Schválenie obrannej dohody je podľa Korčoka hlasom zodpovednosti

Schválenie dohody o obrannej spolupráci Slovenska s USA poslancami Národnej rady (NR) SR je hlasom zodpovednosti a zároveň odmietnutím populizmu, hystérie a cynizmu v podaní opozície a extrémistov. Na sociálnej sieti to skonštatoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

09.02.2022 13:54
korčok Foto: ,
Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok počas slávnostnej ceremónie podpisu obrannej zmluvy medzi USA a Slovenskom vo Washingtone. 3. február 2022.
debata (41)

„Ďakujem poslancom SaS, z ktorých všetci prítomní hlasovali za, a rovnako všetkým tým z koalície, ktorí ju rovnako podporili,“ uviedol na margo schválenia Korčok.

Priznal však, že schválenie dohody mu nepriniesol pocit víťazstva. Dôvodom bol aj neporiadok v rokovacej sieni NR SR a hanobenie vlajky Ukrajiny, ktorého sa počas utorka dopustili viacerí poslanci ĽSNS. „Podpora dohody v parlamente je síce dobrou správou, ale to, čo sa okolo nej odohralo, je mementom pre celú demokratickú politickú scénu. Je precitnutím z ilúzie o tom, že naše miesto vo svete je vybavená vec. Nie je. Veľká časť spoločnosti je zmätená, nevie sa zorientovať, nevie, prečo patríme do NATO a EÚ,“ poukázal šéf diplomacie.

parlament, obranná zmluva, Naď, Kollár, nr sr Čítajte viac Prezidentka ratifikovala dohodu s USA. Parlament ju odklepol 79 hlasmi

Zdôraznil, že vyjadrenia opozície na margo USA či NATO si spojenci Slovenska zapamätajú. „Pozametali ste s vlastnou krajinou ako s handrou. A naši partneri vo svete už vedia, že na Slovensku sa derie k moci politická reprezentácia, o ktorej môžu reálne predpokladať, že keď raz pôjde do tuhého, rovnako pozametáte dlážku aj s nimi, s tými, s ktorými sme si dali sľub spoločnej obrany a bezpečnosti. A je jasné, že maximum, čo od vás spojenci môžu čakať, je vypustenie nafukovacích holubíc mieru,“ dodal Korčok.

Poslanci NR SR v stredu odsúhlasili dohodu o obrannej spolupráci Slovenska s USA. Za hlasovalo 79 poslancov zo 140 prítomných, proti bolo 60. Potrebná je ešte ratifikácia dohody prezidentkou SR.

nr sr parlament vlajky Čítajte viac Ukrajinská ambasáda žiada ospravedlnenie poslancov ĽSNS za správanie sa k ich vlajke
41 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Korčok #Obranná dohoda s USA