Lengvarský: Koncom marca by sa život mohol vrátiť do bežného režimu

Do bežných koľají by sa život na Slovensku po pandémii mohol dostať na konci marca. Predpokladá to minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO), ktorý pred stredajším rokovaním vlády naznačil termín zrušenia protipandemických opatrení.

09.02.2022 10:48 , aktualizované: 13:44
lengvarský Foto: ,
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský
debata (74)

„Absolvovali sme včera konzílium aj za účasti premiéra, hovorili sme spolu o situácii po odznení vlny omikronu a prvom nástrele opatrení s tým, že v princípe by sme koncom marca mohli byť v režime, ktorý by umožňoval bežný život občanom,“ povedal minister.

Heger: Uvoľnenie príde po kulminácii

Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) pred rokovaním vládneho kabinetu poznamenal, že hoci pozitivita na Slovensku stúpa, nie je to nič, čo by sa neočakávalo. Je rád, že počty ľudí na umelých pľúcnych ventiláciách klesajú. Potvrdil, že v utorok diskutovali s konzíliom odborníkov a stretnutie bude pokračovať aj v stredu. „Smerujeme k tomu a predbežná diskusia je nastavená tak, že keď budeme vidieť kulmináciu na Slovensku a potvrdí sa táto kulminácia a pokles zrejme v období desiatich dní, budeme vedieť prísť k výraznému uvoľneniu,“ povedal premiér. Presný dátum zatiaľ nechcel konkretizovať.

VIDEO: Heger: Keď budeme vidieť kulmináciu Omikronu, zrejme do desiatich dní by sme mohli zrušiť všetky opatrenia.
Video

Premiér predpokladá, že sa upustí od všetkých opatrení, čiže by podľa jeho slov došlo k uvoľneniu prevádzok pre všetkých ľudí. „Poslednou vecou, ktorou budeme disponovať, je nosenie respirátora. Ten chráni na viac ako 70 percent pred nákazou,“ poznamenal Heger. Pripomenul, že očkovanie poskytuje najväčšiu imunitu a ochranu pred nákazou.

Situácia v nemocniciach je stabilná

Ako ďalej uviedol Lengvarský počas rokovania vlády, situácia v nemocniciach v súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou na Slovensku je stabilná. „Epidemiologická situácia sa vyvíja podľa analýz, ktoré sme mali predtým, takže dochádza aj k nárastu pacientov v nemocniciach. Pravidelne situáciu vyhodnocujeme a budeme zvyšovať kapacity testovania,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva. Podotkol, že sa pracuje na tom, aby z radov študentov bol v prípade potreby posilnený zdravotnícky personál.

Video

Aktuálne na Slovensku pribúda priemerne okolo 20 000 pozitívne testovaných osôb. „Výrazne sme prekonali predošlé vlny, čo sa týka počtu prírastkov,“ skonštatoval Matej Mišík z Inštitútu zdravotníckych analýz. Podotkol, že približne dve percentá z tých ľudí, ktorí boli pred týždňom pozitívne testovaní, vyhľadávajú aj starostlivosť v nemocniciach. Hospitalizovaných je takmer 2300 pacientov v nemocniciach s ochorením COVID-19. Umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje 135 pacientov. „Nemocnice prijímajú priemerne okolo 250 pacientov denne,“ povedal Mišík s tým, že v niektoré dni to už bolo aj cez 300 pacientov za jeden deň.

B.Bystrica nemocnica triážny stan Čítajte viac Omikron láme rekordy. Pribudlo najviac infikovaných od začiatku pandémie

Stúpol aj počet výjazdov záchraniek, za uplynulý týždeň ich realizovali cez 1400 k pacientom s podozrením alebo potvrdenou diagnózou ochorenia COVID-19. „Nárast bol vo všetkých krajoch, najviac ich bolo v Prešovskom a Košickom kraji,“ povedal Mišík. Zároveň skonštatoval, že aktuálne sa prijíma cez 200 pacientov denne do nemocníc a okolo osem až deväť pacientov na umelú pľúcnu ventiláciu.

Hospitalizujú viac mladších

Podľa Mišíka pri omikron vlne stúpli príjmy v nemocniciach najmä u mladších ročníkov, kým počas delta vlny to boli najmä ľudia nad 60 rokov. „Výraznejšie stúplo zastúpenie mladších osôb pod 20 rokov, ale aj v produktívnom veku 20–40 rokov,“ uviedol Mišík. Postupne sa však podľa jeho slov zvyšuje aj nárast príjmov do nemocníc vo vekovej kategórií 60 rokov a viac.

Vyjadril sa aj k sedemdňovej incidencii. „Okresy Žilina, Skalica a Bytča majú incidenciu cez 3000, čo znamená, že za uplynulých sedem dní boli tri percentá populácie týchto okresov pozitívne testované PCR testami.“ Priemerná slovenská sedemdňová incidencia je na úrovni 2300, čo znamená, že jedna z 50 osôb bola na Slovenku za uplynulých sedem dní pozitívne testovaná PCR testom.

Zaočkovanosť na Slovensku aspoň prvou dávkou vakcíny podľa slov Mišíka presahuje 51 percent. „S treťou dávkou nedosahuje ani 30 percent populácie,“ povedal s tým, že najvyššia zaočkovanosť posilňujúcou treťou dávkou je vo vekovej kategórii nad 60 rokov.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus