Francúzi ako Kanaďania. Na cestu vyrazili konvoje slobody

Odporcovia očkovania vo Francúzsku zorganizovali konvoje slobody. Cez víkend chcú protestovať v Paríži a potom sa vydať na cestu do Bruselu. Vláda konvoje berie vážne a v prípad potreby chce tvrdo zasiahnuť. Veľkú účasť však neočakáva.

10.02.2022 06:15 , aktualizované: 23:52
Nový Zéland, koronavírus Foto: ,
Polícia zatýka ľudí protestujúcich proti koronavírusovým opatreniam vo Wellingtone na Novom Zélande vo štvrtok 10. februára 2022. Protest sa začal v utorok a bol inšpirovaný konvojom slobody v Kanade.
debata (175)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:51 Holandsko do konca februára zruší väčšinu koronavírusových reštrikcií, oznámila tamojšia vláda. Krajina v posledných týždňoch opakovane zaznamenala rekordné denné prírastky nakazených, počet hospitalizovaných s covidom v nemocniciach však vzrástol len nepatrne, napísala agentúra Reuters.

Bary a reštaurácie pre Holanďanov od 18. februára zostanú otvorené až do jednej hodiny ráno, napísal holandský minister zdravotníctva Ernst Kuipers v liste parlamentu. Teraz musia podniky zavrieť o desiatej večer. Do konca mesiaca na verejnosti prestane platiť aj nariadenie o dodržiavaní rozostupov, ľudia sa ale naďalej budú preukazovať dokladom o očkovaní, prekonaní choroby alebo negatívnym testom.

Vďaka uvoľneniu budú môcť v plnej kapacite otvoriť divadlá, kiná a divákov privítať športové podujatia. S potvrdením o negatívnom teste budú môcť Holanďania do nočných klubov alebo na festivaly. Holandská vláda sa ohľadom uvoľnenia poradí s odborným panelom a nové opatrenia oznámi budúci utorok, uviedol Kuipers.

Vysoké denné bilancie nakazených v Holandsku podporilo rozšírenie variantu omikron, podobne ako v iných krajinách však nenastalo dramatické navýšenie pacientov v nemocniciach.

Reštrikcie aj napriek stúpajúcemu počtu ľudí s pozitívnym testom postupne uvoľňujú aj ďalšie európske krajiny. Napríklad Španieli oddnes nemusia nosiť vonku rúška, Talianom podobné opatrenie skončí v piatok.

23:22 Tunisko ruší nočný zákaz vychádzania zavedený minulý mesiac v snahe spomaliť šírenie koronavírusu. S odkazom na vyhlásenie tuniskej vlády o tom informuje agentúra Reuters. Podľa toho istého vyhlásenia bol o týždeň v Tunisku predĺžený zákaz demonštrácií a zhromaždení.

Tunisko, ktoré má približne 12 miliónov obyvateľov, od začiatku pandémie zaznamenalo približne 955 000 prípadov koronavírusu a 26 889 ľudí s covidom zomrelo. Podľa webu Our World in Data, ktorý monitoruje vývoj vakcinácie vo svete, bolo v Tunisko proti covidu plne naočkovaných 53 percent populácie.

23:14 Vodiči nákladných áut protestujúci proti pandemickým opatreniam kanadskej vlády zablokovali v poradí už tretí hraničný priechod s USA, tentokrát v provincii Manitoba. TASR o tom informovala na základe správy AFP.

„Demonštrácia zahŕňajúca veľké množstvo vozidiel a poľnohospodárskej techniky blokuje hraničný priechod (pri obci) Emerson…, ktorý je tak (úplne) vyradený z prevádzky,“ napísala na Twitteri kanadská polícia.

Pre protest je už niekoľko dní neprejazdný aj most spájajúci kanadskú provinciu Ontário a americké mesto Detroit, čo donútilo niektoré veľké automobilové spoločnosti v USA aj Kanade obmedziť výrobu, približuje AFP. Kamionisti niekoľko dní blokujú tiež americko-kanadský hraničný priechod v provincii Alberta.

Kanadský premiér Justin Trudeau označil v stredu blokády kanadsko-amerických hraničných priechodov za „neprijateľné“.

Protestná akcia v kanadskom hlavnom meste Ottawa sa začala koncom januára príchodom stoviek kamiónov. Tento tzv. Konvoj slobody (Freedom Convoy) a jeho stúpenci sa „utáborili“ neďaleko kanadského parlamentu a vyhlasujú, že budú protestovať, pokým nebudú pandemické obmedzenia zrušené.

Protesty podnietila požiadavka kanadských úradov na očkovanie kamionistov vracajúcich sa z USA.

Kanadská aliancia kamionistov sa od protestov dištancovala a pripomenula, že „drvivá väčšina“ šoférov nákladných áut v Kanade je zaočkovaná, informuje stanica al-Džazíra. Podľa kanadského ministra dopravy Omara Alghabru až takmer 90 percent.

21:11 Po Francúzsku či Belgicku zakázalo takzvané Konvoje slobody aj Rakúsko. V Paríži je policajná prefektúra pripravená proti nim razantne zasiahnuť a nepripustiť plánovanú blokádu ulíc hlavného mesta. Rovnaké rozhodnutie padlo aj v Bruseli a Viedni. Chystané protesty v európskych mestách sú inšpirované hnutím proti epidemickým opatreniam v Kanade.

Odporcovia protikoronaví­rusových opatrení a očkovanie proti covidu-19 vo štvrtok vyrazili z niekoľkých francúzskych miest v spoločných kolónach, od dnešného večera chceli spoločne demonštrovať v Paríži. V pondelok sa mali kolóny áut spoločne presunúť do Bruselu.

Vedenie belgickej metropoly sa rozhodlo zakázať Konvoju slobody vstup do Bruselu. Na organizovanie demonštrácie je v Belgicku nevyhnutné podať príslušnú žiadosť, a tú mesto nedostalo; akcia je teda nelegálna, uviedol starosta Philippe Close. Brusel je pripravený zapojiť mestskú aj štátnu políciu, aby zabránil vozidlám vo vjazde, pokiaľ by sa o to pokúsili napriek zákazu. Mesto chce zaistiť čo najmenší vplyv demonštrácií na verejný poriadok, napísal starosta na twitteri.

Zvolávatelia podobného protestu vo Viedni uviedli, že v piatok sa do centra rakúskej metropoly zíde až 3 000 vozidiel. Polícia v reakcii na to oznámila, že akciu zakazuje. Odôvodnila to údajným zámerom protestujúcich úplne ochromiť dopravu v strede mesta. Ďalej uviedla, že by išlo o neprijateľnú hlukovú záťaž a neprijateľné nebezpečenstvo znečistenia emisiami.

19:55 Český Senát po celodennom rokovaní neschválil vládnu novelu pandemického zákona. Podľa viacerých senátorov je v rozpore s ústavou. Poslanecká snemovňa však môže veto Senátu prehlasovať a zákon je pripravený podpísať aj prezident Miloš Zeman, informujú Novinky.cz.

Za zamietnutie legislatívy hlasovalo 32 zo 61 prítomných senátorov. Predtým Senát hlasoval o schválení zákona, na to však chýbal jeden hlas – za zákon bolo iba 30 senátorov zo 61. Legislatíva sa tak vráti do Poslaneckej snemovne, ktorá by o nej mala hlasovať už na budúci týždeň.

Za pandemický zákon v Senáte agitoval minister zdravotníctva Vlastimil Válek (TOP 09). Zdôrazňoval, že v posledných dňoch koronavírusový variant omikron prenikol do seniorskej populácie a bez pandemického zákona či núdzového stavu by opatrenia proti šíreniu koronavírusu v sociálnych a zdravotníckych zariadeniach skončili.

„Ak nebude pandemický zákon, aby mohol chrániť seniorov, bude musieť vláda vyhlásiť núdzový stav,“ varoval.

Zákon kritizoval aj predseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podľa neho dokument nedefinuje hranicu, kedy sa vyhlasuje pandemický stav, a neuvádza ani to, aké mimoriadne opatrenia by vtedy mali byť prijaté. Vystrčil však nakoniec hlasoval za.

Senátori kritizovali napríklad aj fakt, že zákon umožňuje posielať ľudí do karantény krátkou textovou správou odoslanou na mobilný telefón. V súčasnosti platí, že ľudí do karantény posiela lekár alebo hygiena.

19:23 Španieli nemusia až na výnimky nosiť vonku rúška. Napriek tomu ich ale v uliciach mnohí aj naďalej majú nasadené, informovali zahraničné agentúry. Povinnú ochranu úst a nosa vláda zrušila po skoro dvoch mesiacoch po opätovnom zavedení pred vianočnými sviatkami. Krok odôvodnila poklesom prípadov koronavírusovej nákazy.

Medzi tými, ktorí v Madride stále rúško mali, je aj dvadsaťsedemročný Julio Garcia. „Je to moje osobné rozhodnutie. Nerobím to len pre seba, chcem chrániť aj svoju rodinu,“ uviedol. Podobného názoru je aj päťdesiatročná zamestnankyňa španielskej národnej knižnice Julia de Isidrová. „Cítim, že ma rúška chránia, predovšetkým v prípadoch, keď je okolo veľa ľudí,“ uviedla.

Rúška zostávajú v Španielsku povinné vonku pri zhromaždeniach alebo v situáciách, kedy nie je možné dodržať bezpečnostný rozostup 1,5 metra. Ochrana úst a nosa je aj naďalej povinná vo vnútorných priestoroch mimo domova či v hromadnej doprave.

Rozhodnutie španielskej vlády privítal štyridsaťdvaročný Brit Paul Latham. „Je pekné, že môžem znova žiť slobodne a nemusím neustále myslieť na to, že si mám nasadiť rúško,“ uviedol muž, ktorý strávil uplynulý rok v Madride.

Od piatku ruší povinnosť nosiť vonku rúška aj Taliansko. Najmenej do 31. marca ale bude platiť povinná ochrana úst a nosa v uzavretých priestoroch. Ďalšie zmiernenie povinnosti bude záležať na vývoji epidémie, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

16:56 Skutočný počet nákaz koronavírusom v Afrike môže byť sedemnásobný v porovnaní s oficiálnymi údajmi a počet úmrtí aj trojnásobný. Povedala to dnes zástupkyňa africkej sekcie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Matshidiso Moetiová.

Podľa oficiálnych štatistík sa na celom africkom kontinente s 1,3 miliardami ľudí nakazilo 10,1 milióna osôb a na Covid-19 tam zomrelo vyše 242-tisíc ľudí.

„Sme si vedomí toho, že máme na tomto kontinente problémy nákazu mapovať. Ide napríklad o nedostatok testovacieho vybavenia a to mohlo viesť k podhodnoteniu prípadov,“ povedala Moetiová.

Podľa nej Afrika vstúpila do „kontrolovanej fázy“ pandémie a ďalšie očkovanie pomôže naučiť sa s covidom-19 žiť. „Bude tu s nami dlho, ale je vidieť svetlo na konci tunela. Tento rok môžeme napraviť skazu, ktorú vírus za sebou zanechal, a získať znova kontrolu nad svojimi životmi. Afrika smeruje od pandemickej fázy k obdobiu endemického výskytu vírusu a musíme sa teraz naučiť prítomnosť vírusu zvládať,“ povedala zástupkyňa WHO.

14:40 Belgické úrady vo štvrtok oznámili, že zakážu takzvané „konvoje slobody“, ktoré sa na budúci týždeň chystajú vydať na cestu do Bruselu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Starosta belgického hlavného mesta Brusel Philippe Close na Twitteri napísal: „Rozmiestnili sme prostriedky, ktoré zabránia blokovaniu Bruselského regiónu.“

Konvoj vozidiel inšpirovaný hnutím proti covidovým obmedzeniam, ktoré vzniklo v Kanade, má do Bruselu doraziť v pondelok 14. februára. Vyplýva to z výzvy na protest, ktorá sa šíri na sociálnych sieťach.

14:39 Britský princ Charles mal vo štvrtok pozitívny test na koronavírus a odišiel do izolácie vo svojej rezidencii Clarence House v Londýne. TASR informáciu prevzala zo správ staníc Sky News a BBC.

„Princ z Walesu (Charles) mal dnes ráno pozitívny test na COVID-19 a v súčasnosti je v domácej izolácii,“ napísal Clarence House na Twitteri.

Najstarší syn kráľovnej Alžbety II. a dedič trónu Charles je podľa Clarence House „hlboko sklamaný“, že sa nebude môcť zúčastniť na štvrtkových podujatiach vo Winchestri a bude sa usilovať plánovanú návštevu uskutočniť čo najskôr. Charles mal v tomto meste odhaliť sochu židovskej obchodníčky z 13. storočia menom Licoricia.

Princ Charles (73) už raz koronavírus prekonal, pripomína Sky News. Ochorenie mu potvrdili v marci 2020.

Pozitívny test mal vo štvrtok aj prvý minister (predseda vlády) Walesu Mark Drakeford, píše BBC. Drakeford je takisto v domácej izolácii a svoje pracovné povinnosti vykonáva na diaľku.

12:41 Úrady v Grónsku zrušili takmer všetky obmedzenia súvisiace s pandémiou koronavírusu. Od štvrtka tam ľudia nie sú povinní nosiť rúško a vo verejných priestoroch ako reštaurácie, kaviarne a športové haly už neplatia žiadne obmedzenia. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Jedinými platnými opatreniami sú tie, ktoré sa týkajú výletných lodí a ďalších osobných plavidiel, pričom ľudia bez trvalého pobytu v Grónsku musia mať pri vstupe do krajiny absolvované všetky odporúčané očkovania.

12:07 Talianska vláda plánuje v lete zmierniť protipandemické opatrenia i v oblasti cestovného ruchu – zahraniční turisti sa nebudú musieť preukazovať povinným potvrdením o zaočkovaní proti koronavírusu, prekonaní ochorenia COVID-19 či negatívnym výsledkom testu. Ako povedal v rozhovore pre štvrtkové vydanie denníka Il Messaggero minister cestovného ruchu Massimo Garavaglia, zrušiť sa má i pravidlo, ktoré umožňuje prenocovanie v hoteloch len zaočkovaným turistom a tým, čo sa z covidu uzdravili.

Minister uviedol, že Taliansko chce nasledovať príklad Francúzska, kde od apríla dôjde k uvoľneniu obmedzení. „Pandémia je v konečnej fáze, situácia je znova pod kontrolou. Krivka (počtu) nakazených rýchlo klesá a čoskoro budeme môcť zrušiť obmedzenia, ktoré bránia opätovnému naštartovaniu cestovného ruchu,“ poznamenal Garavaglia, ktorý je členom pravicovej strany Liga Severu. Jej predstavitelia už týždne dôrazne volajú po odstránení obmedzení zavedených v rámci boja proti covidu, pripomína agentúra APA.

Talianska vláda plánuje poskytnúť pre oblasť cestovného ruchu, ktorá počas pandémie utrpela výrazné straty, i novú formu podpory. Ako priblížil minister, počítajú napríklad s pomocou pre hotely, ako aj so šesťmesačnými daňovými úľavami pre cestovné kancelárie a organizátorov zájazdov.

11:57 Nezaradený poslanec parlamentu a šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19. Informoval o tom na sociálnej sieti.

„Cítim sa dobre a som v karanténe, aby som dodržal všetky predpisy,“ vyhlásil. Ako ďalej uviedol, pozitívny výsledok mu zistili pri pravidelnom preventívnom PCR testovaní.

10:15 PCR testy potvrdili za stredu na Slovensku 20 160 nových prípadov koronavírusu. Dohromady ich laboratóriá vykonali 35 106. Za uplynulý deň pribudlo aj 26 obetí ochorenia COVID-19 a ich celkový počet dosiahol 18 040. V nemoc­niciach leží aktuálne 2 009 pacientov s ochorením COVID-19.

koronavírus testovanie Čítajte viac PCR testy potvrdili pozitívny výsledok ďalším 20-tisíc Slovákom

8:02 V Nitrianskom samosprávnom kraji je v súčasnosti zaočkovaných aj druhou dávkou vakcíny proti koronavírusu viac ako 320-tisíc ľudí. Podľa slov riaditeľky Úradu NSK Heleny Psotovej väčšina z nich dostala vakcínu v niektorom z krajských veľkokapacitných očkovacích centier (VOC).

Ako pripomenula, NSK začal organizovať očkovanie po poverení ministerstvom zdravotníctva vo februári minulého roku. „V našich VOC v Nitre, v Šali a v Štúrove a v spolupráci s výjazdovými tímami dostalo vakcínu ku koncu januára tohto roka 195 062 očkova­ných,“ uviedla Psotová.

Okrem krajských VOC prebiehalo očkovanie aj nemocniciach v Nitre, v Komárne, v Leviciach a v Topoľčanoch. Svoje mobilné očkovacie centrá zriadilo aj mesto Nitra v poliklinikách na sídliskách Chrenová a Klokočina, v kultúrnych domoch v mestských častiach a v obchodnom centre Mlyny. „Proti ochoreniu Covid-19 očkuje v Nitrianskom kraji vo svojich ambulanciách aj 79 lekárov,“ doplnila Psotová.

Popri očkovaní sa samospráva podieľala aj na testovaní a distribúcii ochranných prostriedkov. „V roku 2021 sme vydali 163 540 antigé­nových testov, 32 600 jednora­zových rúšok, 38 900 respirátorov a 21-tisíc ochranných rukavíc,“ dodala Psotová. (tasr)

7:28 V hlavnom meste Turkménska Ašchabade a v dvoch z piatich administratívnych oblastí krajiny môžu ľudia nosiť len rúška bielej farby, informoval server turkmen.news a dodal, že dôvod nariadenia nie je jasný. Hoci sa v Turkménsku, jednej z najuzavretejších krajín sveta, nosia rúška, jej vedenie popiera, že by sa tam vyskytoval koronavírus.

V metropole Ašchabad začala biele rúška u vodičov už v decembri vymáhať dopravná polícia. V januári sa potom s rovnakou požiadavkou začali stretávať aj chodci, študenti a školáci. Pokuta za rúško nesprávnej farby predstavuje 50 manátov.

V meste Türkmenabat musia iba biele rúška nosiť úradníci a školáci. V prípade, že kontroly, ktoré majú začať 18. februára, odhalia u školákov čierne alebo farebné rúška, bude učiteľom a riaditeľom hroziť pokarhanie.

Podobné pravidlo sa už od roku 2017 v Turkménsku vzťahuje na automobily. Zakázané sú vozidlá čiernej farby a tmavých odtieňov. Stredoázijské Turkménsko je jednou z najviac autoritárskych krajín na svete, kde sa moc sústredí v rukách prezidenta. (turkmen.news, čtk)

7:04 V Nemecku za posledný deň vzrástla sedemdňová incidencia na 1 465 nakazených na 100-tisíc obyvateľov a nachádza sa tak na najvyššej úrovni od začiatku pandémie. Vyplýva to z údajov zverejnených Inštitútom Roberta Kocha (RKI). Za posledný deň sa v Nemecku potvrdilo 247 862 nových prípadov infekcie covidom.

Počty nakazených sú podľa expertov v skutočnosti zrejme výrazne vyššie a úrady ich už nedokážu zachytiť. Na mnohých miestach sú totiž vyčerpané kapacity testovania aj zdravotníckych zariadení a trasovanie kontaktov funguje len obmedzene.

Podľa RKI zomrelo v Nemecku za posledných 24 hodín v súvislosti s koronavírusom 238 ľudí, minulý týždeň ich bolo 164. Od začiatku pandémie v krajine zomrelo 119 453 ľudí po nákaze covidom. Počet pacientov, ktorí boli pre covid prijatí do nemocníc, stúpol v poslednom týždni na 6 na 100-tisíc obyvateľov, v utorok predstavoval tento údaj hodnotu 5,6. (dpa, rki, čtk)

6:59 V americkom štáte New York vo štvrtok vyprší platnosť povinného nosenia rúšok vo vnútorných verejných priestoroch vrátane obchodov či kancelárií. Ich nosenie bude ale naďalej povinné na školách či v zdravotníckych zariadeniach. Oznámila to v stredu tamojšia guvernérka Kathy Hochulová.

„Vzhľadom na klesajúce počty prípadov (nákazy) a hospitalizácií si môžeme dovoliť toto (pravidlo) zrušiť s účinnosťou od zajtra,“ uviedla Hochulová. Počet novoinfikovaných podľa jej slov v porovnaní so začiatkom januára poklesol o 93 percent. „To je dôvod, prečo vstupujeme do novej fázy tejto pandémie,“ povedala novinárom.

V pondelok bolo v newyorských nemocniciach hospitalizovaných približne 5-tisíc ľudí, pričom počas vrcholiacej aktuálnej vlny nákazy ich 11. januára naprieč týmto štátom evidovali takmer 12 700.

Hochulová dodala, že bude závisieť od jednotlivých firiem, či budú nosenie rúšok vyžadovať i po tom, ako to už nebude povinné. Táto povinnosť bola v New Yorku zavedená 10. decembra v súvislosti so šírením variantu omikron.

So zrušením nariadenia o nosení rúšok na školách, ktoré platí od augusta, chce guvernérka počkať, až kým sa nezvýši miera zaočkovanosti u detí. Situáciu majú znova prehodnotiť v marci. Štát New York sa tak pridal k niekoľkým ďalším štátom USA s demokratickým vedením, ktoré tento týždeň v dôsledku zlepšujúcej sa epidemickej situácie ohlásili zrušenie povinných rúšok na verejných miestach.

V Kalifornii vyprší povinné nosenie rúšok vo vnútri pre zaočkované osoby 15. februára, ako priblížil tamojší guvernér Gavin Newsom. V štáte Oregon má dôjsť k zrušeniu povinných rúšok podľa guvernérky Kate Brownovej najneskôr 31. marca.

Guvernér Delaware John Carney avizoval, že nariadenie týkajúce sa povinného prekrývania horných dýchacích ciest vo vnútorných priestoroch sa končí v piatok a na školách 31. marca. V New Jersey nebudú musieť žiaci ani zamestnanci na školách nosiť rúška od 7. marca. Guvernér Massachusetts Charlie Baker v stredu ohlásil, že žiaci nebudú musieť nosiť rúška od 28. februára. (afp, ap, tasr)

6:55 Novozélandská polícia začala vo štvrtok zatýkať niektorých demonštrantov, ktorí sa utáborili pred parlamentom v metropole Wellington na protest proti pandemickým obmedzeniam a očkovaniu proti covidu.

Polícia povolala ďalších viac ako 100 policajtov z iných častí krajiny. Policajti vytvorili rad a nariadili ľuďom, aby odišli, ale nepostupovali k nim, pričom zatýkali najmä tých, ktorí sa zdali byť neposlušní. Policajti mali na sebe ochranné vesty, ale nemali výstroj ani zbrane, uviedla AP.

„Polícia opakovane apelovala na demonštrantov, aby opustili areál, a začala s vysťahovaním ľudí,“ oznámil šéf polície okresu Wellington Corrie Parnell. „Polícia síce uznáva právo ľudí na protest, ale musí to byť vedené spôsobom, ktorý nespravodlivo neovplyvní širšiu verejnosť,“ vysvetlil.

Kolóna kamiónov a karavanov zablokovala v utorok ulice neďaleko novozélandského parlamentu v rámci protestu, ktorý sa inšpiroval podobnou demonštráciou v Kanade. Stovky vozidiel, oblepených odkazmi ako „Vráťte nám slobodu“ a „Donútenie nie je súhlas“, parkovali v uliciach obklopujúcich budovu parlamentu známu ako Úľ. Ďalšie stovky jazdili okolo centra mesta a zároveň trúbili. Vyše tisíc peších protestujúcich počúvalo prejavy.

