juraja Blanára, aby sa hlasovala aklamačne.

13.05 – 13.35 Nálada v pléne je veľmi nervózna. Niektorí poslanci sa medzi sebou hádajú a podpichujú. Kollár, ktorý schôdzu vedie, poslancov upokojuje a vysvetľuje im, že sa bude hlasovať o všetkých procedurálnych návrhoch. Predseda parlamentu zvolal poslanecké grémium na Šeligov podnet.

Poslanci sa nevedeli zhodnúť, či mali o zmluve rokovať parlamentné výbory. Ba ani na tom, či môže vystúpiť v pléne generálny prokurátor.

Poslanec Boris Susko (Smer) v procedurálnom návrhu žiadal, aby bola mimoriadna schôdza prerušená, pretože parlamentné výbory mali 30 dní na prerokovanie textu zmluvy.

Kollár vyhlásil, že poslanci, ktorí nebudú mať nasadené rúška, budú vykázaní zo sály.

Juraj Blanár (Smer) navrhuje v mene celého klubu Smer, aby sa o zmluve hlasovalo aklamatívne, teda verejne.

Schôdza po krátkej pauze pokračuje. Poslanci schválili program, prítomných bolo 124 poslancov, za bolo 76 poslancov.

Generálny prokurátor žiadal o pridelenie slova

Generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti oznámil, že chce vystúpiť v parlamente počas rozpravy o obrannej zmluve s USA.

VIDEO: Šeligu prekvapila prítomnosť Maroša Žilinku
Video

„Prišiel som do Národnej rady, kde sa o 13. hodine začína schôdza s jediným bodom programu: Návrh na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Dohodou o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických,“ napísal Žilinka na sociálnej sieti.

Pripojil aj žiadosť, ktorú adresoval Borisovi Kollárovi (Sme rodina) ako predsedovi parlamentu. Žilinka žiada o udelenie slova v rozprave k zmluve.

Zmluva by mala platiť desať rokov

Dohodu už odsúhlasila vláda, minulý týždeň ju zástupcovia SR a USA podpísali v americkom Washingtone. Zmluvu musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou SR.

Generálna prokuratúra SR dohodu s USA odmieta ako celok, v medzirezortnom pripomienkovom konaní uplatnila 35 zásadných pripomienok.

Dohoda by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná, alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Predstavitelia vlády deklarovali, že zmluva neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Opozícia ju kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová uzavretie dohody podporuje.

nr sr parlament Čítajte viac Dobre si to zrátali? Dohoda s USA môže v parlamente naraziť

© Autorské práva vyhradené

3k+ debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Maroš Žilinka #obranná dohoda #Obranná dohoda s USA