Pracovník, ktorý zverejnil nahrávku nadávajúceho Merčiaka, v RTVS skončil

Uniknutým videom športového komentátora RTVS Marcela Merčiaka, ktorý stratil kontrolu počas súkromnej konverzácie s kolegom z televízie, sa bude vedenie verejnoprávneho média zaoberať po ich návrate zo Zimných olympijských hier v čínskom Pekingu. Na štvrtkovom zasadnutí Rady RTVS to uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

10.02.2022 12:30 , aktualizované: 14:38
merčiak Foto:
Marcel Merčiak na snímke z videa TV Pravda
debata (166)

„Keď sa vrátia z Číny, bude pohovor,“ povedal Rezník. Nevylúčil prípadné ďalšie vyvodenie dôsledkov v tejto veci, ale až potom, keď si vypočujú, ako k tomu došlo. Zdôraznil, že tam, kde identifikovali zlyhanie, dôsledky vyvodené už boli. Pripomenul, že išlo len o jedno zlyhanie a vždy sa snažia pristupovať k človeku ľudsky a tak, aby sa to celý život nevlieklo. Na zverejnenie konkrétneho mena nevidí dôvod. RTVS zároveň informovala, že osoba, ktorej konanie viedlo k úniku predmetnej konverzácie, už nie je zamestnancom RTVS, k čomu dospeli po vzájomnej dohode s priamym nadriadeným.

Podľa člena Rady RTVS Jozefa Chudíka je „incident“ výsledkom vulgarizácie spoločnosti, „žumpa sa vylieva na sociálnych sieťach“ a ľudia si neuvedomujú, kam to môže zájsť. Merčiakovu reakciu však chápe. „Málokto si vie predstaviť psychický stav človeka zodpovedného za živé vysielanie. Toto bolo mimo živého vysielania,“ zdôraznil Chudík s tým, že reakcia športového komentátora sa nemala dostať na verejnosť. Myslí si, že to poškodilo vedenie RTVS.

Predseda Rady RTVS Igor Gallo skonštatoval, že aj opačné názory, ktoré mali so slovníkom komentátora problém, sú relevantné. Taký názor vyjadrila napríklad aj jedna z členiek Rady RTVS Dóra Hushegyiová. Je presvedčená, že takýto slovník sa nepoužíva ani doma, k mikrofónu treba mať podľa nej rešpekt. „Merčiaka považujem za špičkového profesionála. Bol to ale šok a pre všetkých novinárov to bola obrovská lekcia,“ poznamenala.

Zo slov Merčiaka vo videu je zrejmé, že bol nahnevaný na to, že niečo v živom vysielaní mal povedať inak a nadával réžii v Mlynskej doline v Bratislave, že ho o tom neinformovali.

166 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Marcel Merčiak