Premiérka Jacinda Ardernová vyhlásila, že nemá v úmysle vstupovať do diskusie s účastníkmi kolóny. Argumentovala tým, že väčšina Novozélanďanov prejavila podporu očkovaciemu programu vlády. Očkovanie proti koronavírusu je na Novom Zélande povinné pre ľudí pracujúcich v určitých oblastiach, ako zdravotníctvo, polícia a súdnictvo, školstvo či obrana. Platí aj systém covid pasov, ktoré musia ľudia predkladať ako dôkaz o očkovaní, keď vstupujú do reštaurácií, na športové akcie a bohoslužby. Covid pasy sa nevyžadujú vo verejnej doprave, v supermarketoch, školách a pri poskytovaní zdravotníckych služieb. (ap, tasr)

6:15 Z niekoľkých francúzskych miest v stredu dopoludnia vyrazili takzvané konvoje slobody, kolóny áut, ktoré zorganizovali odporcovia protikoronaví­rusových opatrení a najmä očkovania proti COVIDU-19. Informovala o tom stanica BFM TV. Všetky konvoje mieria do Paríža, kde chcú ľudia počas víkendu spoločne demonštrovať. V pondelok majú v pláne zamieriť do Bruselu. Účastníkov konvojov k akcii inšpirovalo protestné hnutie v Kanade, kde vozidlá nespokojných obyvateľov blokujú ulice hlavného mesta aj niektoré cestné ťahy. Podobne sa inšpirovali aj nespokojní ľudia na Novom Zélande.

Najväčší z konvojov, ktoré sa organizujú predovšetkým na sociálnych sieťach, podľa stanice France bleu vyrazil z Nice na juhu krajiny. Približne dve stovky účastníkov vyzdobili svoje autá francúzskymi vlajkami a logom konvojov, ale bolo vidieť aj vlajky Kanady. Popri osobných autách idú aj motorky alebo karavany. Časť účastníkov žiada zrušenie protipandemických opatrení, iní kritizujú aj klesajúcu kúpnu silu alebo rastúce ceny energií.

Facebooková skupina Le convoi de la liberté (Konvoj slobody), ktorá vznikla 26. januára, má zatiaľ 310 000 členov, ale príspevkov nie je príliš veľa. Okrem Nice štartuje konvoj podľa serveru La Depeche aj z niektorých ďalších miest. Ďalšie vyrazia konvoje vo štvrtok.

Minister vnútra Gérald Darmanin v utorok večer povedal, že vláda konvoje berie úplne vážne a je pripravená prijať potrebné bezpečnostné opatrenia, pokiaľ to bude potrebné.

„Ak by ľudia chceli obmedzovať slobodu ostatných, najmä prístup do hlavného mesta, odpoveď štátu bude extrémne tvrdá,“ uviedol Darmanin. Vláda podľa neho ale nečaká príliš veľký rozsah protestov. V utorok večer sa na demonštrácii na podporu konvoja v Paríži zišlo asi 20 ľudí.

Francúzska vláda tiež naznačila, že začiatkom jari by mohla ukončiť kontroly očkovacích certifikátov, ktoré majú ľudia povinnosť predkladať pri vstupe do barov, reštaurácií, kín a na ďalšie verejné miesta. Podľa vyjadrenia vládneho hovorcu Gabriela Attala existujú „dôvody na to dúfať“, že systém dokladovania očkovania proti COVIDU-19 vo Francúzsku sa skončí na konci marca alebo zo začiatku apríla.

V krajine posledné dva týždne po rekordnom rozmachu infekcie klesajú denné počty nákaz koronavírusom, podľa Attala ale počet ľudí hospitalizovaných s koronavírusom zostáva „veľmi vysoký“ a je nad maximom z jari 2020. Francúzsko eviduje na každý z posledných siedmich dní viac ako 300 covidových úmrtí, najviac od minuloročnej jari.

175 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus