Konvoje slobody pribúdajú, úrady chystajú zákazy a zásahy

Proti autám a kamiónom Konvojov slobody v Európe sa chystajú tvrdé zásahy. USA zase žiadajú Kanadu, aby proti blokáde na spoločných hraniciach poslala federálne sily.

11.02.2022 06:15 , aktualizované: 23:22
koronavírus, Konvoj slobody Foto: ,
V kanadskej Ottawe pokračuje protest proti koronavírusovým opatreniam, polícia patroluje pred zaparkovanými kamiónmi Konvoja slobody.
debata (125)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:21 Do Paríža prichádzali z celého Francúzska stovky vozidiel na protest proti epidemiologickým opatreniam vlády. Napriek varovaniu polície, ktorá pre protest zmobilizovala tisícky svojich príslušníkov, ako aj obrnené transportéry a vodné delá, mnohí z demonštrantov dúfajú, že sa im podarí francúzske hlavné mesto zablokovať, píše agentúra AFP.

Demonštranti, ktorých inšpirovali protesty kamionostov blokujúcich aktuálne v Kanade hraničné priechody do USA, vyrazili vozidlami do Paríža z miest ako Bayonne, Perpignan, Lyon, Lille, Štrasburg a ďalších s cieľom dostať sa do večera do hlavného mesta.

Príslušník francúzskej polície v piatok podvečer uviedol, že podľa odhadov smerovalo do Paríža 1 800 vozidiel. Šoférom polícia pri vstupoch do mesta kontroluje vodičské preukazy, uvádza agentúra Reuters. Dodáva, že polícia na nasledovných 72 hodín zmobilizovala viac ako 7000 svojich príslušníkov.

Členovia protestného konvoja vozidiel si na sociálnych sieťach vzájomne radia, ako sa čo najlepšie dostať do mesta a vyhnúť sa polícii, ktorá disponuje aj zariadeniami určenými na demontáž prípadných provizórnych zátarasov.

Medzi demonštrantami sú odporcovia vakcinácie proti covidu žiadajúci zrušenie očkovacieho preukazu, ktorý je vyžadovaný pri vstupe do mnohých verejných miest, ale aj Francúzi nahnevaní na čoraz vyššie ceny energií, ktoré sú podľa nich ranou pre rodiny s nízkymi príjmami. Ide tak aj o akúsi ozvenu protestov tzv. žltých viest, ktoré zachvátili Francúzsko v rokoch 2018 a 2019, pripomína AFP.

Protesty sú práve tým odlišné od kanadských demonštrácií kamionistov blokujúcich tamojšie hlavné mesto Ottawa, ako aj kľúčové hraničné priechody do USA, ktoré podnietila požiadavka kanadských úradov týkajúca sa očkovania kamionistov vracajúcich sa z USA.

Podľa Reuters sú parížske protesty aj známkou možného zjednocovania rôznorodých odporcov francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Dochádza k nim pritom len dva mesiace pred prezidentskými voľbami, v ktorých by mal Macron podľa očakávaní opäť kandidovať.

Samotný prezident vyzval v piatok demonštrantov na zachovanie pokoja. V rozhovore pre spravodajský portál Ouest-France uviedol, že rozumie „únave“, ktorú spôsobila pandémia. „Táto únava vedie k hnevu. Rozumiem tomu a rešpektujem to, ale vyzývam na čo najväčší pokoj,“ povedal Macron. Francúzsky premiér Jean Castex sa k protestom vyjadril o niečo priamejším spôsobom, uvádza Reuters. Povedal, že občania majú právo protestovať, nie však zablokovať hlavné mesto.

Mnohí z demonštrantov plánujú v Paríži zostať aj cez noc, a následne sa v sobotu pridať k pravidelnej demonštrácií proti epidemiologickým opatreniam, píše AFP.

22:10 Po takmer dvoch rokoch sa prvýkrát na pútnické miesto vo francúzskych Lurdoch vrátili návštevníci, neboli tu od začiatku pandémie covidu-19. Voľba dnešného dátumu je symbolická, 11. februára 1858 sa tu prvýkrát údajne zjavila Panna Mária. Na slávnostnú omšu prišlo 4 000 ľudí, informovala agentúra AFP.

„Pri tomto výročí (…) môžu pútnici opäť vstúpiť do jaskyne a urobiť jedno z gest, ktoré sú pre nich také dôležité: dotknúť sa tejto skaly na znamenie dôvery v Pannu Máriu, položiť na ňu svoje radosti, smútky a úzkosti,“ povedal agentúre AFP správca svätyne Olivier Ribadeau Dumas.

Uzavretie jaskyne sa výrazne podpísalo na návštevnosti juhofrancúzskeho mesta so 14 000 obyvateľmi, ktorého rozpočet závisí z 90 percent na cestovnom ruchu. V meste je 150 hotelov a časť obyvateľov tam žije len počas turistickej sezóny. Pred pandémiou do Lúrd ročne zavítalo 3,5 milióna pútnikov. Hoteliéri teraz dúfajú, že s koncom reštrikcií sa sem turisti opäť vrátia.

19:25 Kanadská provincia Ontário vyhlásila stav núdze v súvislosti s protestmi kamionistov proti pandemickým opatreniam, ktoré ochromili kanadské hlavné mesto Ottawa a paralyzovali obchodovanie so susednými Spojenými štátmi. Oznámil to v piatok premiér Ontária Doug Ford, ktorého citovala agentúra AFP.

„Urobíme všetky potrebné kroky, aby sme zaistili, že dôjde k znovuotvoreniu hraníc,“ povedal Ford na tlačovej konferencií. Demonštrantov zároveň varoval, že im hrozia vysoké pokuty aj väzenské tresty, ak svoju „nelegálnu blokádu“ neukončia.

Obyvateľov Ottawy zase ubezpečil, že podnikne všetky potrebné kroky, aby sa čo najskôr mohli vrátiť k svojim podnikateľským aktivitám.

„Zvolám vládny kabinet, aby využil zákonné orgány na urýchlené prijatie príkazov, ktoré jasne ozrejmia, že blokovať a brániť pohybu tovaru, ľudí a služieb po kritickej (cestnej) infraštruktúre je nezákonné a trestné,“ dodal Ford.

Protestná akcia v kanadskom hlavnom meste Ottawa sa začala koncom januára príchodom stoviek kamiónov. Tento tzv. Konvoj slobody (Freedom Convoy) a jeho stúpenci sa „utáborili“ neďaleko kanadského parlamentu a vyhlasujú, že budú protestovať, pokým nebudú zrušené pandemické obmedzenia. Protesty podnietila požiadavka kanadských úradov týkajúca sa očkovania kamionistov vracajúcich sa z USA.

Vodiči kamiónov žiadajúci zrušenie všetkých epidemiologických obmedzení vlády medzičasom zablokovali aj tri hraničné priechody do USA, pripomína AFP. Kanadská aliancia kamionistov sa od protestov dištancovala a pripomenula, že „drvivá väčšina“ šoférov nákladných áut v Kanade je zaočkovaná.

Protestujúcimi kanadskými kamionistami sa medzičasom inšpirovali odporcovia protiepidemických opatrení vo viacerých ďalších krajinách. Obdobná demonštrácia sa v piatok koná aj vo francúzskom hlavnom meste Paríž, a to aj napriek zákazu zo strany tamojších úradov.

18:34 Rezort zdravotníctva spúšťa od 14. februára očkovanie posilňujúcou dávkou aj pre deti vo veku od 12 do 17 rokov.

Bratislava otvorenie očkovacie centrum koronavírus BAX Čítajte viac Začína sa s očkovaním detí od 12 rokov posilňujúcou dávkou

18:02 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že sa už zotavil z ochorenia COVID-19 a začiatkom budúceho týždňa podľa plánu odcestuje na návštevu Spojených arabských emirátov. TASR prevzala túto informáciu od agentúry DPA.

„Vďaka Alahovi a očkovaniu som v krátkom čase toto ochorenie prekonal,“ povedal Erdogan po piatkových modlitbách v Istanbule. Dodal, že mu vyšiel negatívny výsledok testu „po štyroch až piatich dňoch“ odkedy sa dozvedel, že sa nakazil.

Erdogan v sobotu oznámil, že on a jeho manželka mali krátko po návšteve Ukrajiny pozitívny test na koronavírusový variant omikron. Prezident bol zaočkovaný dvoma dávkami vakcíny od čínskej spoločnosti Sinovac. V rámci posilňujúcej tretej dávky dostal vakcínu Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech. Jeho manželka Emine sa ešte nezotavila, spresnil turecký líder s tým, že napriek tomu dúfa, že za ním bude môcť prísť do SAE.

V januári Erdogan uviedol, že jeho návšteva v SAE je súčasťou širšieho úsilia o otvorenie novej kapitoly vzťahov s krajinami Blízkeho východu. Ďalšie plány zahŕňajú jeho návštevu Saudskej Arábie. Naopak izraelský prezident Jicchak Herzog by mal v marci navštíviť Turecko.

Vzťahy medzi Ankarou a Spojenými arabskými emirátmi sa narušili v júni 2017. Niekoľko krajín vrátane SAE vtedy náhle prerušilo diplomatické vzťahy s Katarom, uzavrelo hranice, prerušilo dopravné spojenie a zaviedlo sankcie. Ako dôvod uviedli, že Katar podporuje teroristické organizácie a destabilizuje bezpečnostnú situáciu v regióne. Turecko sa v tomto spore postavilo na stranu Kataru.

17:07 Dánsko zvažuje, že počas jari ukončí program očkovania proti koronavírusu. Miestne úrady v piatok informovali, že nevidia dôvod, prečo by mali podávať posilňovacie dávky deťom alebo štvrté injekcie mimoriadne zraniteľným obyvateľom. Tretia vlna pandémie slabne v dôsledku širokej imunity obyvateľstva a s narastajúcim počtom infekcií sa krajina dokáže vyrovnať, uviedol vo vyhlásení dánsky úrad verejného zdravotníctva.

Minulý mesiac dánska vláda oznámila, že vzhľadom na zhoršenie pandemickej situácie v dôsledku rýchleho šírenia variantu omikron ponúkne štvrtú dávku vakcíny starším dospelým a iným zraniteľným obyvateľom. Úrad pre zdravotníctvo však dospel k záveru, že tri dávky vakcíny dobre chránia obyvateľov domovov sociálnych služieb aj ľudí starších ako 85 rokov a v súčasnosti nepotrebujú ďalšie očkovanie.

16:11 Slovensko v piatok odovzdalo Bosne a Hercegovine humanitárnu pomoc vo forme 30 000 kusov antigénových testov v celkovej hodnote viac než 125 000 eur. TASR o tom informoval tlačový odbor ministerstva vnútra SR. Testy určené pre zdravotné strediská v Mostare odovzdal slovenský veľvyslanec Martin Kačo, oznámila slovenská ambasáda v Bosne a Hercegovine na sociálnej sieti.

„Z dôvodu zhoršujúcej sa situácie v krajine primátor mesta Mostar v Bosne a Hercegovine požiadal o poskytnutie humanitárnej pomoci na podporu zvládnutia pandémie, keď sú v krajine zaznamenávané najvyššie denné prírastky ochorenia COVID-19,“ uviedla Júlia Andrejčíková z kancelárie ministra vnútra SR. Dodala, SR na túto žiadosť zareagovala a v piatok zamestnanci sekcie krízového riadenia ministerstva vnútra doručili humanitárnu pomoc do Domu zdravlja Mostar.

15:33 Na základe francúzskych pravidiel v súvislosti s pandémiou koronavírusu sa od 28. februára nebude vyžadovať nosenie rúšok v interiéri, oznámilo v piatok francúzske ministerstvo zdravotníctva s odvolaním sa na „zlepšenie situácie“. Informovala o tom agentúra AFP.

