Ukrajinská ambasáda žiada ospravedlnenie poslancov ĽSNS za správanie sa k ich vlajke

Ukrajinské veľvyslanectvo na Slovensku žiada ospravedlnenie za dehonestujúce správanie sa viacerých poslancov ĽSNS k vlajke Ukrajiny počas utorkového rokovania parlamentu.

09.02.2022 09:09
debata (116)

Veľvyslanectvo zároveň ich správanie odsudzuje. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) už avizoval, že Slovensko sa Ukrajine ospravedlní diplomatickou cestou. Veľvyslanectvo aj Korčok o tom informovali na sociálnej sieti.

„Ivan Korčok počas rokovaní v Kyjeve potvrdil pevnú a neochvejnú pozíciu Slovenska pri podpore Ukrajiny. Nesprávne zaobchádzanie s vlajkou Ukrajiny poslancami Marekom Kotlebom a Andrejom Medveckým (obaja ĽSNS) nemôže touto podporou otriasť,“ zdôraznilo veľvyslanectvo.

Šéf diplomacie uviedol, že sa za správanie poslancov hanbí o to viac, že k incidentu došlo počas jeho utorkových rokovaní v Kyjeve. „Niekoľko týždňov trvajúca hystéria a strašenie ľudí pre obrannú zmluvu s USA sa premenili na besnenie opozície a extrémistov v parlamente. Už je veru ťažko medzi nimi rozoznať rozdiel. Rúbe sa hlava nehlava a nedotknuteľné už nie sú ani symboly nášho suseda, ktorý sa nachádza v ťažkej situácii,“ skonštatoval Korčok. Vyjadril ľútosť a uistil, že Slovensko sa svojmu východnému susedovi diplomaticky ospravedlní.

nr sr parlament vlajky Čítajte viac Parlament rokoval o dohode s USA. V sále sa pískalo, kričalo či znela siréna

Peter Krúpa (ĽSNS) a Andrej Medvecký sa v utorok pred začiatkom diskusie o obrannej dohode v parlamente postavili k rečníckemu pultu aj so slovenskou vlajkou. Následne k pultu prišli aj Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak (obaja SaS) s ukrajinskou vlajkou. Poslanci sa pri pulte začali navzájom oblievať vodou. Vodou poslanci ĽSNS oblievali aj ukrajinskú vlajku a ďalší poslanci ĽSNS nakoniec štátny symbol Ukrajiny poslancom SaS vytrhli z rúk.

parlament Čítajte viac Parlamentná stoka
116 debata chyba
Viac na túto tému: #diplomacia #Ukrajina #ĽSNS