Cirkus v parlamente. Rokovanie o zmluve s USA viackrát prerušené

Vojenská zmluva s USA priniesla do Národnej rady nečakanú nekultúrnosť. Kým opozícia dominovala v cirkusantských spôsoboch, ktorými zvyčajne vynikal Igor Matovič (OĽaNO), koalícia zas odignorovala generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Poslanci mu nedovolili prehovoriť.

09.02.2022 06:00
protest dohoda Foto: ,
Protest pred parlamentom proti obrannej dohode s USA. 8. február 2022.
debata

Rokovanie muselo byť niekoľkokrát prerušené. Raz nefungovali hlasovacie zariadenia, no najčastejšie schôdzu narúšali poslanci extrémistickej ĽS NS. Zablokovali rečnícky pult a pískali. Politológ Jozef Lenč hovorí, že táto vulgárnosť a degradácia politickej kultúry sa do Národnej rady preniesla zo sociálnych sietí. Aj keď poslanci rokovali až do večera, hlasovať by sa malo až v stredu pred obedom.

Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) otvoril mimoriadnu schôdzu krátko po 13. hodine. Jediným bodom programu bol návrh na vyslovenie súhlasu Národnej rady s dohodou o spolupráci v oblasti obrany s USA. Program schôdze sa podarilo schváliť len veľmi tesne – 76 hlasmi. Keby koalícia mala o poslanca menej, rokovanie by sa v utorok nekonalo.

Nálada v pléne bola od začiatku rokovania nervózna. Kým koalícia si nebola istá dostatkom hlasov na schválenie dohody, opozícia využívala extrémne spôsoby, aby rozpravu bojkotovala. Najmä poslanci opozičnej ĽS¤NS sa prezentovali pískaním, búchaním po stoloch, neustálym pokrikovaním, či dokonca púšťaním hudby z počítača. K zvýšenej aktivite ich motivovali aj zhruba tri až štyri stovky ľudí protestujúcich pred parlamentom proti zmluve s USA, ktorých tam na protest zvolal predseda Smeru Robert Fico.

Po schválení programu mal minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) predniesť svoj návrh dohody a odôvodniť ho. Pred vystúpením ministra ale poslanci ĽS NS Peter Krúpa a Andrej Medvecký so slovenskou vlajkou v rukách zablokovali rečnícky pult. K nim sa pridali aj poslanci zo SaS Janka Bittó Cigániková a Miroslav Žiak, ktorí sa pred nich postavili s ukrajinskou vlajkou otočenou dole hlavou. Tú im po strkaniciach kotlebovci vytrhli.

Degradácia politickej kultúry

Keďže časť opozičných poslancov obsadila rečnícky pult, predseda parlamentu Kollár dal schváliť možnosť vystupovať z miesta. Na to opozícia začala búchať po stoloch a hlasno pískať. Napriek veľmi slabej počuteľnosti sa Naď rozhodol pokračovať, na čo zasa zareagoval zatiaľ neprávoplatne odsúdený extrémista Marian Kotleba, ktorý sa fyzicky na Naďa natlačil a trhal mu spod rúk papierové podklady k vystúpeniu. Na pomoc mu prišli kolegovia z OĽaNO a SaS.

Po ďalšej vynútenej prestávke si Naď presadol medzi svojich statnejších kolegov a pokračoval v prednášaní svojho návrhu. Cez krik a hlasné pískanie opozície však nebolo jeho vystúpenie takmer vôbec počuť. Naď aj tak len zhrnul svoje vystúpenia z posledných týždňov a vo veľkej miere svoj prejav venoval obviňovaniu opozície v štýle typickom pre svojho straníckeho predsedu Igora Matoviča.

„Bolo by lepšie, keby bolo ministrovo vystúpenie menej konfrontačné a viac vecné. Keby aj pán minister pri prezentovaní svojho návrhu upozornil na istú mieru pokrytectva časti opozície, ale volil pri tom iný slovník a iné argumenty. Takýmto spôsobom len pokračoval v rozvášňovaní tej parlamentnej atmosféry,“ upozornil Lenč.

Predstavitelia opozície, samozrejme, dávali situáciu za vinu koalícii. „Situácia v Národnej rade je výsledkom totálnej neschopnosti predsedu Národnej rady,“ povedal líder opozície a predseda Smeru Robert Fico. Podľa predsedu Smeru je jedným z dôvodom znemožnenia normálneho rokovania aj odignorovanie generálneho prokurátora. „Národná rada nepochopiteľne nedovolila vystúpiť a odprezentovať svoje zásadné pripomienky k dohode generálnemu prokurátorovi,“ poznamenal Fico. „Považujeme to za niečo nevídané a hlavne za strach z pravdy,“ zdôraznil.

Politológ Jozef Lenč vidí dôvody tejto parlamentnej nekultúrnosti inde. „To, čo sa dialo v Národnej rade, je isté prenesenie vulgárnej kultúry a vulgárneho správania sa zo sociálnych sietí na pôdu Národnej rady. Tak ako politici doposiaľ veľmi intenzívne zneužívali sociálne siete na povzbudzovanie nenávisti a šírenie strachu na verejnosti, tak sa tieto emócie postupne prenášajú aj do Národnej rady. Najmä prostredníctvom tých politikov a strán, ktoré si svoju popularitu budovali na podnecovaní nenávisti na sociálnych sieťach. Vidieť to aj na tom, že svoje správanie, za ktoré by sa inak hanbili, sú dnes ochotní si nahrávať a publikovať na sociálnej sieti,“ poznamenal politológ.

„Celé to správanie sa a slovník používaný v parlamente je už niekoľko rokov slovníkom bez argumentov, ale zato plný emočne ladených slov a neraz až nechutných vulgarizmov. Mali sme nejaké teatrálne vystúpenia poslancov v našej histórii, ale až v takejto podobe nie. Najmä Igor Matovič a jeho politickí súputníci využívali pôdu Národnej rady na sebaprezentáciu, ale tá kontinuálna degradácia politickej kultúry ústiaca do okupácie rečníckeho pultu, pískania, hulákania a až vzájomných potýčok je niečo, čo sa postupne kryštalizuje najvýraznejšie z priestoru sociálnych sietí,“ zdôraznil Lenč.

Žilinka prispieva k polarizácii

Pre oblievanie sa vodou, strkanice či neposlúchanie výziev vedenia parlamentu vládni poslanci avizovali návrh na vytvorenie parlamentnej stráže, ktorý chcú predložiť na najbližšej schôdzi. „Ťažko povedať, či to pomôže, ale môže to byť určitý nástroj na umravnenie takýchto situácií. Ak tomu ale nepomôžu samotné politické strany, občania či zmena volebného systému, ktorá by umožnila elimináciu rôznych individualít v parlamente, nemusí to stačiť,“ poznamenal Lenč.

Búrlivú atmosféru v rokovacej sále už na začiatku ešte viac vyhrotil postoj koalície ku generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi, ktorý prekvapivo požiadal o vystúpenie v rozprave. Poslancov však jeho vystúpenie nezaujímalo. Súhlas s jeho vystúpením v hlasovaní vyjadrilo len 59 poslancov. Žilinka následne vstal a sálu opustil.

„Pre nevýhodnosť predloženého návrhu Dohody pre Slovenskú republiku som poslancov mienil požiadať, aby pri hlasovaní vyslovili svoj nesúhlas s touto Dohodou. Poslanci národnej rady mi však hlasovaním odmietli udeliť slovo,“ posťažoval sa Žilinka na sociálnej sieti. „Dnešný deň by si mali zapamätať všetci občania Slovenska,“ zdôraznil Žilinka.

Aj keď ide o šiesteho najvyššieho ústavného činiteľa, politológ postoj poslancov k Žilinkovi nepovažuje za urážlivý či nevhodný. Nemusel však byť podľa neho rozumný.

„Ak má koalícia dostatočný počet hlasov na schválenie svojho návrhu, akékoľvek ďalšie prilievanie oleja do ohňa a vzbudzovanie vášní nie je rozumné. Nemyslím si ale, že neumožnenie Žilinkovho vystúpenia ale prispelo nejako ku kvalite celej diskusie. Týmto svojím rozhodnutí si vládna koalície zobrala na seba aj časť zodpovednosti za rast napätia,“ povedal Lenč.

Zároveň však upozorňuje, že Žilinka svojím plánovaným vystúpením vybočil zo svojich kompetencií a úloh.

„Ak sa Žilinka ohradzuje, že ho ťahajú do politiky, ani on by nemal robiť politiku, pretože to opäť len zvyšuje mieru polarizácie spoločnosti,“ poznamenal Lenč.

V čase našej uzávierky podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer) čítal pripravený prejav Maroša Žilinku. Potom by sa mala diskusia v pléne skončiť. Kollár navrhol, aby sa prepisy ďalších diskusných príspevkov zverejnili na stránke Národnej rady. Hlasovať o zmluve by sa malo v stredu o 11. hodine dopoludnia. A pred budovou parlamentu pokračoval protest.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Národná rada SR #Jozef Lenč #Obranná dohoda s USA