Pravidlá sa vzťahujú na verejné priestory ako bary a reštaurácie či športové a voľnočasové aktivity, kde je v súčasnosti potrebné preukázať sa dokladom o očkovaní proti koronavírusu.

Aj po 28. februári však bude vo Francúzsku potrebné nosenie rúšok vo verejnej doprave. „V kontexte, kde tlak z epidémie prudko klesá, nám očkovací preukaz umožňuje zrušiť požiadavku nosenia rúšok, ako sme to urobili v predchádzajúcich vlnách,“ povedal minister zdravotníctva Olivier Veran pre agentúru AFP.

13:42 Nemecký ústavný súd v piatok odmietol dočasne zablokovať zavedenie povinného očkovania proti koronavírusu pre opatrovateľov a zdravotníckych pracovníkov. Žiadosť o súdny príkaz proti opatreniu podľa svojho vyhlásenia odmietol vydať do formálneho preskúmania právnej námietky proti jeho ústavnosti.

Zamestnanci v opatrovateľských domovoch, nemocniciach a ambulanciách, fyzioterapeuti i pôrodné asistentky musia do 15. marca preukázať, že sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19. Ľudia, ktorí tak neurobia, nebudú môcť pracovať, aby sa zabránilo nákaze zraniteľných ľudí od neočkovaných zamestnancov. Ústavný súd, ktorý sídli v Karlsruhe, dostal od schválenia opatrenia v parlamente na konci minulého roka naň desiatky sťažností.

V piatok tiež poslanci z vládnej koalície predstavili v parlamente prvý návrh všeobecného povinného očkovania. Plán vyžaduje, aby všetci dospelí v Nemecku na požiadanie od 1. októbra preukázali, že boli trikrát očkovaní alebo sa zotavili z COVID-19. Návrh však umožňuje lekárske výnimky a tiež uvádza, že zákon by bolo potrebné revidovať každé tri mesiace a jeho platnosť automaticky vyprší na konci roka 2023.

12:07 Nemecký kancelár Olaf Scholz sa budúci týždeň stretne s premiérmi spolkových krajín, aby prediskutovali prípadné uvoľnenie protipandemických opatrení. Oznámil to samotný Scholz v prejave pred Spolkovou radou, informuje TASR na základe piatkovej správy webovej stránky časopisu Der Spiegel.

Podľa kancelára sa Nemecko blíži k vrcholu vlny variantu omikron. To by mohlo viesť k „prvému kroku“ pri otváraní krajiny. Scholz však k tomu neuviedol žiadne podrobnosti.

Inštitút Roberta Kocha zároveň v piatok oznámil, že za uplynulý týždeň zaznamenali v krajine nový rekord sedemdňovej incidencie prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Tá stúpla z 1465,4 na 100 000 obyvateľov pred týždňom na terajších 1472,2, informovala agentúra DPA. Za predchádzajúci deň zaznamenali 240 172 prípadov nákazy, takto pred týždňom ich však bolo viac 248 838. Počas uplynulých 24 hodín evidovali 226 úmrtí s covidom, pred siedmimi dňami hlásili 170 úmrtí.

10:40 V uplynulých 24 hodinách potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 11 559 osobám a v tomto čase zomrelo 91 pacientov s ochorením COVID-19, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na údaje operačného štábu zverejnené v piatok na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je infikovaných 229 710 ľudí, z ktorých je hospitalizovaných 5152. Umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje stav 209 pacientov. Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie je 1.695.991 naka­zených a 42 360 úmrtí s covidom. Počet zaočkovaných dosiahol 6.379.065.

10:15 Za štvrtok odhalili PCR testy na Slovensku ďalších 20 051 pozitív­nych. Celkovo ich laboratória ukončili 34 691. Za uplynulý deň pribudlo aj 24 obetí ochorenia COVID-19. Ich celkový počet tak dosahuje 18 064. V nemoc­niciach je aktuálne hospitalizovaných 2 053 pacientov s ochorením COVID-19.

koronavírus MOM odberové miesto Čítajte viac Tretí deň pribudlo vyše 20-tisíc nakazených. Rastú hospitalizácie i úmrtia

9:52 Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu na Ukrajine sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 41 229 na celkových 4 462 970, vyplýva z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Covidu podľahlo za tento čas ďalších 236 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie na Ukrajine stúpol na 102 403. Z ocho­renia sa vyliečilo ďalších 20.850 ľudí; od začiatku pandémie ich je 3 750 826.

Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva na svojej facebookovej stránke informovalo, že proti covidu bolo dosiaľ v krajine zaočkovaných 15 541 413 ľudí, z ktorých dostalo prvú dávku 15 541 411, dve dávky 14 900 578, dodatočnú dávku 22 628 a posilňujúcu dávku 532 850 ľudí. (tas­r)

8:42 Obyvatelia Austrálie sa musia zaočkovať treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu, aby boli považovaní za plne zaočkovaných. Avšak úrady uviedli, že cestovateľom, ktorí do Austrálie dorazia zo zahraničia, stačia na vstup do krajiny iba dve dávky vakcíny.

Austrálska vláda vo štvrtok večer schválila odporúčanie poradného orgánu pre očkovanie, aby sa za ľudí s platným očkovaním považovali tí, ktorí sa okrem dvoch dávok nechajú zaočkovať aj posilňujúcou dávkou.

Podľa nových pravidiel tak obyvatelia Austrálie nebudú mať platné očkovanie, ak sa nedajú do šiestich mesiacov po podaní druhej dávky zaočkovať treťou dávkou vakcíny, uviedol austrálsky premiér Scott Morrison.

V Austrálii je očkovanie povinné len pre zamestnancov v tzv. prvej línii. Avšak mnohé súkromné spoločnosti vrátane veľkých korporácií, reštaurácií či maloobchodu požadujú od svojich zamestnancov, aby boli zaočkovaní pri vstupe na pracovisko.

Austrália je jednou z krajín s najvyššou mierou zaočkovanosti proti koronavírusu na svete. Dve dávky vakcíny tam podali až 94 percentám obyvateľov starších ako 16 rokov. Doposiaľ tam tiež bolo podaných približne desať miliónov posilňujúcich dávok vakcíny.

Rozhodnutie nemeniť požiadavky pre návštevníkov krajiny, ktorí pricestujú zo zahraničia, súvisí podľa agentúry Reuters zrejme s tým, že Austrália sa pripravuje na znovuotvorenie svojich hraníc, ktoré boli približne dva roky zavreté v snahe spomaliť šírenie koronavírusu. Rovnako ako mnohé iné krajiny, Austrália v súčasnosti bojuje s rýchlo sa šíriacim variantom omikron.

V Austrálii zaevidovali v piatok takmer 26-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je menej ako deň predtým, keď zaznamenali približne 30-tisíc novonakazených. Tieto údaje však nie sú kompletné, pretože niektoré austrálske teritória informácie o počte nových prípadov ešte nezverejnili.

Počet hospitalizovaných postupne klesá a momentálne sa v nemocniciach nachádza takmer 3 300 ľudí, čo je najmenej za viac ako mesiac. V Austrálii od začiatku pandémie zaevidovali celkovo približne 2,7 milióna prípadov nákazy koronavírusom, väčšinu z nich po tom, ako sa rozšíril variant omikron. Celkovo v súvislosti s koronavírusom zomrelo v krajine 4 479 ľudí. (reuters, tasr)

7:38 Americká farmaceutická spoločnosť Novavax vo štvrtok uviedla, že tretia fáza klinických štúdií, ktorá prebiehala v USA a zúčastnilo sa na nej viac ako 2 200 adolescentov vo veku 12–17 rokov, preukázala, že jej vakcína proti koronavírusu je pre túto vekovú skupinu účinná a bezpečná.

Firma Novavax so sídlom v štáte Maryland priblížila, že jej dvojdávková proteínová vakcína Nuvaxovid proti koronavírusu mala u tínedžerov v čase, keď bol dominantný variant delta, 82-percentnú účinnosť. Dodala, že plánuje požiadať americké regulačné úrady o schválenie jej očkovacej látky i pre uvedenú vekovú kategóriu.

„Výsledky (testov) v tejto dospievajúcej populácii nás povzbudili vzhľadom na pretrvávajúcu potrebu iných možností vakcinácie,“ povedal hlavný zdravotnícky predstaviteľ Novavaxu Filip Dubovsky. „Veríme, že vakcína od Novavaxu by mohla byť odlišnou možnosťou pre túto mladšiu populáciu vzhľadom na jej uznávanú technológiu založenú na proteínoch, ktorá sa už používa aj v iných vakcínach, a pozitívnu odozvu voči variantom (vírusu),“ dodal.

Jedinou povolenou proticovidovou vakcínou pre tínedžerov je aktuálne Pfizer/BioNTech, avšak tá prináša i určité riziko zriedkavých prípadov zápalu srdca, najmä u mladých chlapcov.

Spoločnosť Novavax bola spočiatku jednou z prvých, ktoré sa usilovali vyvinúť vakcínu proti covidu, avšak pre problémy s výrobou sa proces schvaľovania oneskoril. Žiadosť o schválenie na použitie pre dospelé osoby od 18 rokov predložili regulačným úradom v USA až koncom januára. Už predtým bola táto vakcína povolená na použitie v EÚ a Británii, čo viedlo i k jej schváleniu zo strany Svetovej zdravotníckej organizácie (afp, tasr).

6:45 Nemecko v piatok opäť ohlásilo rekordnú sedemdňovú incidenciu, nakazených na 100-tisíc obyvateľov je 1 472,2, informoval Inštitút Roberta Kocha (RKI). Krajina zároveň oznámila 240 172 novo potvrdených prípadov koronavírusu.

Sedemdňová incidencia, ktorá udáva počet novo nakazených v prepočte na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní, stúpa už niekoľko týždňov. Vo štvrtok predstavovala 1 465,4, pred týždňom to bolo zhruba o sto menej. Pred mesiacom bola na hodnote 387,9. Pre porovnanie, v Česku podľa údajov z piatkového rána pripadá na 100-tisíc obyvateľov 1 689 infikovaných.

Na viacerých miestach v Nemecku sú vyčerpané kapacity testovania aj zdravotníckych zariadení a trasovanie kontaktov funguje len obmedzene. Skutočné počty nakazených tak môžu byť oveľa vyššie, než udávajú štatistiky.

Doteraz najvyšší denný prírastok nakazených od začiatku pandémie Nemecko oznámilo presne pred týždňom, keď sa nákaza potvrdila u 248 838 ľudí. Koronavírus sa v krajine s 83 miliónmi obyvateľov od začiatku epidémie preukázal u 12 miliónov ľudí, v súvislosti s covidom 119 679 ľudí zomrelo. Za posledných 24 hodín úrady oznámili 226 úmrtí, pred týždňom ich bolo 170. (rki, dpa, čtk)

6:15 Parížska policajná prefektúra vo francúzskej metropole je pripravená proti Komvoju slobody razantne zasiahnuť a nepripustiť plánovanú blokádu ulíc hlavného mesta. Rovnaké rozhodnutie padlo aj v Bruseli a Viedni. Chystané protesty v európskych mestách sú inšpirované hnutím proti epidemickým opatreniam v Kanade.

Spojené štáty vo štvrtok vyzvali kanadskú vládu premiéra Justina Trudeaua, aby na uvoľnenie blokády na spoločných hraniciach, ktorú spôsobili vodiči nákladných áut protestujúci proti pandemickým opatreniam kanadskej vlády, použila „federálne sily“. TASR informuje na základe správy AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie Bieleho domu.

Nemenovaný predstaviteľ administratívy prezidenta Joea Bidena uviedol, že minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas „telefonoval so svojimi kanadskými rezortnými kolegami a vyzval ich, aby použili federálne sily na vyriešenie situácie na našej spoločnej hranici a ponúkol im plnú podporu“ jeho rezortu. Taktiež americký minister dopravy Pete Buttigieg „hovoril so svojím kanadským náprotivkom ohľadom dôležitosti amerických dodávateľských reťazcov“.

Nemenovaný americký predstaviteľ priblížil, že Bidenova administratíva sa zameriava hlavne na ukončenie blokády na moste Ambassador Bridge spájajúcom kanadské mesto Windsor v provincii Ontário s americkým mestom Detroit, ktorá trvá už štyri dni, ale i na uvoľnenie ďalších blokovaných hraničných priechodov. Keďže Ambassador Bridge slúži ako dodávateľská trasa pre detroitských výrobcov automobilov, niektoré veľké automobilové spoločnosti v USA aj Kanade preto museli obmedziť výrobu.

Kamionisti zablokovali vo štvrtok v poradí už tretí hraničný priechod s USA, tentokrát v provincii Manitoba. Už niekoľko dní blokujú tiež americko-kanadský hraničný priechod v provincii Alberta.

Európski odporcovia protikoronaví­rusových opatrení a očkovania proti COVIDU-19 vo štvrtok vyrazili z niekoľkých francúzskych miest v spoločných kolónach, od dnešného večera chceli spoločne demonštrovať v Paríži. V pondelok sa mali kolóny áut spoločne presunúť do Bruselu.

"Vzhľadom k riziku narušenia verejného poriadku, ktoré by toto zhromaždenie mohlo spôsobiť, vydáva policajný prefekt nariadenie o zákaze podobných demonštrácií od piatku 11. februára 2022 do pondelka 14. februára 2022 vrátane. Polícia prijme konkrétne opatrenia, aby zabránila blokovaniu dôležitých cestných pokutovať a zatýkať tých, ktorí tento zákaz porušia,“ uviedla policajná prefektúra.

Za úmyselné bránenie prevádzky hrozí vo Francúzsku pokuta 4 500 eur a až dva roky väzenia. Polícia môže tiež na mieste zabaviť vozidlo a odobrať vodičské oprávnenie až na tri roky. Usporiadatelia nepovolených zhromaždení môžu skončiť až na pol roka vo väzení a dostať pokutu 7 500 eur, vymenovala prefektúra možné postihy.

Vedenie belgickej metropoly sa rozhodlo zakázať Konvoju slobody vstup do Bruselu. Na organizovanie demonštrácie je v Belgicku nevyhnutné podať príslušnú žiadosť, a tú mesto nedostalo; akcia je teda nelegálna, uviedol starosta Philippe Close. Brusel je pripravený zapojiť mestskú aj štátnu políciu, aby zabránil vozidlám vo vjazde, pokiaľ by sa o to pokúsili napriek zákazu. Mesto chce zaistiť čo najmenší vplyv demonštrácií na verejný poriadok, napísal starosta.

„Je normálne, že ľudia môžu vyjadriť svoju nespokojnosť, ale nie je normálne, aby si vzali ako rukojemníkov obyvateľov mesta, majiteľov obchodov a inštitúcie. Naša reakcia bude veľmi rázna,“ uviedol Close, citovaný belgickou stanicou RTBF.

Vodiči by podľa vedenia mesta mali nechať svoje dopravné prostriedky na odstavnom parkovisku na kraji metropoly a dopraviť sa do centra hromadnou dopravou. Polícia je pripravená už pri francúzskych hraniciach a bude si zaznamenávať poznávacie značky áut v kolóne, cituje RTBF starostu.

Zvolávatelia podobného protestu vo Viedni uviedli, že v piatok sa do centra rakúskej metropoly zíde až 3 000 vozidiel. Polícia akciu zakázala. Odôvodnila to údajným zámerom protestujúcich úplne ochromiť dopravu v strede mesta. Ďalej uviedla, že by išlo o neprijateľnú hlukovú záťaž a neprijateľné nebezpečenstvo znečistenia emisiami.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus